email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si cifra de afaceri pentru autoturisme second-hand. Cum stabilim plafonul de scutire la trecerea la microintreprindere?

cifra de afaceripfaautoturisme second-handtvacodul fiscalmarja profitului

In randurile de mai jos, avem cazul in care o persoana fizica autorizata (PFA) desfasoara activitati de comert cu masini second-hand. Masinile sunt achizitionate de la importatori de masini second-hand din Romania si revandute catre persoane fizice in Romania. Vom vedea daca PFA-ul poate opta pentru regimul special al bunurilor second-hand in conditiile in care nu este inregistrat in scopuri de TVA.

De asemenea, la stabilirea plafonului de scutire TVA pentru intreprinderi mici (220000 lei) stabilim daca se ia in calcul valoarea livrarilor din cursul unui an sau marja de profit aplicabila de persoanele care aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

Indiferent de faptul ca  persoana impozabila este o persoana fizica autorizata sau o societate, regimul special pentru bunuri second hand poate fi aplicat numai daca, acea persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal:

- fie la depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei/an calendaristic conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b)  " b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon" ;
- fie prin optiune, conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c)  "c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"
 
Astfel, avand in vedere faptul ca nu se poate considera ca o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA aplica regimul special second-hand, la determinarea plafonului de scutire de 220.000 lei/an calendaristic se ia in considerare valoarea totala a fiecarei vanzari efectuate, fara a se lua in considerare doar marja profitului,  ca diferenta intre pretul de achizitie si pretul de vanzare al unui autoturism.  
 
Totusi, daca din evidenta fiscala si  contabila rezulta ca persoana fizica respectiva ar aplica regimul special second-hand, daca ar fi inregistrata in regim normal in scopuri de TVA,  cifra de afaceri pentru determinarea plafonului de 220.000 lei, ar fi formata doar din marja profitului ca diferenta intre pretul de achizitie si pretul de vanzare al autorismului. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 83 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 310 prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca  "Persoanele impozabile care, daca ar fi inregistrate normal in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal, ar aplica un regim special de taxa conform prevederilor art. 311 si 312 din Codul fiscal
vor lua in calculul determinarii cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal


numai baza impozabila pentru respectivele operatiuni determinata in conformitate cu prevederile art. 311 si 312 din Codul fiscal. "

De altfel, daca ar fi inregistrata in scopuri de TVA, la randul 9 din decontul de TVA cod 300, persoana impozabila ar fi obligata sa raporteze doar marja profitului ca baza de impozitare a TVA.
           
In acest context, trebuie retinut ca regimul special second-hand prin colectarea TVA 19% % doar la marja de profit a vanzatorului poate fi aplicat numai  daca persoana impozabila din Romania este un revanzator si daca bunul destinat vanzarii a fost achizitionat de la de la una din urmatoarele categorii de furnizori enumerate la  art. 312, alin. (2) de la lit. a), b) si d)  din Codul fiscal:  

a) un furnizor  persoana  neimpozabila. Din punctul de vedere al TVA, este neimpozabila o persoana fizica, o organizatie non profit etc.;

b) un furnizor  persoana  impozabila care nu si-a exercitat dreptul de deducerea a T.V.A. la momentul achizitiei bunurilor respective, similar prevederilor art. 292 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal aplicabil in Romania. In acest caz, daca furnizorul nu este o firma revanzatoare, furnizorul din Comunitate este obligat sa inscrie pe factura  ca pentru bunurile respective  nu a dedus T.V.A.;
d) o firma  revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.   
 
De asemenea, in cifra de afaceri de 220.000 lei se include si valoarea avansurilor incasate sau neincasate pentru care se emit facturi, dar  si orice suma facturata inainte data faptului generator. Acest aspect este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 310, la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal
se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal. "
 
In cazul unei persoane fizice autorizate, trebuie retinut faptul ca plafonul anual de 220.000 lei este format din valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii din sfera de aplicare a TVA, inclusiv din marja profitului la aplicarea regimului special second-hand,  indiferent de faptul ca valoarea acestora a fost sau nu a fost incasata in anul emiterii facturilor/incheierii contractelor de vanzare - cumparare, asa cum se procedeaza in cazul stabilirii impozitului anual pe venituri in cazul unei  persoane fizice autorizate.
         
Astfel, chiar daca nu este  inregistrata in scopuri de TVA, pentru facturile emise in calitate de  persoana impozabila care aplica regimul normal si regimul special de taxare (second-hand) persoana fizica autorizata trebuie sa intocmeasca jurnalul pentru vanzari si jurnalul bunurilor vandute in regim special, cu evidentierea distincta a marjei profitui. Acest jurnal este necesar pentru stabilirea cifrei de afaceri de 220.000 lei determinata pentru fiecare an calendaristic.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cifra de afaceripfaautoturisme second-handtvacodul fiscalmarja profitului


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2017
Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2017

Votati articolul "PFA si cifra de afaceri pentru autoturisme second-hand. Cum stabilim plafonul de scutire la trecerea la microintreprindere?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X