email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin informativ luna iulie 2015: Noutati legislative cu incidenta in materia fiscala

Legea 178/2015buletin informativCECCARloteria bonurilor fiscaleLegea 151/2015insolventa

Regasiti mai jos o selectie a unora dintre cele mai importante acte normative publicate in ultima perioada, cu incidenta in materia fiscala:

1. Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice (M. Of. nr. 464 din 26 iunie 2015)

√ instituie o procedura colectiva pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia si descarcarea de datorii.

2. Legea nr. 173/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta (M. Of. nr. 481 din 1 iulie 2015)

√ institutiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, si institutiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, care incadreaza functionari publici si/sau personal prin incheierea unui contract individual de munca, dupa caz, acorda, in conditiile legii, prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta;

√ regiile autonome, societatile si companiile nationale, precum si societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori detin o participatie majoritara, pot acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in conformitate cu prevederile art. 1 si a contractului colectiv de munca in vigoare, pana la data expirarii acestuia, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate.

3. Legea 178/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 481 din 1 iulie 2015)

4. Legea nr. 179/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (M. Of. nr. 481 din 1 iulie 2015)

5. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (M. Of. nr. 476 din 30 iunie 2015)

√ salariat detasat pe teritoriul Romaniei reprezinta salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, care in mod normal lucreaza intr-un alt stat decat Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul Romaniei, atunci cand angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 4 alin. (1) din ordonanta de urgenta;

√ salariat detasat de pe teritoriul Romaniei reprezinta salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care in mod normal lucreaza in Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, atunci cand angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 4 alin. (2) din ordonanta de urgenta;

√ salariu minim reprezinta salariul minim aplicabil pe teritoriul Romaniei pentru salariatul detasat pe teritoriul Romaniei, respectiv salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei.

6. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 750/2015 pentru modificarea art. 2 lit. b) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 419/2015 privind stabilirea procedurii de efectuare a platii titlurilor executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice – aparat central si al unitatilor subordonate (M. Of. nr. 468 din 29 iunie 2015)

√ transa a 3-a reprezentand sume datorate in temeiul titlurilor devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2014 se efectueaza incepand cu data de 1 iulie 2015.

7. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 755/2015 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de punere in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului si continutul cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum si pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor Loteriei bonurilor fiscale (M. Of. nr. 463 din 26 iunie 2015)

√ daca la expirarea perioadei de revendicare se constata depasirea numarului maxim de premii care se acorda potrivit legii, in termen de 3 zile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite Companiei Nationale Loteria Romana S.A., in format electronic si letric, lista persoanelor care au revendicat premii;

√ Compania Nationala Loteria Romana S.A. procedeaza la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare, din totalitatea bonurilor fiscale din lista, astfel:

- se extrage cu urnele Companiei un numar din lista numerelor unice de inregistrare a bonurilor fiscale prin care au fost revendicate premii. Numarul extras reprezinta primul castigator si baza de referinta la care se aplica crescator un pas care are valoarea egala cu ziua emiterii bonului fiscal castigator. Daca in urma aplicarii pasului se depaseste numarul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din lista, urmatorul numar castigator din lista este dat de diferenta dintre suma determinata prin aplicarea pasului la baza de referinta si numarul unic maxim atribuit, continuand cu aplicarea pasului pana la stabilirea numarului maxim de premii prevazut de lege.

8. Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 7/2015 (M. Of. nr. 461 din 26 iunie 2015)

√ platile voluntare esalonate in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, efectuate in baza unui titlu executoriu nu intrerup termenul de prescriptie a dreptului material la actiune pentru daunele-interese moratorii sub forma dobanzii penalizatoare.


Sursa: CECCAR Bihor


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 178/2015buletin informativCECCARloteria bonurilor fiscaleLegea 151/2015insolventa

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 Iulie 2015


Votati articolul "Buletin informativ luna iulie 2015: Noutati legislative cu incidenta in materia fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 Iulie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X