ORDIN nr. 11 din 4 iulie 2007
privind modificarea si completarea Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, modificat si completat prin Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2006.
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 546 din 10 august 2007;
Avand in vedere prevederile art. 153 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si ale art. 18 si 47 din titlul I "Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare" al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006,
in temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ale art. 72 din titlul I al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006, si ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Banca Nationala a Romaniei emite urmatorul ordin:
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.182 si 1.182 bis din 28 decembrie 2005, modificat si completat prin Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.042 si 1.042 bis din 28 decembrie 2006, se modifica si se completeaza potrivit prevederilor cuprinse in anexa la prezentul ordin.
Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.182 din 28 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitii contrare.
Guvernatorul Bancii
Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Bucuresti, 4 iulie 2007.
Nr. 11.
MODIFICARI SI COMPLETARI
ale Reglementarilor contabile
conforme cu directivele europene,
aplicabile institutiilor de credit
1. In cadrul Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, referirile la "fluxuri de numerar" se vor citi ca referiri la "fluxuri de trezorerie".
2. Dupa alineatul (1) al punctului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) In situatia institutiilor administrate in sistem dualist, referirile din cadrul prezentelor reglementari la administratori si consiliu de administratie se vor citi ca referiri la membrii directoratului si, respectiv, directorat."
3. Dupa punctul 56 se introduc doua noi puncte, punctele 56^1 si 56^2, cu urmatorul cuprins:
"56^1. (1) Veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor.
(2) In categoria veniturilor se includ atat sumele sau valorile incasate ori de incasat in nume propriu din activitati curente, cat si castigurile din orice alte surse.
(3) Castigurile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice care pot aparea sau nu ca rezultat din activitatea curenta, dar nu difera ca natura de veniturile din aceasta activitate.
56^2. (1) Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.
(2) In categoria cheltuielilor se includ valorile platite sau de platit in nume propriu din activitati curente, cat si pierderile din orice alte surse.
(3) Pierderile reprezinta reduceri ale beneficiilor economice si pot rezulta sau nu ca urmare a desfasurarii activitatii curente a institutiei. Acestea nu difera ca natura de alte tipuri de cheltuieli."
4. La punctul 91 se introduce un nou alineat, alineatul (1), inaintea celui existent care devine alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"91. (1) Imobilizarile necorporale reprezinta active identificabile, nemonetare, fara suport material, detinute pentru furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate tertilor ori pentru scopuri administrative."
5. La punctul 96 se introduce un nou alineat, alineatul (1), inaintea celui existent care devine alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"96. (1) Fondul comercial apare, de regula, in urma combinarilor de intreprinderi si reprezinta diferenta dintre costul de achizitie si valoarea justa, la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate."
6. Punctul 98 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"98. (1) Imobilizarile corporale reprezinta active care:
a) sunt detinute de o institutie pentru a fi utilizate in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
(2) Imobilizarile corporale cuprind: terenuri si constructii; instalatii tehnice si mijloace de transport; mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale; avansuri si imobilizari corporale in curs de executie."
7. La punctul 100^6, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:
a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;
b) sume acordate de Guvern, in schimbul unor imobilizari corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate."
8. Dupa punctul 108, denumirea subtitlului "Active circulante" se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Active de natura stocurilor si alte active ce nu sunt detinute ca imobilizari".
9. Partea introductiva a punctului 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"109. La evaluarea activelor de natura stocurilor, creantelor, obligatiunilor si altor titluri cu venit fix, precum si a actiunilor si altor titluri cu venit variabil care nu sunt detinute ca imobilizari financiare, vor fi avute in vedere urmatoarele aspecte:".
10. Litera b) a punctului 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) Valoarea activelor de natura stocurilor, a creantelor, precum si a obligatiunilor si a altor titluri cu venit fix, a actiunilor si a altor titluri cu venit variabil care nu sunt detinute ca imobilizari financiare, inregistrate in contabilitate, va fi egala cu costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz, cu respectarea prevederilor lit. c) de mai jos."
11. La punctul 110^1 se introduce un nou alineat, alineatul (1), inaintea celor existente care devin alineatele (2) si, respectiv, (3), cu urmatorul cuprins:
"110^1. (1) Stocurile sunt active:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii;
c) sub forma de materiale care urmeaza sa fie folosite pentru desfasurarea activitatii sau pentru prestarea de servicii."
12. Dupa punctul 110^1 se introduce punctul 110^2 cu urmatorul cuprins:
"110^2. (1) Costul stocurilor si al altor active care nu sunt de obicei fungibile trebuie determinat prin identificarea specifica a costurilor individuale.
(2) Stocurile si alte active fungibile sunt bunuri de orice natura care nu se pot distinge in mod substantial unele de altele.
(3) Identificarea specifica a costului presupune atribuirea costurilor specifice elementelor identificabile ale stocurilor si ale altor active.
(4) Identificarea specifica nu poate fi folosita in cazurile in care stocurile si alte active cuprind un numar mare de elemente, care sunt de regula fungibile."
13. Dupa punctul 111 se introduce punctul 111^1 cu urmatorul cuprins:
"111^1. (1) Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent.
(2) Inventarul permanent consta in inregistrarea in contabilitate a tuturor operatiunilor de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor atat cantitativ, cat si valoric."
14. Alineatul (3) al punctului 112 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Diferenta pozitiva dintre valoarea de piata si valoarea de achizitie a titlurilor de plasament se va prezenta in notele explicative."
15. Punctul 116^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"116^1. (1) Provizioanele reprezinta datorii cu exigibilitate sau valoare incerta.
(2) Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- institutia de credit are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
- este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si
- poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
(3) Provizioanele se pot distinge de alte datorii, cum ar fi datoriile din credite comerciale sau cheltuielile angajate, datorita factorului de incertitudine legat de exigibilitatea sau valoarea viitoarelor cheltuieli necesare stingerii datoriei. Spre deosebire de acestea:
a) datoriile din credite comerciale constituie obligatii de plata a bunurilor sau serviciilor ce au fost primite de la ori expediate de furnizori si care au fost facturate sau a caror plata a fost convenita in mod oficial cu furnizorii; si
b) cheltuielile angajate sunt obligatiile de plata pentru bunuri si servicii care au fost primite de la ori expediate de furnizori, dar care nu au fost inca platite, facturate sau nu s-a convenit oficial asupra platii lor cu furnizorul, inclusiv salariile datorate angajatilor (de exemplu, sumele aferente concediului platit). Desi uneori este necesara o estimare a valorii sau exigibilitatii acestor datorii, elementul de incertitudine este in general mult mai redus decat in cazul provizioanelor.
Adesea, cheltuielile angajate sunt prezentate ca parte a datoriilor rezultate din credite comerciale sau din alte activitati, in timp ce provizioanele sunt raportate separat."
16. Dupa alineatul (1) al punctului 117 se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Rezultatul exercitiului, respectiv profitul sau pierderea, se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului."
17. Alineatul (4) al punctului 117 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, sunt inregistrate la sfarsitul exercitiului financiar in contrapartida cu contul ®Repartizarea profitului¯. Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului urmator in contul ®Rezultat reportat¯, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale, conform aprobarii adunarii generale a actionarilor."
18. Dupa punctul 118^1, in cadrul sectiunii a 8-a "Continutul notelor explicative la situatiile financiare anuale" se introduce punctul 118^2 cu urmatorul cuprins:
"118^2. Notele explicative trebuie:
a) sa prezinte informatii despre reglementarile contabile care au stat la baza intocmirii situatiilor financiare anuale si despre politicile contabile folosite;
b) sa ofere informatii suplimentare care nu sunt prezentate in bilant, contul de profit si pierdere si, dupa caz, in situatia modificarilor capitalurilor proprii sau situatia fluxurilor de trezorerie, dar sunt relevante pentru intelegerea oricarora dintre acestea."
19. Litera a) de la punctul 124 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) locul principal unde isi desfasoara activitatea, daca este diferit de sediul social;".
20. Dupa punctul 124 se introduce punctul 124^1 cu urmatorul cuprins:
"124^1. (1) Daca au existat tranzactii intre entitatile afiliate, entitatea raportoare trebuie sa prezinte natura relatiilor dintre acestea, tipurile de tranzactii, precum si valoarea tranzactiilor.
(2) Se prezinta tranzactiile incheiate cu entitatile afiliate, inclusiv suma acestor tranzactii, natura relatiei cu entitatea afiliata si alte informatii referitoare la tranzactii, necesare pentru o intelegere a pozitiei financiare a institutiei raportoare, daca asemenea tranzactii sunt semnificative si nu au fost incheiate in conditii normale de piata. Informatiile referitoare la tranzactii individuale pot fi agregate dupa natura lor, cu exceptia cazului cand informatia separata este necesara pentru o intelegere a efectelor tranzactiilor cu entitatea afiliata asupra pozitiei financiare a institutiei raportoare."
