Supunem atentiei dumneavoastra urmatoarea speta:
O societate a fost preluata in luna ianuarie 2015 de la o companie straina (firma-mama) care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma X). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-a solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care X facea parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme. S-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia societatii. In cazul unui eventual control firma X nu are ce prezenta.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Se poate solicita in mod legal fostei companii-mama sa puna la dispozitie acest dosar sau trebuie facut in baza documentelor de acum 4-5 ani?
Iata raspunsul oferit de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale:
Firma la care lucrez a fost preluata in ian. 2015 de la o companie straina(firma mama), care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma noastra). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-au solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care faceam parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme si s-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia noastra.In cazul unui eventual control nu am ce sa prezint. As putea solicita in mod legal (pentru ca nu sunt foarte prietenosi) fostei companii mama sa-mi puna la dispozitie acest dosar sau trebuie sa-l fac bazandu-ma pe documentele de acum 4-5 ani.
Consideram ca nu exista temei legal pentru a solicita unei alte persoane juridice furnizarea de documente care sa justifice operatiunile la care societatea a fost parte, in conditiile in care prevederile art. 11 din Codul fiscal instituie obligatii in sarcina subiectului supus legislatiei romane. Legalitatea operatiunilor din punct de vedere fiscal ca si consecintele altor operatiuni la care societatea romana a fost parte reprezinta o componenta importanta ce trebuie analizata la dobandirea participatiilor pe intreaga perioada a prescriptiei raspunderii (5 ani pentru obligatii fiscale si 3 ani pentru celelalte obligatii).
In aceste conditii in cazul in care organul fiscal solicita intocmirea dosarului preturilor de transfer in conditiile prevazute de OPANAF nr. 442/2016 obligatia de prezentare si consecintele neindeplinirii acesteia priveste exclusiv societatea din Romania. Urmeaza ca intr-o astfel de situatie sa se utilizeze toate docuemtele disponibile urmand ca organul de inspectie fiscala sa aprecieze daca probele furnizate pentru a demonstra respectarea principiului valorii de piata sunt suficiente pentru a nu interveni in sesnsul ajustarii tranzactiilor efectuate de societate cu persoanele afiliate.
Desigur ca, in temeiul procedurilor de schimburi de informatii dintre administratiile fiscale societatea mama va putea face obiectul inspectiei insa la initiativa administratiei fiscale din statul de resedinta.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro