email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinia consultantului cu privire la Declaratia 394 modificata si prorogarea termenului de depunere

declaratia 394achizitiiformularul 394cnpanafsimplificariborderouri de achizitie

Declaratia 394 ar putea fi modificata si termenul de depunere prorogat conform unui proiect de ordin publicat de ANAF la rubrica Transparenta decizionala. Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, se propune modificarea OPANAF nr. 3769/2015 si prorogarea termenului de intrare in vigoare a acestuia la data de 01.07.2016.

Astfel, conform OPANAF 3769/2015 publicat in Monitorul Oficial nr. 11 din 07/01/2016 contribuabilii care au perioada fiscala luna calendaristica ar trebui sa depuna noul formular 394 incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pentru operatiunile efectuate in trimestrul I 2016 pe teritoriul national. Contribuabilii care au perioada fiscala luna calendaristica au depus pentru lunile ianuarie si februarie 2016 declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoane inregistrate in scopuri de TVA, prevazuta in OANAF 3596/2011, urmand ca, pana la data de 25 aprilie 2016 inclusiv, sa depuna declaratia completata pe noul formular pentru luna martie 2016, precum si pentru lunile ianuarie si februarie 2016, prin care vor fi inlocuite declaratiile depuse anterior.


Proiectul propune utilizarea noului formular 394 incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu 01 iunie 2016.

Formularul 94 nu a fost simplificat, cele mai multe dintre cerinte se mentin si, din contra, au fost introduse noi obligatii.  Astfel, proiectul de ordin prevede introducerea in formular a operatiunilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA in regim special (agentiile de turism, regim special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati), precum si introducerea cotei de TVA de 24% (pentru livrarile de bunurile/prestarile de servicii si achizitiile aferente perioadei anterioare). Pentru perioada 1 iulie 2016 –31 decembrie 2016, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, precum si pentru livrarile persoanelor impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati,efectuatecatre persoane fizice, vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de 10.000 lei.

De asemenea, pana la data de 01.01.2017 pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, proiectul prevede inscrierea in formular a numarului total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA urmand ca incepand cu data de 01.01.2017, sa fie cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora.

Avand in vedere problemele intampinate in practica pentru obtinerea CNP-ului cumparatorului, varianta de formular propusa prevede ca, in coloana "CIF/CUI/CNP/NIF/Cod de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/beneficiarului/Cod valabil de TVA in statul membru/Cod de inregistrare" de la lit. C, D, E, F - completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si  imobile, etc);  in lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar.

Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa. Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania.



Pentru achizitiile efectuate pe baza de borderouri de achizitie/file de carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice. Pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania se va completa codul valabil de TVA in statul membru. Pentru persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene se completeaza cod de inregistrare din registrul companiilor din tara de rezidenta.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394achizitiiformularul 394cnpanafsimplificariborderouri de achizitie


Data aparitiei: 01 Aprilie 2016

Votati articolul "Opinia consultantului cu privire la Declaratia 394 modificata si prorogarea termenului de depunere":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X