email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul de control fiscal este focusat incorect. Sfaturi pentru o inspectie fiscala mai eficienta si atentionari expert strain

inspectie fiscalacurtea de conturicontroalele secundarecontrolul rambursarilor de TVA

ANAF a publicat la 1 septembrie un raport oficial intocmit de FMI prin intermediul unui expert strain care a analizat anul trecut organizarea si functionarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Programul de control fiscal este focusat incorect. Dupa cum se descrie in Sectiunea V, accentul pe asigurarea rambursarilor de TVA si nivelul controalelor desemnate de organisme externe distorsioneaza atat activitatea de identificare a riscurilor cat si programul de control fiscal ale DMC. Conducerea DMC afirma ca 32,5 procente din resursele sale de control sunt consumate pe verificari efectuate la solicitarea altor parti din ANAF sau a unor organisme externe, iar 46 de procente sunt dedicate controalelor de rambursare de TVA. Aceasta inseamna ca DMC mai ramane cu aproximativ 20 de procente din resursele de control pe care sa le dedice cazurilor de risc ridicat (ce nu implica o rambursare de TVA). Acest nivel este inacceptabil de mic dupa toate standardele, mai ales ca atat controalele la solicitarea altor entitati cat si cele de rambursare de TVA sunt relativ neproductive din punctul de vedere al inchiderii gap-ului fiscal (controlul rambursarilor de TVA este discutat in Sectiunea V). Conducerea DMC aspira la a avea la dispozitie 50 de procente din resurse spre ale folosi pe cazuri de risc ridicat ce nu implica o rambursare de TVA. Dupa standardele internationale, chiar si acest nivel este mult prea mic. Impedimentele – inclusiv reglementarile referitoare la controalele de rambursare de TVA si la solicitarile de verificari adresate DMC de alte entitati - trebuie substantial reduse sau total eliminate.


>>> DMC nu utilizeaza in mod eficient resursele de control fiscal ce ii stau la dispozitie. Persista inca o abordare depasita fata de controlul de asigurare a conformarii. Un inspector de control de la DMC evalueaza daca un contribuabil reprezinta un risc fiscal si daca el ar trebui inclus in planul lunar de control al DMC. Printre criteriile utilizate in acest scop se numara timpul scurs de la ultimul control, si selectia poate fi determinata de termenul de prescriere. Odata selectat un contribuabil, acesta este supus unui control fiscal total, nelimitat la problema sau problemele identificate initial ca reprezentand un risc potential. Ceea ce caracterizeaza munca de administrare a conformarii sunt verificarile, examinarea si reexaminarea documentatiei si tranzactiilor. Misiunea s-a intalnit cu reprezentanti ai sectorului privat care au exprimat ingrijorari puternice legate de faptul ca metodele de control nu evolueaza. Se acorda o atentie prea mare aspectelor de risc redus si aspectelor superficiale legate de forma tranzactiilor, in timp ce riscuri substantiale sunt trecute cu vederea.


>>>  Inspectorii de control ai DMC sunt preocupati sa respecte instructiunile de control la litera si incearca sa stabileasca impozitele pana la ultimul leu. Daca pe parcursul unui control un inspector scapa din vedere unele elemente, acel inspector poate fi tras personal la raspundere pentru cuantumul impozitelor si taxelor necalculate. Curtea de Conturi, un organism independent, extern ANAF, asigura supravegherea si procedeaza la controale secundare in mod selectiv. Se afirma ca auditorii de la Curtea de Conturi sunt preocupati de corectitudinea procedurala a situatiei contribuabililor si doresc sa se asigure ca inspectorul de control de la DMC a efectuat verificarile incrucisate adecvate si a verificat documentele justificative in cele mai mici detalii, in loc sa incerce sa vada daca au fost identificate riscuri fiscale majore sau care este gradul de semnificatie al aspectelor urmarite.


>>> Prevederea conform careia inspectorii DMC (de fapt toti inspectorii ANAF) pot raspunde personal pentru orice diferenta de impozit nestabilita afecteaza in mod negativ abordarea lor. Prin urmare, ei vor efectua mereu un control total, vor urmari instructiunile privind verificarile incrucisate pe care trebuie sa le efectueze, indiferent daca aceste sunt sau nu adecvate sau proportionate, isi vor desfasura inspectia pana cand a fost stabilit ultimul leu, si vor adopta interpretarea ce favorizeaza administratia fiscala. Aceasta inseamna ca riscurile mai semnificative – de tipul celor ce nu sunt identificate prin bifarea unei casute – vor ramane nedepistate. Inseamna ca inspectiilor vor dura considerabil mai mult decat ar dura daca  inspectorul ar limita verificarile la confirmarea riscurilor identificate anterior inspectiei. Inseamna ca multe aspecte sunt contestate pentru ca inspectorii vor adopta o perspectiva care sa lei garanteze siguranta proprie. Acestea se traduc in venituri mai mici pentru stat. si, majorarea


semnificativa a poverii contribuabilului. Prevederea conform careia inspectorii DMC (de fapt toti  inspectorii ANAF) pot raspunde personal pentru orice diferenta de impozit nestabilita trebuie eliminata din lege sau scoasa din aplicare in protocolul sugerat intre DMC si Curtea de Conturi ce este descris mai jos.


>>> Curtea de Conturi va fi deschisa sa isi schimbe abordarea de monitorizare a activitatii de control fiscal efectuate de DMC pentru a se adapta unei noi abordari a DMC fata de analiza de risc si controlul fiscal. Misiunea s-a intalnit cu reprezentanti de varf, inclusiv cu dna. Vicepresedinte de la Curtea de Conturi. Misiunea a explicat conceptia sa despre cum ar trebui sa evolueze abordarea DMC fata de analiza de risc si activitatea de control fiscal. Ca raspuns, dna. Vicepresedinte a aratat ca si Curtea de Conturi isi poate dezvolta propria abordare pentru a se adapta, si ca un protocol intre ANAF si Curtea de Conturi ar fi fezabil. Aceasta este o evolutie foarte importanta, cu potential de a elimina un obstacol considerabil din calea implementarii unei noi abordari a controlului fiscal la marii contribuabili.

Conducerea superioara a ANAF ar trebui sa continue rapid discutiile cu Curtea de Conturi pe aceasta tema in contextul schimbarii de abordare sugerate in acest raport.

Puteti consulta AICI raportul integral.
 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacurtea de conturicontroalele secundarecontrolul rambursarilor de TVA


Data aparitiei: 02 Septembrie 2016

Votati articolul "Programul de control fiscal este focusat incorect. Sfaturi pentru o inspectie fiscala mai eficienta si atentionari expert strain":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • 3 spete utile pentru o organizatie non-profit

    • Contabilitatea in cadrul organizatiilor non-profit reprezinta o sarcina complexa, care poate ridica numeroase semne de intrebare. Este esential ca aceasta sa fie efectuata cu precizie, deoarece erorile contabile pot avea consecinte semnificative asupra transparentei financiare si a reputatiei organizatiei. In cele ce urmeaza, iata 3 studii de caz care sa va ajute in activitatea profesionala.  Afl...» citeste mai departe aici

  • Salariul minim in constructii si agricultura NU mai creste de la 1 octombrie 2023. Ordonanta a fost retrasa pentru a fi reanalizata

    • Desi initial se prevedea o crestere in ceea ce priveste salariul minim in doua sectoare-cheie, constructii si agricultura, aceasta masura a fost amanata in urma preocuparilor cu privire la impactul asupra salariilor nete ale lucratorilor din aceste domenii. Astfel, ordonanta care viza majorarea salariilor din constructii, agricultura si industria alimentara era pe ordinea de zi in sedinta de Guvern de ieri, insa aceasta a fost amanata pentru ca a fost descoperita o problema: salariul ...» citeste mai departe aici

  • e-Factura in 2024: 4 avantaje si dezavantaje privind facturarea electronica

    • E-factura este un subiect de interes pentru contabili, mai ales in contextul modificarilor fiscale anuntate care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024. Desi implementarea sistemului e-Factura vine cu provocari si ajustari pentru companii de la inceputul anului viitor, scopul sau principal este de a creste colectarea veniturilor la bugetul de stat si de a reduce evaziunea fiscala.  Noutati e-Factura in 2024 De la 1 ianuarie 2024 ...» citeste mai departe aici

  • Monografiile contabile care pun cel mai des probleme in practica

    • Monografiile contabile si cunoasterea legislatiei sunt esentiale pentru contabili si pentru buna functionare a unei companii. Inregistrarile corecte asigura respectarea legii, ajuta la luarea deciziilor informate si furnizeaza informatii transparente pentru toate partile interesate. Prin urmare, un contabil profesionist trebuie sa fie dedicat, bine informat si pregatit sa adapteze practicile contabile in functie de schimbarile legislative. Am selectat pentru ti...» citeste mai departe aici

  • DOCUMENT: toate Modificarile Fiscale asa cum au fost trimise spre promulgare

    • In articolul de astazi ne-am propus sa facem o sinteza a modificarilor fiscale asa cum au fost trimise spre promulgare. Asadar, iata care sunt noutatile din 2024! Modificari fiscale 2024 --> Taxarea microintreprinderilor   Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:   a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu dep...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X