In cele ce urmeaza, stabilim in ce conditii in anul 2016 este obligatoriu sa intocmim dosarul preturilor de transfer, cu mentiunea ca in perioadele trecute dosarul preturilor de transfer se intocmea doar la cererea autoritatilor fiscale.
AICI puteti consulta un INFOGRAFIC creat special pentru dvs. in ce priveste obligatiile aferente PRETURILOR DE TRANSFER in 2016, alaturi de un material cuprinzator pe aceeasi tema.
Art. 108 alin 2 din Codul de procedura fiscala, stabileste faptul ca societatile au obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, mai jos redat:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui ANAF".
Detaliile privind pragurile de la care devine obligatoriu dosarul, termenele de depunere si continutul acestuia sunt stabilite prin Ordinul ANAF 442/2016.
Conform acestuia, dosarul preturilor de transfer este obligatoriu pentru contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu urmatoarele plafoane:
• 200.000 euro, exclusiv TVA in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
• 250.000 euro, exclusiv TVA in cazul prestarilor de servicii, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
• 350.000 euro, exclusiv TVA in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Daca tranzactiile cu parti afiliate nu depasesc plafoanele amintite, nici marii contribuabili nu depun anual dosarul preturilor de transfer.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Termenul de intocmire a dosarului preturilor de transfer este, potrivit actului normativ citat, termenul legal de depunere a declaratiilor anuale privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie a anului urmator.
Totodata, Ordinul 442 /2016 stabileste si care este termenul in care contribuabilul vizat trebuie sa puna la dispozitia organului fiscal dosarul preturilor de transfer. Concret, termenul va fi de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire (adica nu mai devreme de 5 aprilie).
In plus, tot in cazul marilor contribuabili, dosarul va putea fi solicitat de catre organele fiscale si in alte situatii decat pe parcursul unei inspectii fiscale. De asemenea, termenul de prezentare va fi tot de cel mult 10 zile calendaristice de la data solicitarii.
Obligatia prezentarii dosarelor de preturi de transfer de catre marii contribuabili ca urmare a intocmirii anuale va fi aplicabila tranzactiilor derulate cu persoanele afiliate efectuate incepand cu anul 2016 si astfel primul termen de intocmire obligatorie va fi 25 martie 2017.
In cazul contribuabilir mici si mijlocii care deruleaza tranzactii cu persoane afiliate, precum si in cazul contribuabililor mari care nu indeplinesc conditiile prezentate anterior, intocmirea acest dosarului preturilor de transfer este necesara doar la cererea echipelor de inspectie fiscala, cand tranzactiile cu entitatile afiliate depasesc valori semnificative, dupa cum urmeaza:
• 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
• 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
• 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Pentru acestia, termenul de timp prevazut pentru intocmirea si prezentarea dosarului de preturi de transfer va fi cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice si va putea fi prelungit o singura data cu o perioada de cel mult 30 zile calendaristice.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor