email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Modificare HG 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

HG 1705/2006inventarul centralizatevidentele contabileinstitutiile publice

Redam mai jos modificarile propuse prin proiectul de hotarare pentru modificarea art.2 din Hotararea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, publicat in data de 18.08.2015 de Ministerul de Finante, pe pagina proprie.

Motivul emiterii actului normativ

Potrivit prevederilor legale in vigoare, instituţiile publice prevazute la art.2 alin.(1) din Hotararea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de ordonatori principali de credite, supun spre adoptare proiectele de acte normative de modificare si completare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, bunuri aflate in patrimoniul acestora sau al instituţiilor publice aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea lor, precum si pentru bunurile din domeniul public al statului aflate in administrarea autoritaţilor administraţiei publice locale - prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Astfel, in prezent, orice modificare in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se efectueaza pe baza actelor normative adoptate in acest sens, iar termenul de operare a acestor modificari in Inventarul centralizat la  Ministerul Finantelor Publice, fiind de 90 de zile de la intrarea in vigoare a actelor normative.

Insa in practica au fost constatate si urmatoarele aspecte:

● existenta unui decalaj intre data adoptarii actelor normative de modificare a inventarelor bunurilor din domeniul public al statului aflate in administrarea ordonatorilor principali si a entitatilor din subordine si data operarii online a acestor modificari, prin sistemul securizat al Ministerului Finantelor Publice, acest decalaj fiind semnalat si de Curtea de Conturi cu ocazia Misiunii de Audit financiar al contului general anual de execuţie a bugetului de stat pentru anul 2012, incheiat prin Decizia nr.2/2014.

● existenta unor diferenţe intre valoarea bunurilor din patrimoniul public al statului inregistrate in evidenţa contabila, si raportate in situaţiile financiare centralizate ale instituţiilor publice si valoarea acestora din Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1705/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin proiectul de act normativ se urmareste: cresterea operativitatii efectuarii modificarilor in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, reconcilierea datelor (informatiilor) din evidentele contabile.

Aceste aspecte impun completarea cadrului legislativ in ceea ce priveste actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, astfel incat procesul de modificare si completare a Inventarului sa se realizeze intr-un timp mai scurt.

Astfel, prin proiectul de act normativ de modificare a Hotararii Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificarile si completarile ulterioare se propun urmatoarele:
● modificarile intervenite in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, se aproba in condiţiile legii, prin acte normative adoptate in acest sens, iniţiate de catre ministere


sau de alte organe de specialitate ale autoritaţilor publice centrale, aflate in subordinea Guvernului, precum si de autoritaţi administrative autonome si autoritaţile administraţiei publice locale, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administraţiei Publice.

* prin exceptie, modificarea valorii de inventar a bunurilor din domeniul public al statului, urmare a reevaluarii acestora conform prevederilor OG nr.81/2003 privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr.493/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba prin acte administrative emise de conducatorii institutiilor prevazute la art. 2 alin.(1) din Hotararea Guvernului nr.1705/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se transmit la Ministerul Finantelor Publice in termen de 10 zile de la aprobare.

● reducerea termenului de operare online, a modificarilor in Inventarul bunurilor din domeniul public al statului centralizat la  Ministerul Finantelor Publice, pe baza actelor normative/administrative emise in acest sens, de la 90 de zile la 30 zile.

● stabilirea contraventiei privind nerespectarea termenului de operare online a modificarilor in Inventarul bunurilor din domeniul public al statului centralizat la Ministerul Finantelor Publice.

Puteti consulta intregul proiect aici.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 1705/2006inventarul centralizatevidentele contabileinstitutiile publice


Data aparitiei: 20 August 2015

Votati articolul "Proiect: Modificare HG 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X