Veniturile din concursuri, altele decat cele neimpozabile conform Codului fiscal precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale obtinute de persoane fizice constituie venituri din premii.
Veniturile obtinute din premii in limita sumei de 600 lei pentru fiecare premiu sunt neimpozabile. Premiile ce depasesc aceasta valoare se impun cu cota de 16% prin retinere la sursa.
Spre exemplu, pentru un venit brut din premii in valoare de 2.400 lei, impozitul se va determina astfel:
Venit net din premii: 2.400 lei – 600 lei = 1.800 lei
Impozit: 1.800 lei x 16% = 288 lei
Impozitul retinut la sursa se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate, daca aceasta este datorata conform Codului fiscal, nu se retine la sursa de catre platitorul de venit. Aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Formular 205), precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
In situatia in care premiile sunt acordate unor persoane cu care enitatea are relatii generatoare de venituri din salarii veniturile nu se impoziteaza conform prevederilor Capitolului VII al titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal - Venituri din premii si din jocuri de noroc. Aceste venituri se impoziteaza conform cap. III al titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal- „Venituri din salarii”.
Contravaloarea premiilor acordate unor persoane cu care enitatea are relatii generatoare de venituri din salarii este considerata avantaj de natura salariala. Avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala.
Avantajele acordate angajatilor se impoziteaza ca venit din salariu in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI