Particularitatea fundamentala care diferentiaza provizioanele de datoriile comerciale este incertitudinea privind pozitionarea in timp sau valoarea viitoarelor cheltuieli necesare pentru decontarea datoriei.
Comparativ cu provizioanele, datoriile comerciale reprezinta obligatii de plata a bunurilor/serviciilor primite de catre institutie pe baza de factura de la furnizori/expediate de furnizori sau a caror plata a fost stabilita in mod oficial cu furnizorii.
Provizioane versus datorii contingente
IPSAS 19 Provizioane, datorii contingente si active contingente defineste datoria contingenta ca fiind:
* obligatie posibila generata de evenimente trecute si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi in totalitate sub controlul entitatii; sau
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
* obligatie curenta generata de evenimente trecute, dar care nu este recunoscuta deoarece:
- nu este probabil ca vor fi necesare resurse care sa incorporeze beneficii economice sau posibile servicii pentru decontarea acestei obligatii; sau
- valoarea obligatiei nu poate fi evaluata suficient de credibil.
Desi, la prima vedere, provizioanele si datoriile contingente interfereaza din punct de vedere al pozitionarii in timp sau a valorii viitoarelor cheltuieli necesare pentru decontarea datoriei, o analiza aprofundata a acestora reflecta ca, spre deosebire de provizioane, datoriile contingente nu sunt recunoscute in contabilitate ca datorii deoarece: sunt obligatii posibile, dar trebuie confirmate de entitate; sau sunt obligatii curente care nu indeplinesc criteriile de recunoastere.
Mentionam ca provizioanele sunt evidentiate in conturile din grupa 15 Provizioane. Au functie contabila de capital. In credit reflecta constituirea si suplimentarea provizioanelor, pe seama cheltuielilor operationale. In debit reflecta diminuarea si anularea provizioanelor ramase fara obiect, reluandu-se la venituri operationale. Soldul creditor reflecta provizioanele existente la un moment dat.