email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinia consultantului cu privire la Declaratia 394 modificata si prorogarea termenului de depunere

declaratia 394achizitiiformularul 394cnpanafsimplificariborderouri de achizitie

Declaratia 394 ar putea fi modificata si termenul de depunere prorogat conform unui proiect de ordin publicat de ANAF la rubrica Transparenta decizionala. Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, se propune modificarea OPANAF nr. 3769/2015 si prorogarea termenului de intrare in vigoare a acestuia la data de 01.07.2016.

Astfel, conform OPANAF 3769/2015 publicat in Monitorul Oficial nr. 11 din 07/01/2016 contribuabilii care au perioada fiscala luna calendaristica ar trebui sa depuna noul formular 394 incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pentru operatiunile efectuate in trimestrul I 2016 pe teritoriul national. Contribuabilii care au perioada fiscala luna calendaristica au depus pentru lunile ianuarie si februarie 2016 declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoane inregistrate in scopuri de TVA, prevazuta in OANAF 3596/2011, urmand ca, pana la data de 25 aprilie 2016 inclusiv, sa depuna declaratia completata pe noul formular pentru luna martie 2016, precum si pentru lunile ianuarie si februarie 2016, prin care vor fi inlocuite declaratiile depuse anterior.


Proiectul propune utilizarea noului formular 394 incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu 01 iunie 2016.

Formularul 94 nu a fost simplificat, cele mai multe dintre cerinte se mentin si, din contra, au fost introduse noi obligatii.  Astfel, proiectul de ordin prevede introducerea in formular a operatiunilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA in regim special (agentiile de turism, regim special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati), precum si introducerea cotei de TVA de 24% (pentru livrarile de bunurile/prestarile de servicii si achizitiile aferente perioadei anterioare). Pentru perioada 1 iulie 2016 –31 decembrie 2016, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, precum si pentru livrarile persoanelor impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati,efectuatecatre persoane fizice, vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de 10.000 lei.

De asemenea, pana la data de 01.01.2017 pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, proiectul prevede inscrierea in formular a numarului total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA urmand ca incepand cu data de 01.01.2017, sa fie cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora.

Avand in vedere problemele intampinate in practica pentru obtinerea CNP-ului cumparatorului, varianta de formular propusa prevede ca, in coloana "CIF/CUI/CNP/NIF/Cod de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/beneficiarului/Cod valabil de TVA in statul membru/Cod de inregistrare" de la lit. C, D, E, F - completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si  imobile, etc);  in lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar.

Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa. Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania.



Pentru achizitiile efectuate pe baza de borderouri de achizitie/file de carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice. Pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania se va completa codul valabil de TVA in statul membru. Pentru persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene se completeaza cod de inregistrare din registrul companiilor din tara de rezidenta.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394achizitiiformularul 394cnpanafsimplificariborderouri de achizitie


Data aparitiei: 01 Aprilie 2016

Votati articolul "Opinia consultantului cu privire la Declaratia 394 modificata si prorogarea termenului de depunere":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X