21. Litera a) de la punctul 125 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) denumirea si sediul social ale fiecareia dintre entitatile in care institutia de credit detine fie direct, fie printr-o persoana care actioneaza in nume propriu, dar in contul institutiei de credit, interese de participare reprezentand un procent de capital de cel putin 20%, prezentand: proportia de capital detinut, valoarea capitalului si rezervelor, precum si profitul sau pierderea entitatii respective pentru ultimul exercitiu financiar pentru care au fost aprobate situatiile financiare anuale. Informatiile privind capitalul, rezervele si profitul sau pierderea entitatii in care se detine interesul de participare pot fi omise daca sunt doar de o importanta neglijabila in sensul pct. 9;".
22. Litera f) de la punctul 125 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) existenta oricaror certificate de participare, obligatiuni convertibile sau valori mobiliare ori drepturi similare, cu indicarea numarului acestora si a drepturilor pe care le confera. Aceste informatii se prezinta distinct la imobilizari financiare sau la active financiare care nu au caracter de imoblizari."
23. Alineatul (2) al punctului 127 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Valoarea totala a oricaror angajamente, in cazul in care nu indeplinesc conditiile pentru a fi recunoscute in bilant, trebuie sa fie prezentate in mod clar in notele explicative, in masura in care aceste informatii sunt utile pentru evaluarea pozitiei financiare."
24. Dupa alineatul (2) al punctului 127 se introduce alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Notele explicative prezinta natura si scopul comercial ale angajamentelor institutiei, care nu sunt incluse in bilant, si impactul financiar al acelor angajamente asupra institutiei, atunci cand riscurile sau beneficiile provenind din asemenea angajamente sunt semnificative si in masura in care prezentarea unor asemenea riscuri sau beneficii este necesara pentru evaluarea pozitiei financiare a institutiei."
25. Litera a) de la punctul 140 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) Miscarile diverselor elemente de imobilizari. In acest scop, se prezinta distinct, incepand cu pretul de achizitie sau costul de productie, pentru fiecare element de imobilizare, pe de o parte, cresterile, cedarile si transferurile in cursul exercitiului financiar, iar pe de alta parte, ajustarile cumulate de valoare la inceputul exercitiului financiar si la data bilantului, precum si rectificarile efectuate in cursul exercitiului financiar asupra ajustarilor de valoare din exercitiile financiare precedente. Ajustarile de valoare se prezinta fie in bilant ca deduceri clare din elementele corespunzatoare, fie in notele explicative;".
26. Dupa punctul 142 se introduce un nou punct, punctul 142^1, cu urmatorul cuprins:
"142^1. Referitor la imobilizarile necorporale, notele explicative trebuie sa cuprinda:
a) duratele de viata utila sau ratele de amortizare utilizate;
b) metodele de amortizare utilizate;
c) cresterile de valoare ale imobilizarilor, cu indicarea separata a acelora aparute din procesul de dezvoltare interna;
d) valoarea imobilizarilor necorporale in curs."
27. Dupa punctul 143 se introduc trei noi puncte, punctele 143^1, 143^2 si 143^3, cu urmatorul cuprins:
"143^1. In cazul in care fondul comercial achizitionat de catre o entitate este prezentat in bilant la imobilizari necorporale, atunci perioada aleasa pentru amortizarea acestuia si motivele pentru care a fost aleasa acea perioada trebuie sa fie prezentate in notele explicative.
143^2. (1) Notele explicative trebuie sa prezinte, pentru fiecare grupa de imobilizari corporale, urmatoarele informatii:
a) bazele de evaluare folosite in determinarea valorii contabile brute (cost istoric sau valoare reevaluata). Daca s-au folosit baze diferite de evaluare, atunci trebuie prezentata pentru fiecare grupa in parte valoarea contabila bruta a respectivei grupe;
b) metodele de amortizare folosite;
c) valoarea imobilizarilor corporale in curs.
(2) In cazul in care elementele imobilizarilor corporale sunt exprimate la valori reevaluate, trebuie prezentate data si conditiile de efectuare a reevaluarii.
143^3. In notele explicative trebuie prezentate valorile tranzactiilor de leasing, defalcate pe posturile corespunzatoare din bilant."
28. Punctul 148 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"148. Daca valoarea serviciilor de administrare si de agent prestate unor terte parti este semnificativa in ansamblul activitatilor institutiei de credit, acest fapt trebuie prezentat in notele explicative."
29. Litera f) a punctului 172 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) valoarea remuneratiilor acordate pe parcursul exercitiului financiar membrilor organelor de administratie, conducere si control ale societatii-mama in virtutea responsabilitatilor lor in societatea-mama si in entitatile consolidate (filiale, entitati controlate in comun si entitati asociate), precum si orice angajamente care au luat nastere sau sunt incheiate in aceleasi conditii privind pensiile acordate fostilor membri ai acestor organe, indicand totalul pe fiecare categorie;".
30. Litera h) a punctului 172 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"h) informatiile prevazute la pct. 119-150 in conditiile in care prezentarea acestora nu este prevazuta de standardele internationale de contabilitate mentionate la pct. 171."
31. Prevederile punctului 180 se abroga.
32. Alineatul (1) al punctului 182 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"182. (1) O copie de pe situatiile financiare anuale ale institutiei de credit, aprobate in mod corespunzator, o copie de pe raportul administratorilor pentru exercitiul financiar respectiv, precum si de pe raportul auditorilor asupra situatiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administratie in termenul prevazut de lege la Banca Nationala a Romaniei si la directia teritoriala a Ministerului Economiei si Finantelor la care institutia de credit este inregistrata."
33. Dupa punctul 188 se introduce un nou punct, punctul 188^1, cu urmatorul cuprins:
"188^1. Pe langa situatiile financiare anuale intocmite in moneda nationala, institutiile pot publica situatiile financiare anuale si in euro, convertite prin utilizarea cursului de schimb valutar in vigoare la data bilantului, determinat potrivit pct. 113 alin. (2). Acest curs se prezinta in notele explicative."
34. Punctul 189 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"189. Pct. 179-187 se aplica si situatiilor financiare consolidate aprobate, raportului consolidat al administratorilor, precum si raportului intocmit de persoana responsabila pentru auditarea situatiilor financiare consolidate, cu exceptia prevederilor referitoare la depunerea unei copii de pe aceste documente la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor."
35. Punctul 199 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199. Documentele prevazute in prezentul capitol vor fi publicate in limba romana. In cazurile in care respectivele documente au fost intocmite intr-o alta limba, traducerea variantei publicate in limba romana trebuie sa fie una certificata."
36. Cel de-al doisprezecelea paragraf al punctului 199^42 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pe langa operatiunile de pensiune, titlurile pot face obiectul operatiunilor de vanzare cu posibilitate de rascumparare, asa cum sunt definite la pct. 42."
37. Paragraful 9 al punctului 199^54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Subventiile primite sau de primit se inregistreaza in contabilitate intr-un cont distinct."
38. La punctul 199^54, dupa paragraful 9 se introduc doua noi paragrafe, paragrafele 10 si 11, cu urmatorul cuprins:
"La alte impozite, taxe si varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale se cuprind: accizele, impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe dividende, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat si alte impozite si taxe. Acestea se defalca in evidenta analitica pe feluri de impozite, taxe si varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.
Reflectarea in contabilitate a accizelor si fondurilor speciale incluse in preturi sau tarife se face pe seama conturilor corespunzatoare de datorii, fara a tranzita prin conturile de venituri si cheltuieli."
39. Dupa punctul 199^58 se introduce un nou punct, punctul 199^58a, cu urmatorul cuprins:
"199^58a. Imprumuturile primite de la actionari, sumele reprezentand alte imprumuturi, precum si dobanzile aferente se inregistreaza in conturi distincte de imprumuturi primite de la actionari si alte imprumuturi."
40. Punctul 199^59 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^59. Contabilitatea stocurilor asigura evidenta existentei si miscarii urmatoarelor bunuri: valori din aur, metale si pietre pretioase, materiale, materiale de natura obiectelor de inventar, stocuri aflate la terti, alte stocuri si asimilate, precum si bunuri diverse."
41. Punctul 199^66 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^66. Valorile imobilizate cuprind: credite subordonate, parti in societati comerciale legate, titluri de participare, titluri ale activitatii de portofoliu, dotari pentru unitatile proprii din strainatate, imobilizari in curs si avansuri acordate pentru imobilizari, imobilizari necorporale si corporale. Totodata, in aceasta categorie sunt incluse si creantele si datoriile aferente operatiunilor de leasing financiar."
42. Punctul 199^71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^71. Conturile privind imobilizarile necorporale cuprind: cheltuieli de constituire, fondul comercial si alte imobilizari necorporale."
43. Punctul 199^72 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^72. Conturile privind imobilizarile corporale cuprind: terenuri si amenajari de terenuri; constructii; instalatii tehnice si mijloace de transport; mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.
Contabilitatea terenurilor se tine pe doua categorii: terenuri si amenajari de terenuri.
In evidenta analitica, terenurile pot fi evidentiate pe diferite categorii specifice (terenuri fara constructii, terenuri cu constructii si altele).
