email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare castig asociat exclus din societate. Neinregistrare in contabilitate a plusului din evaluare. Cum procedam?

impozit castig asociatimpozit pe venitachizitie parti socialeplus din evaluare

Stabilim mai jos care este tratamentul contabil aplicabil in cazul excluderii unui asociat prevazut in anexa 2 la OMFP 897/2015 prevede achitarea cotei-parti din capitalul propriu cuvenit asociatului exclus diminuata cu impozitele calculate conform legislatiei fiscale. Stabilim daca incepand cu anul 2016, impozitul pe castigul rezultat din transferul partilor sociale nu se mai retine la sursa, iar beneficiarul de venit are obligatia de a declara venitul la organele fiscale. De asemenea, vom vedea daca impozitul de 16% datorat, calculat de organul fiscal, va fi suportat de beneficiarul de venit.

In plus, vom vedea cum se inregistreaza plusul de valoare rezultat in urma evaluarii efectuate de evaluatori autorizati, in vederea determinarii partii din capitalul propriu cuvenit asociatului exclus.

 

Exemplul 22 din anexa nr. 2 la OMFP 897/2015 a tinut cont, in privinta impozitarii, de prevederile legale in vigoare in anul 2015, dovada ca si pct. 4 din anexa nr. 1 la ordin face trimitere la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
(in vigoare pana la 31 decembrie 2015).
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, categoriile de venituri din investitii, pentru care se retine la sursa impozitul de catre platitorul de venit sunt cele enumerate la art. 97 din Codul fiscal, respectiv veniturile din dividende, veniturile din dobanzi si veniturile din lichidarea unei persoane juridice.
 
Pentru celelalte categorii de venituri din investitii, intre care si castigurile obtinute in urma excluderii sau retragerii persoanelor fizice asociati/actionari (incluse in categoria „castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate") sunt aplicabile prevederile art. 96 alin. 2 din Codul fiscal conform carora castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, depusa potrivit prevederilor art. 122.
 
Cu alte cuvinte, nu se va mai retine la sursa niciun impozit, iar asociatul exclus, in calitate de beneficiar de venit va datora impozitul conform art. 98 din Codul fiscal, respectiv va avea urmatoarele obligatii:
 


- sa depuna declaratia anuala de venit (formularul “Declaratie privind veniturile realizate din Romania" (200) prevazut de OPANAF 3605/2015) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net realizat in urma excluderii conform art. 122 alin. 4 coroborat cu art. 119 din Codul fiscal;
 
- sa achite impozitul pe venit stabilit de organul fiscal prin decizia de impunere anuala in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei conform art. 123 alin. 7 din Codul fiscal.
 
In privinta plusului de valoare rezultat in urma evaluarii, efectuate de evaluatori autorizati, in vederea determinarii paraii din capitalul propriu cuvenit asociatului exclus, chiar la exemplul 22 din anexa nr. 2 la OMFP 897/2015 se mentioneaza expres ca plusurile de valoare rezultate dintr-o astfel de evaluare sunt luate in calcul la determinarea sumei cuvenite asociatului exclus, dar nu sunt inregistrate in contabilitate.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa  - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit castig asociatimpozit pe venitachizitie parti socialeplus din evaluare


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2016

Votati articolul "Impozitare castig asociat exclus din societate. Neinregistrare in contabilitate a plusului din evaluare. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X