Proiectul de modificare a Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala schimba inclusiv reglementarile pentru derularea inspectiilor fiscale pentru rambursarile de TVA.
Se aplica astfel inspectii numai pentru perioadele in care au fost derulate operatiunile care au generat soldul negativ al taxei.
O analiza intocmita recent in ce priveste noua modificare atrage insa atentia ca masura de reducere a duratei inspectiilor fiscale are de-a face cu raportul FMI care a criticat mai multe actiuni derulate de ANAF:
“ANAF are, insa, alt scop, pe care il urmareste prin aceasta masura. De fapt, vrea sa castige timp pentru alte controale care sa vizeze zonele de risc ridicat. De exemplu, raportul FMI "Crearea conditiilor pentru reducerea gap-ului fiscal", publicat recent de ANAF, arata ca aproape jumatate dintre controalele Directiei de Mari Contribuabili sunt pentru rambursarile de TVA, consuma mult timp si resurse insemnate cu rezultate modeste. Totodata, alte 32 de procente sunt alocate verificarilor solicitate de alte institutii si doar 20% dintre inspectorii din teren vizeaza cazuri de risc ridicat, in conditiile in care, arata raportul, ponderea ar trebui sa fie spre 50%.", scrie Profit.ro.
Aceeasi sursa aminteste ca durata mare a inspectiilor a insemnat si o intarziere a rambursarii sumelor la buget, fapt care a determinat Comisia Europeana sa deschida o procedura de infringement.
"In scopul reducerii duratei inspectiei fiscale efectuata pentru solutionarea cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, se propune, la art. 169 din Codul de procedura fiscala, instituirea regulii potrivit careia, ori de cate ori o cerere a unui contribuabil privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata se solutioneaza cu efectuarea in prealabil a inspectiei fiscale, inspectia fiscala va viza exclusiv perioadele fiscale in care s-au derulat operatiunile care au generat soldul negativ al taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, inspectia fiscala va viza numai perioadele in care s-au derulat operatiunile care au generat soldul negativ al taxei dar pentru care nu s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare in sensul ca nu pot forma obiect al inspectiei perioadele fiscale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale si nici perioadele care au fost supuse inspectiei fiscale anterior.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In plus, se propune extinderea acestei perioade daca organul de inspectie fiscala constata indicii privind nerespectarea legislatiei fiscale ori stabilirea incorecta a obligatiilor fiscale. in acest caz, extinderea perioadei se face cu respectarea dispozitiilor referitoare la rezerva verificarii ulterioare", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedura fiscala.