email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de cesiune

Intrebare:

Referitor la raspunsul oferit de d-voastra cu privire la contractul de cesiune de creanta revenim cu urmatoarea intrebare.

In schimbul acelei sume de bani platita de catre societate persoanelor fizice, acestea din urma au intocmit catre Primaria Tg. Mures o cerere de renuntare la dreptul de revendicare a terenului respectiv.

De asemenea in schimbul respectivei sume de bani prin contractul de cesiune de creanta inregistrat la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pers. fizice cesioneaza firmei "irevocabil si neconditionat toate drepturile lor si orice titlu asupra sau decurgand din creante"; adica daca titlurile de despagubire (daca vor exista) primite de la Fondul Proprietateanu pot fi emise direct catre firma, atunci actiunile rezultate din convertirea titlurilor de despagubirevor reveni societatii.

Mentionam ca terenul concesionat de la Primaria Tg. Mures, in conformitate cu art. 76 alin. 2 din Ordinul 1752/2005 "Concesiunile primite se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire a acesteia, stabilita potrivit contractului. In cazul in care contractul prevede plata unei chirii, si nu o valoare amortizabila, in contabilitatea entitati care primeste concesiunea, se reflecta cheltuiala reprezentand chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale."

Nu este inregistrat in contabilitate, deci nu putem sa consideram plata catre persoanele fizice ca si o continuare a contractului cu primaria.

Este corect sa inregistram 205=462 cu suma x, care se va amortiza pe perioada contractului incheiat cu primaria (49 ani) sau 471=462 si lunar sa trecem pe cheltuieli suma respectiva pe aceeasi perioada?

Raspuns:

La paragraful 76, alin (2) din Ordinul 1752/2005 sunt puse 2 conditii pentru ca o concesiune sa fie inregistrata ca atare. Durata este clara.

Daca in contract se stabileste si o valoare determinata pentru concesiune atunci aceasta va fi inregistrata ca atare prin intermediul contului 205 „Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare” si se va amortiza pe durata contractului de concesiune.

Daca in contract se prevede numai o suma lunara (anuala) pe care societatea o datoreaza timp de 49 de ani atunci suma se inregistreaza ca si chirie (612 „Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”, eventual, daca suma se plateste anual, 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”).

Contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” se foloseste de regula pentru cheltuieli platite in avans pentru perioade de maxim 1 an.

In contractul initial aveti stabilita o suma anuala de plata care se va inregistra prin intermediul contului 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” si va fi alocata lunar pe cheltuieli.

Contractul cu persoana fizica este insa neclar din punct de vedere economic.

Daca decizia managementului societatii este sa se continue contractul de concesiune atunci concesiunea va fi evidentiata in doua modalitati distincte:

  • contractul cu primaria va fi inregistrat prin 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”;
  • contractul cu persoana fizica de la care aveti o suma clara datorata va fi inregistrat in 205 „Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare” si se va amortiza pe durata contractului de concesiune (aveti nevoie de o decizie a managementului in acest sens).

In caz contrar suma platita persoanei fizice este un avans pentru o imobilizare care va fi clarificata in timp si se va inregistra intr-unul din conturile 232 „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale” sau 234 „Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale” in raport de natura presupusa a operatiei.

Mare atentie la eventualele stornari/modificari cu valori mari si cu implicatii semnificative in contul de profit si pierderi pentru ca necesita depunerea unei declaratii rectificative la anul la care se fac modificarile!

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2006

Votati articolul "Contractul de cesiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X