email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Justinian Cucu: Obligatia de furnizare a documentelor necesare intocmirii dosarului preturilor de transfer

preturi de transferdosarul preturilor de transfercodul fiscalgrup firmedocumente dosar preturi transfer

Supunem atentiei dumneavoastra urmatoarea speta:

O societate a fost preluata in luna ianuarie 2015 de la o companie straina (firma-mama) care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma X). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-a solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care X facea parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme. S-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia societatii. In cazul unui eventual control firma X nu are ce prezenta.

Se poate solicita in mod legal fostei companii-mama sa puna la dispozitie acest dosar sau trebuie facut in baza documentelor de acum 4-5 ani?

Iata raspunsul oferit de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale:

Firma la care lucrez a fost preluata in ian. 2015 de la o companie straina(firma mama), care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma noastra). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-au solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care faceam parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme si s-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia noastra.In cazul unui eventual control nu am ce sa prezint. As putea solicita in mod legal (pentru ca nu sunt foarte prietenosi) fostei companii mama sa-mi puna la dispozitie acest dosar sau trebuie sa-l fac bazandu-ma pe documentele de acum 4-5 ani.

Consideram ca nu exista temei legal pentru a solicita unei alte persoane juridice furnizarea de documente care sa justifice operatiunile la care societatea a fost parte, in conditiile in care prevederile art. 11 din Codul fiscal instituie obligatii in sarcina subiectului supus legislatiei romane. Legalitatea operatiunilor din punct de vedere fiscal ca si consecintele altor operatiuni la care societatea romana a fost parte reprezinta o componenta importanta ce trebuie analizata la dobandirea participatiilor pe intreaga perioada a prescriptiei raspunderii (5 ani pentru obligatii fiscale si 3 ani pentru celelalte obligatii).

In aceste conditii in cazul in care organul fiscal solicita intocmirea dosarului preturilor de transfer in conditiile prevazute de OPANAF nr. 442/2016 obligatia de prezentare si consecintele neindeplinirii acesteia priveste exclusiv societatea din Romania. Urmeaza ca intr-o astfel de situatie sa se utilizeze toate docuemtele disponibile urmand ca organul de inspectie fiscala sa aprecieze daca probele furnizate pentru a demonstra respectarea principiului valorii de piata sunt suficiente pentru a nu interveni in sesnsul ajustarii tranzactiilor efectuate de societate cu persoanele afiliate.

Desigur ca, in temeiul procedurilor de schimburi de informatii dintre administratiile fiscale societatea mama va putea face obiectul inspectiei insa la initiativa administratiei fiscale din statul de resedinta.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro


de Justinian Cucu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transferdosarul preturilor de transfercodul fiscalgrup firmedocumente dosar preturi transfer


Data aparitiei: 03 Martie 2016

Votati articolul "Justinian Cucu: Obligatia de furnizare a documentelor necesare intocmirii dosarului preturilor de transfer":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X