Intrebare:
In cazul in care o societate care in prezent este microintreprindere isi infiinteaza o filiala in strainatate, ce efecte survin din punctul de vedere al incadrarii ca microintreprindere si cum va proceda pentru intocmirea situatiilor financiare anuale?
Raspuns: (dat in aprilie 2005)
Potrivit prevederilor pct.12 din Instructiunile cuprinzand procedura de acordare a asistentei pentru contribuabili, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 767/2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 299/30.06.2000, va transmitem adresa primita de la d-na Pop Cristina, inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr. 213260/2003 in solutionarea careia veti avea in vedere urmatoarele:
In conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica ce au regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
In aceste conditii, in situatia in care o persoana juridica romana, in cazul prezentat de dvs. o microintreprindere, are o filiala in strainatate, veniturile obtinute de filiala se impun in conformitate cu legislatia din tara respectiva. Urmare a detinerii tiltlurilor de participare la filiala din strainatate, microintreprinderea din Romania primeste dividende.
Potrivit art.108 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale ai a altor resurse pentru finantarea investitiilor;

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.
Astfel, avand in vedere faptul ca, potrivit precizarilor mai sus mentionate, dividendele primite de catre o microintreprindere nu sunt excluse din baza impozabila, acestea reprezinta venituri impozabile.
Mentionam de asemenea faptul ca, determinarea profitului impozabil la nivelul intregii societati se realizeaza numai in cazul in care persoana juridica romana (in cazul dvs. persoana juridica romana care aplica sistemul de impunere prevazut de Titlul IV din Codul fiscal) desfasoara activitati printr-un sediu permanent (sucursala) intr-un alt stat, avand in vedere si prevederile Legii nr. 31/1990, republicata care defineste sucursala ca un dezmembramant fara personalitate juridica al societatii comerciale.