Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Contract de comodat imobilizare corporala

Data actualizarii: 11 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

  1. Societatea A incheie cu societatea B un contract de comodat al carui obiect este o imobilizare corporala (mijloc de transport). Proprietarul mijlocului de transport este societatea A. Toate cheltuielile cu reparatiile, combustibilul, asigurarile, cad in sarcina societatii B. Cheltuiala cu amortizarea mijlocului de transport este recunoscuta ca fiind deductibila la societatea A, proprietara bunului?
  2. Societatea A are ca actionar majoritar (70%) o societate B. Societatea B majoreaza capitalul social al societatii A conform prevederilor legale prin aport in natura constand in imobilizari corporale noi si stocuri noi. Stocurile (materii prime, materiale, obiecte de inventar) sunt date in consum conform programului de fabricatie. Ce se intampla cu capitalul social al societatii A daca acestea se caseaza sau vand? Imobilzarile corporale si stocurile se consuma integral? Care sunt inregistrarile in contabilitatea societatii A?
  3. Societatea A are ca actionar majoritar (70%) o societate B. Societatea B majoreaza capitalul social al societatii A conform prevederilor legale prin aport in natura constand in imobilizari corporale noi si stocuri noi. Stocurile (materii prime, materiale, obiecte de inventar) sunt date in consum conform programului de fabricatie. Ce se intampla cu capitalul social al societatii A daca acestea se caseaza sau vand? Imobilzarile corporale si stocurile se consuma integral? Care sunt inregistrarile in contabilitatea societatii A?

Raspuns:

Cu privire la intrebarea nr. 1 referitoare la deductibilitatea cheltuielii cu amortizarea unui bun cedat cu titlu gratuit unui tert, intrucat acestei cheltuieli nu ii corespunde si un venit ea nefiind utilizata de societatea A in activitatea sa producatoare de venituri ci este cedata in baza contractului de comodat, cheltuiala cu amortizarea nu este o cheltuiala deductibila. In acest sens trebuie avuta in vedere dispozitia expresa a art. 21 alin. (1) din Codul fiscal potrivit careia pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate

cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

In ceea ce priveste intrebarea nr. 2 referitoare la consecintele vanzarii sau casarii bunurilor care au servit la majorarea capitalului social prin aporturi in natura subliniem ca aceste situatii nu produc consecinte in ceea ce priveste participatia detinuta de asociatul care a majorat capitalul social prin aceste aporturi in natura. Aportul la capitalul social este intotdeauna o expresie valorica, o creanta detinuta de asociat fata de societate. Faptul ca aceasta creanta este datorata unui aport in natura sau in numerar este nerelevant in conditiile in care aportul in natura este exprimat de asemenea valoric prin evaluarea facuta de asociati sau de catre un evaluator. O data ce bunurile au fost aduse in societate cu scopul majorarii capitalului social in schimbul creantei dobandite de asociat societatea dobandeste dreptul de proprietate exclusiva asupra bunului respectiv. Bunul intrat in patrimoniul societatii urmeaza parcursul firesc al oricarui alt bun din patrimoniu putand fi absolut neingradit casat sau instrainat. Datorita motivatiei de mai sus vanzarea sau disparitia bunului din patrimoniul societatii nu determina nici o modificare atat in structura asociatilor si partilor sociale detinute cat si in evidenta registrul comertului.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X