email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani, in situatia in care sunt nascuti gemeni

Intrebare 1:

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la doi ani; in situatia in care sunt nascuti gemeni (2 copii), se acorda o singura data? Nu pot beneficia la cerere ambii parinti? (fiecare parinte pentru cate un copil)? Care este temeiul legal?

Raspuns (dat in 31.03.2006):

Incepand cu 1 ianuarie 2006, intervin unele modificari in legislatia familiei, in ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, articolele relevante din Legea nr. 19/2000 incetandu-si aplicabilitatea. Cu toate acestea, insuficienta reglementarilor abrogate se regaseste in prevederile noii Ordonante de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, in ceea ce priveste stabilirea dreptului la indemnizatie pentru fiecare copil in cazul unei sarcini gemelare.

Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se acorda pentru fiecare dintre primele trei nasteri sau pentru primii trei copii ai persoanelor, altii decat parintii firesti, carora li se cuvin aceste drepturi. Dreptul este acordat numai pentru primele 3 nasteri. Important este cum este definita notiunea de nastere, prin nastere intelegandu-se, in temeiul art. 2 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1825/2005, aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii vii.

Cu alte cuvinte, indemnizatia de crestere a copilului se acorda in functie de numarul de nasteri, reprezentand un real dezavantaj pentru mamele care au nascut gemeni, deficienta pastrata din dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Referinta o reprezinta nasterea ca fenomen biologic, si nu numarul copiilor adusi pe lume cu ocazia nasterii, de indemnizatie putand beneficia oricare dintre parinti, optional.

Potrivit art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 1825/2005, in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii, concediul pentru cresterea copilului se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, pentru cel din urma copil. In aceasta situatie, se acorda o singura indemnizatie.

Prin urmare, in situatia suprapunerii a doua situatii de natura a genera acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, se acorda o singura indemnizatie, cu prelungirea, dupa caz, a duratei de acordare stabilita de actul normativ (ex: doi copii in varsta de pana la 2 ani, inclusiv copiii proveniti din nasteri gemelare).

Intrebare 2:

Se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate pentru veniturile realizate de catre persoanele (sot, sotie) dintr-o asociatie familiala care avea ca obiect de activitate comertul cu amanuntul in cazul in care cei doi asociati erau angajati cu contract de munca in alte unitati pentru care au fost retinute CASS. Care este temeiul legal?

Daca nu erau asigurati cu contract de munca atunci se datoreaza?

Raspuns (dat in 31.03.2006):

Potrivit art. 51 alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar, daca este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Daca persoana fizica realizeaza si alte venituri supuse impozitului pe venit, conditia ca venitul din exercitarea unei activitati autorizate in temeiul Legii nr. 300/2004 sa fie singurul asupra caruia se calculeaza contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate nu mai este indeplinit. Prin urmare, realizarea oricarui alt venit supus impozitului pe venit pentru care se datoreaza contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate va conduce la scutirea de la plata contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate pentru venitul din profesii libere sau din exercitarea unei activitati autorizate in temeiul Legii nr. 300/2004.

In ipoteza in care o persoana fizica ce realizeaza venituri din activitati independente pentru care este autorizata, si nu realizeaza si alte venituri pentru care se datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate, persoana fizica va datora aceasta contributie pentru veniturile realizate.

La intrebarea ce alte venituri asupra carora se calculeaza contributia poate realiza persoana fizica pentru a nu datora contributia la asigurarile sociale de sanatate asupra veniturilor din activitati independente autorizate potrivit legii, mentionam veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, veniturile din agricultura si silvicultura supuse impozitului pe venit si venituri din activitati independente autorizate sau profesii libere din alte surse.

Prin urmare, consideram ca dupa intrarea in vigoarea Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 (20 noiembrie 2002), daca fiecare membru al asociatiei familiale a realizat atat venituri din salarii cat si venituri din activitati independente, contributia la asigurarile sociale de sanatate nu se datoreaza pentru veniturile din activitati independente, acesta nefiind singurul venit realizat. In ceea ce priveste reglementarile aplicabile pentru anii ianuarie 2000 – noiembrie 2002 rezultate din Legea nr. 145/1997, conditia actuala impusa de art. 51 alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 nu era aplicabila, datorandu-se pentru acea perioada contributia la asigurarile sociale de sanatate asupra veniturilor impozabile din activitati independente indiferent de cumularea lor cu venituri salariale.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Octombrie 2006


Votati articolul "Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani, in situatia in care sunt nascuti gemeni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 Octombrie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X