Contabilitatea sintetica a celorlalte imobilizari corporale se tine pe urmatoarele categorii: constructii; instalatii tehnice si mijloace de transport; mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale, iar evidenta analitica se tine pe fiecare element individual din cadrul fiecarei categorii de imobilizari corporale sau, dupa caz, pe grupe de elemente nesemnificative.
Imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza in contabilitate in functie de natura contractului de leasing, cu respectarea prevederilor pct. 199^73."
44. Punctul 199^77 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^77. Conturile de capitaluri proprii, asimilate si provizioane cuprind totalitatea fondurilor aflate la dispozitie cu caracter permanent sau durabil, alte elemente care corespund definitiei de la pct. 19 alin. (3) lit. c), precum si provizioane.
In contabilitate capitalurile proprii se compun din: aporturile de capital (capital social); primele de capital si rezerve; rezultatul reportat si rezultatul exercitiului financiar."
45. Cel de-al doilea paragraf al punctului 199^79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Rezervele legale se constituie anual din profitul institutiei, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege."
46. Primul paragraf al punctului 199^80 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^80. Conturile privind datoriile subordonate asigura evidenta distincta a datoriilor subordonate la termen, respectiv a celor pe durata nedeterminata."
47. Punctul 199^81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^81. Provizioanele se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul conturilor din grupa 55 - Provizioane.
Provizioanele sunt grupate in contabilitatea institutiilor de credit pe categorii si se constituie pentru:
- acoperirea riscurilor de executare a angajamentelor prin semnatura (garantii, avaluri, acceptari si alte angajamente);
- pensii si obligatii similare;
- riscuri de tara;
- restructurare;
- impozite;
- alte provizioane.
Provizioanele pentru restructurare se pot constitui in urmatoarele situatii:
a) vanzarea sau incetarea activitatii unei parti a afacerii;
b) inchiderea unor sedii ale institutiei;
c) modificari in structura conducerii, de exemplu eliminarea unui nivel de conducere;
d) reorganizari fundamentale care au un efect semnificativ in natura si scopul activitatilor institutiei.
Provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de plata datorate bugetului de stat, in conditiile in care sumele respective nu apar reflectate ca datorie in relatia cu statul.
Periodic, la data constituirii provizioanelor, precum si cand acestea devin fara obiect, provizioanele se analizeaza si se regularizeaza astfel:
- prin debitul conturilor de cheltuieli, in cazul majorarii provizioanelor;
- prin creditul conturilor de venituri cand provizioanele trebuie diminuate sau anulate, respectiv cand acestea devin partial ori total fara obiect."
48. Punctul 199^82 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^82. Cheltuielile se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 6 - Cheltuieli."
49. Punctul 199^84 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^84. Veniturile se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 7 - Venituri."
50. Dupa punctul 199^85 se introduce un nou punct, punctul 199^85a, cu urmatorul cuprins:
"199^85a. Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de mandat sau comision, nu reprezinta venit din activitatea curenta. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite."
51. Primul paragraf al punctului 199^87 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^87. Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul dintre asociati, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 199^58."
52. Punctul 199^88 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"199^88. Rezultatul exercitiului inainte de deducerea impozitului pe profit cuprinde rezultatul activitatii curente si rezultatul activitatii extraordinare. Rezultatul exercitiului (profitul sau pierdere) este dat de diferenta dintre rezultatul exercitiului inainte de deducerea impozitului pe profit, pe de o parte, si impozitul pe profit, pe de alta parte.
Rezultatul activitatii curente reprezinta diferenta dintre veniturile din operatiunile curente, respectiv veniturile din exploatare, veniturile din provizioane si recuperari de creante amortizate si cheltuielile curente, respectiv cheltuielile de exploatare, cheltuieli cu personalul, cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu materialele, lucrarile si serviciile executate de terti, cheltuieli diverse de exploatare, cheltuieli cu amortizarea privind imobilizarile necorporale si corporale, cheltuielile cu provizioane si pierderi din creante nerecuperabile.
Rezultatul activitatii extraordinare reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile extraordinare."
53. Punctul 199^94 se completeaza cu doua noi paragrafe, paragrafele 4 si 5, cu urmatorul cuprins:
"Cand mai multi garanti se asociaza pentru a acorda un angajament de garantie si, mai ales, o cautiune, fiecare dintre acestia (sef de fila, participant, subparticipant) inregistreaza cota-parte din riscul final pe care si-l asuma in conturile corespunzatoare din clasa 9.
O promisiune de finantare a trezoreriei facuta sub forma consortiala este inscrisa in egala masura in conturile din afara bilantului la seful de fila si la ceilalti participanti, in functie de valoarea angajamentelor asumate de fiecare in parte."
