email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin informativ CECCAR: Acte normative cu incidenta fiscala in Monitorul Oficial

og 22/2016incapacitate de platareglementari contabileomfp 1938/2016entitati interes public

Noutatile legislative de mai jos sunt insotite de explicatii pertinente referitoare la modificarile sau completarile pe care le aduce fiecare act normativ in parte.

1. Ordinul comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 698/1425/2016 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014 – 2020 (M. Of. nr. 647 din 24 august 2016)

√ organul fiscal emitent nu raspunde de realitatea si eligibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente operatiunilor din facturile inscrise in "Certificatul privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare".

√ prezentele instructiuni se aplica beneficiarilor/partenerilor care solicita autoritatii de management rambursarea cheltuielilor eligibile, inclusiv taxa pe valoarea adaugata eligibila, reprezentand taxa pe valoarea adaugata nerecuperabila, efectuate de beneficiari in cadrul proiectelor finantate din Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014 – 2020, in conditiile prevazute de art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014 – 2020.

2. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1939/2016 privind stabilirea institutiilor financiare care au obligatia de declarare, categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile financiare, institutiile financiare nonraportoare din Romania si conturile excluse de la obligatia de declarare, regulile de conformare aplicabile de catre aceste institutii in vederea identificarii conturilor raportabile de catre acestea, precum si procedura de declarare a acestor informatii si a normelor si procedurilor administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si diligenta fiscala prevazute in instrumentele juridice de drept international la care Romania s-a angajat (M. Of. nr. 648 din 24 august 2016)

√ in vederea indeplinirii obligatiilor ce decurg din aplicarea prevederilor art. 62 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 si in scopul combaterii evitarii platii impozitelor si evaziunii fiscale si pentru a imbunatati conformarea fiscala:

a) se implementeaza Standardul comun de raportare (CRS) cu privire la conturile financiare asa cum sunt elaborate de OCDE; si

b) se emit prevederi de aplicare unitara a CRS, a Legii nr. 207/2015 si a Acordului ratificat prin Legea nr. 233/2015 cu privire la:

(i) stabilirea institutiilor financiare care au obligatia de declarare;

(ii) categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile financiare;

(iii) institutiile financiare nonraportoare din Romania si conturile excluse de la obligatia de declarare;

(iv) regulile de conformare aplicabile de catre aceste institutii in vederea identificarii conturilor raportabile de catre acestea, precum si procedura de declarare a acestor informatii;

(v) normele si procedurile administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si diligenta fiscala.

3. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative si pentru aplicarea unitara a dispozitiilor legale (M. Of. nr. 673 din 31 august 2016)

√ incepand cu luna august 2016, personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza/indemnizatiilor de incadrare, aferent unui program normal al timpului de munca, mai mic decat cel stabilit in plata la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, dupa caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

4. Ordonanta Guvernului nr. 22/2016 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata (M. Of. nr. 658 din 29 august 2016)

√ persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania, care va cuprinde:

a) elemente de identificare a calitatii de debitor:

1. denumirea, sediul social si codul fiscal;

2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului;

3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;

b) elemente de identificare a calitatii de creditor:

1. denumirea, sediul social si codul fiscal;

2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului;

3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.

5. Ordonanta Guvernului nr. 25/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor (M. Of. nr. 670 din 31 august 2016)

√ este recunoscuta ca fiind afiliata direct sau indirect unei alte intreprinderi o intreprindere care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

a) detine majoritatea capitalului subscris al celeilalte intreprinderi;

b) controleaza majoritatea voturilor atasate actiunilor emise de cealalta intreprindere;

c) poate numi mai mult de jumatate din membrii consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere al celeilalte intreprinderi;

d) este administrata pe o baza comuna cu cealalta intreprindere de catre o intreprindere-mama.

6. Ordonanta Guvernului nr. 26/2016 pentru modificarea art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2014 privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare si reglementarea altor masuri fiscal-bugetare (M. Of. nr. 668 din 31 august 2016)

√ operatorii economici din industria de aparare care au beneficiat de stingerea obligatiilor fiscale prin anulare si care inregistreaza la data de 31 decembrie 2018 alte obligatii neachitate la scadenta de natura celor anulate, obligatiile si accesoriile care au fost anulate se repun in sarcina debitorului.

7. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1938/2016 – OMFP 1938/2016 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile (M. Of. nr. 680 din 2 septembrie 2016)

√ modifica si completeaza Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare

– entitatile de interes public care, la data bilantului, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar includ in raportul administratorilor o declaratie nefinanciara care contine, in masura in care acestea sunt necesare pentru intelegerea dezvoltarii, performantei si pozitiei entitatii si a impactului activitatii sale, informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita.

√ modifica si completeaza Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare

– entitatile care sunt societati-mama ale unui grup, care, la data bilantului pe o baza consolidata, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar, includ in raportul consolidat al administratorilor o declaratie nefinanciara consolidata care contine, in masura in care acestea sunt necesare pentru intelegerea dezvoltarii, performantei si pozitiei grupului si a impactului activitatii sale, informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita.

Sursa: CECCAR Bihor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
og 22/2016incapacitate de platareglementari contabileomfp 1938/2016entitati interes public


Data aparitiei: 15 Septembrie 2016

Votati articolul "Buletin informativ CECCAR: Acte normative cu incidenta fiscala in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X