O societate (SRL) din Romania are de platit dividende catre o persoana fizica, rezidenta in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Ce obligatii are societatea din punct de vedere fiscal pentru plata dividendelor?
Conform art. 223 alin. (1) din Codul fiscal:
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la un rezident.......
Conform art. 224, alineatul (4), litera b) din Codul fiscal cota de impozit este de 10 % pentru veniturile din dividende distribuite.
NOU! Impozitarea nerezidentilor pentru veniturile obtinute din Romania
Descopera cele noi obligatii fiscale pentru nerezidentii din Romania si solutiile practice oferite de specialisti pentru rezolvarea rapida a situatiilor specifice! Economisiti timp, energie si bani in modul cel mai inteligent posibil, utilizand lucrarea Impozitarea nerezidentilor pentru veniturile obtinute din Romania, pe stick de memorie! Detalii aici >>
Potrivit prevederilor art. 224 alin. (5), impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Impozitul se declara in

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Deoarece asociatul este persoana fizica nerezidenta (fiscal) dividendul distribuit acesteia va fi impozitat cu 10%, la fel ca in cazul persoanelor fizice romane, iar daca persoana prezinta un certificat de rezidenta fiscala, conform art.230 din Codul fiscal, se vor aplica prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiata cu tara de origine, daca sunt conditii mai avantajoase.
Daca asociatul persoana fizica nerezidenta nu prezinta certificat de rezidenta fiscala aplicati cota de impozit, conform Codului fiscal, declarati si achitati la buget impozitul retinut din dividende. Daca prezinta la momentul platii certificatul de rezidenta fiscala, se va retine cota de impozitare cea mai favorabila intre Codul fiscal si Conventie.
In situatia in care a prezentat certificatul sau de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale din Marea Britanie, in temeiul art. 1 alin. 3 si art. 230 alin. 1 si 2 din Codul fiscal, se vor aplica cu prioritate prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu acest stat, in speta art. 10 paragraf 2 lit. a din conventie, care prevede ca impozitul pe dividende ce poate fi retinut la sursa nu va depasi 10% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decat un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 10 la suta din capitalul societatii platitoare de dividende la data platii dividendelor si care a facut acest lucru sau va face acest lucru pentru o perioada neintrerupta de doi ani in decursul careia se regaseste acea data, 15% suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri.
In situatia dumneavoastra se va retine 10% (mai avantajos decat 15%)
Pentru veniturile din dividendele obtinute, persoana fizica nerezidenta nu trebuie sa depuna nicio declaratie in Romania, deoarece:
- impozitul este retinut la sursa si declarat de societatea din Romania
- nerezidentul nu datoreaza contributii sociale in Romania (ci doar in statul in care are rezidenta fiscala) asa ca nu trebuie sa depuna Declaratia unica.
Tot mai multe firme din Romania lucreaza cu parteneri straini, iar colaborarile cu nerezidenti au devenit ceva obisnuit in activitatea multor companii si profesionisti. Lucrarea "Impozitarea nerezidentilor pentru veniturile obtinute din Romania" contine informatii vitale de actualitate privind aplicarea rapida si facila a scutirilor si raportarea corecta in sistemele digitale RO e-Factura si RO e-Transport.