Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Emiterea facturii cu sau fara T.V.A.

Data actualizarii: 11 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

S-a incheiat un contract de comodat privind utilizarea unor spatii pentru activitate comerciala (vanzare bilete de calatorie CFR), contract incheiat intre societatea mama si filiala (filiala este beneficiara spatiilor in care se desfasoara activitatea mai sus mentionata). Intrucat contractul prevede ca, cheltuiala de amortizare sa se suporte de comodatar (filiala),……., comodantul emite factura cu sau fara TVA?

Raspuns (dat in 01.05.2006):

Contractul de comodat este reglementat prin Codul civil, motiv pentru care consideram ca in relatiile economice dintre doua sau mai multe societati comerciale aplicabil este Codul comercial. Asa cum se precizeaza in Codul comercial la art. 4, daca o tranzactie de natura economica nu se incadreaza intr-una din cele 20 de fapte de comert enumerate la art. 3, atunci celelalte contracte si obligatiuni ale unui comerciant sunt de natura civila.

Revenind la Codul civil, trebuie subliniat faptul ca la art. 1560 coroborat cu art. 1561 se precizeaza faptul ca fapta de a imprumuta un lucru pentru a fi utilizat de altcineva cu obligatia de restituire dupa un anumit termen, denumita pe scurt ,,comodat,, are un caracter esential gratuit. In situatia in care un bun este pus la dispozitie gratuit unei alte persoane fizice sau juridice toate cheltuielile efectuate cu acel bun inclusiv T.V.A. aferenta achizitiei de bunuri si servicii destinate acelui bun, sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.

Conform legii fiscale, punerea la dispozitie a unui spatiu trebuie sa reprezinte pentru proprietar o sursa de venit care sa fie supusa impozitului pe profit sau impozitului pe venit. In astfel de cazuri, proprietarul spatiului trebuie sa obtina venituri din chirii conform contractelor de natura comerciala incheiate cu chiriasii. Prin chiria negociata intre parti se are in vedere atat acoperirea costurilor legate de amortizarea si intretinerea in bune conditii a bunului inchiriat cat si realizarea unui profit. In opinia noastra, in cadrul relatiilor comerciale dintre mama si fiica, cladirea ca mijloc fix poate fi pusa la dispozitia utilizatorului prin inchiriere sau locatie de gestiune, motiv pentru care va sugeram sa optati pentru una din variante, cea mai practicata fiind inchirierea.

In situatia prezentata de dvs., consideram ca recuperarea de catre societatea mama a cheltuielilor cu amortizarea cladirilor din proprietatea sa nu este o solutie fiscala viabila dar poate fi totusi incadrata in categoria prestarilor de servicii care se supune impozitarii T.V.A.

Din punct de vedere al T.V.A., prin Codul fiscal, inchirierea este reglementata ca fiind operatiune scutita fara drept de deducere a T.V.A. Totusi, operatiunea poate fi supusa impozitarii T.V.A. cu cota standard de T.V.A. numai dupa depunerea unei notificari in acest sens la organul fiscal teritorial de care apartie societatea mama.

Daca nu veti renunta la contractul de comodat, operatiunea poate fi considerata de organul de inspectie fiscala ca o operatiune asimilata unei prestari de servicii cu plata, caz in care s-ar supune impozitarii T.V.A. la o baza de impozitare estimata in functie de valoarea de piata a chiriei intr-un spatiu similar.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X