email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum platim impozitul pe cladiri in 2016

impozitul pe cladiri 2016cheltuielie cu utilitatilecladiri rezidentialecladiri nerezidentialeraportul de evaluare


Ministerul de Finante a intocmit un nou material destinat celor obligati sa plateasca impozitul pe cladiri in anul 2016. Astfel, retinem urmatoarele aspecte referitoare la plata impozitului pe cladire in anul curent:

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% - 0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii, stabilita prin hotarare a consiliului local sau prin hotarârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
NU se depun declaratii.


Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

1. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

Din punct de vedere fiscal, se considera ca fiind activitati din domeniul agricol numai cele corespunzatoare grupelor 011 - 016 din Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN.

2. Pentru cladirile nerezidentiale utilizate  integral  pentru desfasurarea unor  activitati economice, altele decat cele din domeniul agricol impozitele se platesc astfel:

CLADIRE NOUA

Daca este o cladire noua, construita in ultimii 5 ani - impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii finale a lucrarilor de constructii.

CLADIRE   REEVALUATA

Daca este o cladire reevaluata de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani

 - impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii rezultata din raportul de evaluare depus la organul fiscal local pâna la primul termen de plata din anul de referinta.

In vederea stabilirii impozitului pe cladiri, rapoartele de evaluare se depun in copie, la organul fiscal local, ca anexa la declaratia contribuabilului, pana la primul termen de plata din anul de referinta

CLADIRE MAI NOUA DE 5 ANI

Daca este o cladire achizitionata in ultimii 5 ani, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 – 1,3% asupra valorii care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate.

CLADIRE MAI VECHE DE 5 ANI

Daca este o cladire mai veche de 5 ani sau achizitionata cu peste 5 ani  de zile in urma, pentru care nu exista raport de reevaluare depus, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate in cazul in care cladirea ar fi rezidentiala

Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

A. Se pot identifica separat suprafetele folosite in scop rezidential de cele folosite in scop nerezidential

In cazul in care se pot identifica separat suprafetele folosite in scop rezidential de cele folosite in scop nerezidential - impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.


B. NU se pot identifica separat suprafetele folosite in scop rezidential de cele folosite in scop nerezidential

1. In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitate economica,  iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop nerezidential.

2. In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile NU sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop rezidential.

Prin sintagma "cheltuieli cu utilitatile" se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, cheltuieli cu energia electrica, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apa si canalizare.


C. Exista domiciliu declarat, dar nu se desfasoara activitate in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop rezidential.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe cladiri 2016cheltuielie cu utilitatilecladiri rezidentialecladiri nerezidentialeraportul de evaluare


Data aparitiei: 28 Martie 2016

Votati articolul "Cum platim impozitul pe cladiri in 2016":
Rating:

Nota: 3.87 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X