email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Tratamentul avantajelor salariale generate de folosirea autovehiculului in interesul salariatului

foaia de parcursordin de deplasareavantaje salarialecheltuiala combustibiltva deductibila

Foaia de parcurs

Evidentierea deplasarilor la care sunt utilizate autovehiculele societatii se realizeaza prin intocmirea si completarea foii de parcurs. In aceasta trebuie sa apara destinatia si numarul de kilometri parcursi, atat in interesul firmei, cat si in interes personal.

In paralel trebuie sa intocmiti si ordin de deplasare, care sa descrie locul deplasarii, scopul de plasarii si certificarea de catre entitatea unde s-a facut deplasarea a realitatii calatoriei (prin semnare, stampilare etc).

Variante de posesie a autovehiculului

Potrivit pct. 12 alin (3) din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele salariale primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cum este folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal.
 
In functie de modul in care apartine masina firmei, calculul lunar al acestui avantaj este urmatorul:

Daca masina este in proprietatea firmei

Avantajul = [numarul de km parcursi in interes propriu / numarul total de km parcursi] x 1,7% x valoarea de achizitie a masinii

Daca masina este inchiriata (leasing operational)

Avantajul = [numarul de km parcursi in interes propriu / numarul total de km parcursi] x chiria lunara de leasing

Combustibilul consumat in interes propriu este calculat prin aplicarea la consumul total lunar al procentului de km parcursi in interes propriu. Pentru cheltuiala cu acest combustibil, TVA nu este deductibila.

Daca autovehiculul este proprietatea salariatului

In cazul in care masina este in proprietatea salariatului, acesta o poate inchiria firmei. Pentru aceasta, trebuie intocmit si semnat un contract de inchiriere, care trebuie inregistrat in 15 zile de la semnare la Administratia Financiara teritoriala de care apartine salariatul. Acesta va trebui ca trimestrial sa plateasca impozit, iar anual, pana la 15 mai al anului curent pentru anul anterior, sa intocmeasca si depuna o declaratie privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Pe baza acestui contract de inchiriere, firma va putea deconta rata de leasing operational, financiar, etc pe care salariatul o are de platit in cazul in care isi achizitioneaza masina pentru a o folosi in interes de serviciu.

Nota: In toate cazurile, folosirea autovehiculului de acasa la servici si de la servici acasa nu este considerata avantaj salarial. Dar, atentie, daca angajatul foloseste masina de serviciu numai pentru deplasarea in interes personal, aceasta exceptie nu mai este aplicabila.

Tratamentul fiscal al avantajului salarial

Exista urmatoarele posibilitati de recuperare, respectiv impozitare, a acestui tip de avantaj salarial:

a) salariatul returneaza firmei contravaloarea in lei a avantajului de natura salariala. In acest caz, nu apare necesitatea unei impozitari separate a acestuia. Angajatul va returna suma in lei pe baza de chitanta sau va primi un salariu net eferent lunii respective diminuat cu contravaloarea avantajului salarial (este necesar ca inainte de a face aceasta retinere sa obtineti acordul scris al salariatului in acest sens).

b) firma adauga contravaloarea in lei a avantajului la valoarea salariului brut, si se retin toate contributiile salariatului si societatii, precum si impozitul pe venit.

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
foaia de parcursordin de deplasareavantaje salarialecheltuiala combustibiltva deductibila


Data aparitiei: 18 Octombrie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Tratamentul avantajelor salariale generate de folosirea autovehiculului in interesul salariatului":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X