Codul de procedura fiscala include in categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal datele referitoare la contribuabil/platitor, cum ar fi: datele de identificare, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si cuantumul veniturilor, natura, sursa si valoarea bunurilor, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabil/platitor sau terti.
Organul fiscal poate transmite informatiile pe care le detine:
a) autoritatilor publice, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege;
b) autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate, in baza unor instrumente juridice internationale semnate de Romania si care cuprind prevederi privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal si/sau recuperarea creantelor fiscale;
c) autoritatilor judiciare competente, potrivit legii;
d) oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului/platitorului despre care au fost solicitate informatii;
e) in alte cazuri prevazute expres de lege.
Astfel, organul fiscal poate transmite informatiile pe care le detine oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului/platitorului despre care au fost solicitate informatii. In acest sens, Noul Formular 394 ce se va depune incepand cu data de 1 august 2016 pentru operatiunile desfasurate in luna iulie 2016, permite contribuabililor sa opteze daca doresc ca datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice pusa la dispozitie de ANAF.
Acordul persoanei impozabile exprimat prin DA va fi valabil pentru toate declaratiile informative 394 pentru care exista obligativitatea depunerii in anul fiscal mentionat, fara a avea posibilitatea schimbarii optiunii. Exprimarea acordului va permite partenerilor doar accesul la informatiile aferente tranzactiilor dintre cele doua entitati, nu si la alte tranzactii declarate de persoana impozabila in formular.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Astfel, daca in Noul Formular 394 se bifeaza DA in caseta "1. sunt de acord ca, pentru anul fiscal 2016, in sensul prevederilor art. 11 alin (3) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, datele inscrise in prezenta declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice pusa la dispozitie de ANAF". Optiunea este valabila pentru intregul an 2016, fara posibilitatea de a reveni asupra acesteia. Daca insa bifam NU in aceasta caseta, pe parcursul anului 2016 putem reveni asupra optiunii si sa exprimam acordul ca pentru anul fiscal 2016 datele inscrise sa fie consultate de catre parteneri prin bifarea optiunii in caseta "2. sunt de acord cu schimbarea optiunii, astfel ca pentru anul fiscal 2016, in sensul prevederilor art. 11 alin (3) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, datele inscrise in prezenta declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice pusa la dispozitie de ANAF".