email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinie Daniel Daianu: Poate Inteligenta Artificiala (AI) sa previna crize financiare si economice?

Opinie Daniel Daianu: Poate Inteligenta Artificiala (AI) sa previna crize financiare si economice?
crize financiarecrize economiceinteligenta artificialaAI

Inteligenta artificiala (AI) si-a pus amprenta intr-o gama larga de industrii, de la medicina si transport la educatie si finante. In ceea ce priveste economia, AI a inceput sa-si faca simtita prezenta in diverse moduri, de la optimizarea proceselor de productie la analiza datelor financiare si tranzactionare automata. O intrebare interesanta care a inceput sa isi faca loc in discutiile specialistilor este daca AI poate juca un rol in prevenirea sau gestionarea crizelor economice.

AI poate preveni crize financiare si economice?

Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, are raspunsul la aceasta intrebare. Acesta sustine intr-un articol publicat pe pagina institutiei si pe OpiniiBNR.ro ca AI (inteligenta artificiala) nu poate preveni crize financiare si economice, dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative.

"Raspunsul aproape automat este ca nu, deoarece AI nu schimba logica, rationalitatea, economica, iar competitia nu dispare. Altfel spus, cicluri de afaceri/economice nu dispar, fie ca avem in vedere fluctuatii de activitate economica pe termen scurt si mediu, sau altele pe termen mai lung, ce sunt generate de cicluri investitionale si schimbari tehnologice mari, de cicluri tehnologice."

Daniel Daianu: AI poate amplifica “reactii de turma”

Presedintele CF mai considera ca "AI poate amplifica “reactii de turma” chiar daca noi tehnologii, algoritmi, ar prelucra mult mai multa informatie (big data), iar modelele folosite de banci si fonduri de investitii pentru gestionarea riscurilor ar fi mai performante. Este de aminitit ca cei care au administrat fondul de risc LTCM au beneficiat de modele supersofisticate (doi laureati ai Premiului Nobel au lucrat acolo), dar care au fost date peste cap de evenimente extreme, de non-liniaritati. Astfel de esecuri au mai fost."

Presedintele CF: AI poate favoriza escrocherii

Printre altele, autorul mai spune ca "AI poate favoriza escrocherii, desi tot ea ar putea ajuta la detectarea acestora de autoritatile de supraveghere. AI nu poate elimina contagiunea in piete, care este o forma de reactie in lant, un “efect de turma” si care obliga la interventia statului (a bancii centrale) ca salvator de ultima instanta (lender of last resort). S-a vazut aceasta in Marea Britanie in 2022 dupa decizii gresite ale guvernului Truss, care au afectat stabilitatea sistemului de pensii; s-a vazut in SUA la caderea Silicon Valley Bank si alte turbulente in sistemul bancar, care au obligat Fed sa intervina prin noi linii speciale de ajutor financiar."

In articolul scris de Daniel Daianu se mai arata ca "AI nu poate elimina distinctia intre micro si macro, cu implicatii de ordin teoretic si practic. Comportamente la nivel individual, de firma, pot fi rationale (urmarirea castigului net in raport cu diverse constrangeri, inclusiv de ordin ecologic), tot mai putin supuse emotiilor prin folosirea algoritmilor (AI), in timp ce activitatea economica nu poate evita fluctuatii economice, mici sau de amploare.

Intrebarea este daca are temei ca autoritatea centrala (guvern, banca centrala) sa intervina pentru a incerca sa reduca fluctuatii mari, pentru o stabilizare a activitatii economice, pentru a preveni crize de amploare. Daca raspunsul este da, atunci se poate discuta daca aceste interventii pot fi ajutate de AI.

Si ajungem astfel la modele si prognoze macro, reguli si principii, folosite de guverne si banci centrale, de organisme financiare internationale – de guverne in formularea de politici bugetare, de banci centrale in politici monetare si macroprudentiale, de organisme financiare internationale si grupuri interstatale ca facilitatori de coordonare ale politicilor statelor (ex: Grupul 20 a avut un asemenea rol in reactia colectiva la criza financiara globala)."

Articolul poate fi consultat integral aici >>

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
crize financiarecrize economiceinteligenta artificialaAI


Data aparitiei: 14 Februarie 2024
Ultima actualizare: 15 Februarie 2024

Votati articolul "Opinie Daniel Daianu: Poate Inteligenta Artificiala (AI) sa previna crize financiare si economice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X