54. Punctul 200 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"200. Planul de conturi contine opt clase de conturi simbolizate cu o cifra, grupe de conturi simbolizate cu doua cifre, conturi sintetice de gradul I simbolizate cu trei cifre, conturi sintetice de gradul II simbolizate cu patru cifre, conturi sintetice de gradul III simbolizate cu cinci cifre. Conturile din cele opt clase (1-7 si 9) se utilizeaza de catre toate institutiile de credit si institutiile financiare nebancare la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare si servesc la elaborarea de catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare a situatiilor financiare anuale si a altor raportari financiare."
55. Denumirea unor conturi din Planul de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, prevazute la punctul 202, se modifica astfel:
a) denumirea contului 9511 se modifica si este "Operatiuni ferme de schimb la termen care nu sunt instrumente de acoperire";
b) denumirea contului 9512 se modifica si este "Operatiuni ferme de schimb la termen care sunt instrumente de acoperire";
c) denumirea contului 952 se modifica si este "Alte instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb";
d) denumirea contului 9521 se modifica si este "Instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb care nu sunt instrumente de acoperire";
e) denumirea contului 9522 se modifica si este "Instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb care sunt instrumente de acoperire";
f) denumirea contului 953 se modifica si este "Instrumente financiare derivate conditionale de curs de schimb";
g) denumirea contului 95311 se modifica si este "Instrumente conditionale de curs de schimb, cumparate, care nu sunt instrumente de acoperire";
h) denumirea contului 95312 se modifica si este "Instrumente conditionale de curs de schimb, cumparate, care sunt instrumente de acoperire";
i) denumirea contului 95321 se modifica si este "Instrumente conditionale de curs de schimb, vandute, care nu sunt instrumente de acoperire";
j) denumirea contului 95322 se modifica si este "Instrumente conditionale de curs de schimb, vandute, care sunt instrumente de acoperire";
k) denumirea contului 9541 se modifica si este "Instrumente ferme de rata a dobanzii, care nu sunt instrumente de acoperire";
l) denumirea contului 9542 se modifica si este "Instrumente ferme de rata a dobanzii, care sunt instrumente de acoperire";
m) denumirea contului 95511 se modifica si este "Instrumente conditionale de rata a dobanzii, cumparate, care nu sunt instrumente de acoperire";
n) denumirea contului 95512 se modifica si este "Instrumente conditionale de rata a dobanzii, cumparate, care sunt instrumente de acoperire";
o) denumirea contului 95521 se modifica si este "Instrumente conditionale de rata a dobanzii, vandute, care nu sunt instrumente de acoperire";
p) denumirea contului 95522 se modifica si este "Instrumente conditionale de rata a dobanzii, vandute, care sunt instrumente de acoperire";
q) denumirea contului 9561 se modifica si este "Instrumente ferme pe actiuni si indici bursieri, care nu sunt instrumente de acoperire";
r) denumirea contului 9562 se modifica si este "Instrumente ferme pe actiuni si indici bursieri, care sunt instrumente de acoperire";
s) denumirea contului 95711 se modifica si este "Instrumente conditionale pe actiuni si indici bursieri, cumparate, care nu sunt instrumente de acoperire";
t) denumirea contului 95712 se modifica si este "Instrumente conditionale pe actiuni si indici bursieri, cumparate, care sunt instrumente de acoperire";
u) denumirea contului 95721 se modifica si este "Instrumente conditionale pe actiuni si indici bursieri, vandute, care nu sunt instrumente de acoperire";
v) denumirea contului 95722 se modifica si este "Instrumente conditionale pe actiuni si indici bursieri, vandute, care sunt instrumente de acoperire";
w) denumirea contului 9591 se modifica si este "Instrumente care nu sunt de acoperire";
x) denumirea contului 9592 se modifica si este "Instrumente de acoperire".
56. Denumirea unor conturi din Planul de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, prevazute la punctele 202 si 204, se modifica astfel:
a) denumirea contului 399 se modifica si este "Provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse";
b) denumirea contului 499 se modifica si este "Provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate";
c) denumirea contului 552 se modifica si este "Provizioane pentru pensii si obligatii similare";
d) denumirea contului 6637 se modifica si este "Cheltuieli cu provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse";
e) denumirea contului 6647 se modifica si este "Cheltuieli cu provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate";
f) denumirea contului 6652 se modifica si este "Cheltuieli cu provizioane pentru pensii si obligatii similare";
g) denumirea contului 7637 se modifica si este "Venituri din provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse";
h) denumirea contului 7647 se modifica si este "Venituri din provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate";
i) denumirea contului 7652 se modifica si este "Venituri din provizioane pentru pensii si obligatii similare".
57. La punctul 204, precizarile referitoare la grupele incluse in clasa 4 "Valori imobilizate" se modifica astfel:
a) denumirea grupei 44 se modifica si este "Imobilizari necorporale si corporale";
b) referirea la grupa 45 se abroga.
58. La punctul 204, in cadrul descrierii aferente clasei 9 "Operatiuni in afara bilantului", se abroga precizarile suplimentare cuprinse intre enumerarea grupelor ce compun aceasta clasa si continutul conturilor din grupa 90 "Angajamente de finantare".
59. Continutul unor conturi din Planul de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, prevazute la punctul 204, se modifica astfel:
a) continutul contului 3267 "Datorii atasate" se modifica si este
"3267 - datorii din dobanzi, calculate si neajunse la scadenta, aferente altor datorii constituite prin titluri";
b) continutul contului 332 "Conturile organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM)" se modifica si este
"332 - conturi deschise in legatura cu organisme de plasament colectiv in valori mobiliare si care privesc exclusiv decontarea operatiunilor efectuate cu titluri";
c) continutul contului 3749 "Alte cheltuieli de repartizat" se modifica si este
"3749 - alte cheltuieli de repartizat privind titlurile cu venit fix emise";
d) continutul contului 3822 "Dobanzi indoielnice" se modifica si este
"3822 - creante din dobanzi, precum si alte venituri de primit, trecute in litigiu";
e) continutul contului 399 "Provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse" se modifica si este
"399 - provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse";
f) continutul contului 499 "Provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate" se modifica si este
"499 - provizioane pentru creantele aferente valorilor imobilizate".
g) continutul contului 512 "Rezerve legale" se modifica si este
"512 - rezervele constituite din profitul determinat inainte de deducerea impozitului pe profit (profitul brut), precum si din profitul determinat dupa deducerea impozitului pe profit (profitul net), in cotele si limitele prevazute de lege";
h) continutul contului 552 "Provizioane pentru pensii si obligatii similare" se modifica si este
"552 - provizioane constituite pentru pensii si obligatii similare";
i) continutul contului 6041 "Dobanzi aferente datoriilor din operatiuni de leasing financiar" se modifica si este
"6041 - cheltuieli cu dobanzile si varsamintele asimilate aferente datoriilor din operatiuni de leasing financiar";
j) continutul contului 6637 "Cheltuieli cu provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse" se modifica si este
"6637 - provizioane constituite pentru creante aferente operatiunilor cu titluri si operatiunilor diverse";
k) continutul contului 6647 "Cheltuieli cu provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate" se modifica si este
"6647 - provizioane constituite pentru creante aferente valorilor imobilizate";
l) continutul contului 6652 "Cheltuieli cu provizioane pentru pensii si obligatii similare" se modifica si este
"6652 - provizioane constituite pentru pensii si obligatii similare";
m) continutul contului 7038 "Dobanzi din creante restante si indoielnice" se modifica si este
"7038 - dobanzi aferente creantelor restante si indoielnice, din operatiuni cu titluri";
n) continutul contului 7039 "Comisioane" se modifica si este
"7039 - comisioane aferente operatiunilor cu titluri";
o) continutul contului 7041 "Dobanzi aferente creantelor din operatiuni de leasing financiar" se modifica si este
"7041 - venituri din dobanzi si varsaminte asimilate aferente creantelor din operatiuni de leasing financiar";
p) continutul contului 7051 "Dobanzi de la creditele subordonate la termen" se modifica si este
"7051 - venituri din dobanzi si varsaminte asimilate aferente creditelor subordonate la termen";
q) continutul contului 7052 "Dobanzi de la creditele subordonate pe durata nedeterminata" se modifica si este
"7052 - venituri din dobanzi si varsaminte asimilate aferente creditelor subordonate pe durata nedeterminata";
r) continutul contului 7637 "Venituri din provizioane pentru creante din operatiuni cu titluri si operatiuni diverse" se modifica si este
"7637 - anulari sau diminuari de provizioane pentru creante aferente operatiunilor cu titluri si operatiunilor diverse";
s) continutul contului 7647 "Venituri din provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate" se modifica si este
"7647 - anulari sau diminuari de provizioane pentru creante aferente valorilor imobilizate";
t) continutul contului 7652 "Venituri din provizioane pentru pensii si obligatii similare" se modifica si este
"7652 - anulari sau diminuari de provizioane constituite pentru pensii si obligatii similare";
u) continutul contului 993 "Creante scoase din activ, urmarite in continuare" se modifica si este
"993 - creante scoase din activul institutiei, urmarite in continuare pana la recuperarea integrala a acestora, pana la epuizarea posibilitatilor legale de recuperare sau pana la implinirea termenului de prescriptie;
Evidenta analitica a acestor creante se tine cel putin pe categorii de debitori si in functie de cauza care a determinat scoaterea in afara bilantului a acestora";
v) continutul contului 9932 "Dobanzi aferente creantelor scoase din activ, urmarite in continuare" se modifica si este
"9932 - dobanzile aferente creantelor care au fost scoase din activul institutiei si care sunt urmarite in continuare pana la recuperarea integrala a acestora, pana la epuizarea posibilitatilor legale de recuperare sau pana la implinirea termenului de prescriptie;".
60. Precizarile de la punctul 204, referitoare la operatiunile care nu se inregistreaza in conturile din grupa 34, se modifica astfel:
"- operatiuni cu subunitatile din strainatate".
61. In cadrul capitolului 7 "Formatul bilantului, contului de profit si pierdere si exemple de prezentare a situatiei fluxurilor de trezorerie, situatiei modificarilor capitalurilor proprii si a notelor explicative" si al capitolului 8 "Exemple de corespondenta a planului de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare cu formatul bilantului si contului de profit si pierdere", denumirea postului 105 din formatul de bilant se modifica si este:
"- terenuri si constructii utilizate in scopul desfasurarii activitatilor proprii".
62. In cadrul capitolului 7 "Formatul bilantului, contului de profit si pierdere si exemple de prezentare a situatiei fluxurilor de trezorerie, situatiei modificarilor capitalurilor proprii si a notelor explicative", continutul exemplelor de prezentare ale notelor explicative se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
a) Continutul exemplului de prezentare al notei 1 "Principii, politici si metode contabile" se modifica si este urmatorul:
"PRINCIPII, POLITICI SI METODE CONTABILE
Se vor prezenta:
- Reglementarile contabile aplicabile la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale;
- Metodele de evaluare utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale si fiecare politica contabila specifica necesara pentru o intelegere corespunzatoare a situatiilor financiare anuale;
- In cazul abaterii de la prevederile prezentelor reglementari, in scopul oferirii unei imagini fidele, se va prezenta:
- faptul ca administratorii au ajuns la concluzia ca situatiile financiare anuale prezinta o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei, fluxurilor de trezorerie si a modificarilor capitalului propriu;
- mentiunea ca institutia de credit a respectat sub toate aspectele semnificative prevederile prezentelor reglementari, cu exceptia abaterilor de la o anumita cerinta a acestora, in vederea obtinerii unei imagini fidele;
- prevederea de la care s-a facut abatere, natura acesteia, tratamentul contabil solicitat de reglementari si motivul pentru care tratamentul prevazut de reglementari a fost considerat necorespunzator in imprejurarile respective, precum si tratamentul adoptat;
- impactul financiar al abaterilor asupra capitalurilor proprii, profitului net sau pierderii nete a institutiei de credit, activelor, datoriilor si asupra fluxurilor de trezorerie ale institutiei de credit, pentru fiecare dintre exercitiile financiare prezentate;
- Abaterile de la principiile contabile si schimbarea metodelor de evaluare, mentionandu-se:
- natura;
- motivele;
- evaluarea efectului asupra pozitiei si performantei financiare;
- Eventualele derogari de la regula nemodificarii structurii bilantului si a contului de profit si pierdere de la un exercitiu la altul, impreuna cu motivele care le-au determinat;
- Eventualele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea institutiei de credit de a-si continua activitatea, daca administratorii institutiei de credit au luat cunostinta de existenta unor asemenea elemente;
- Daca este cazul, valorile individuale ale elementelor din bilant si contul de profit si pierdere indicate cu litere mici combinate in vederea imbunatatirii claritatii prezentarii;
- In cazul in care valorile corespunzatoare exercitiului financiar curent si precedent inscrise in bilant si contul de profit si pierdere nu sunt comparabile, se vor mentiona:
- rezultatele retratarii valorilor aferente exercitiului precedent pentru asigurarea comparabilitatii;
- motivele acestor retratari;
- modalitatea in care au fost efectuate retratarile;
- In cazul in care un element de activ sau o datorie este in relatie cu mai mult de un alt element bilantier, se va prezenta relatia sa cu celelalte elemente (daca aceasta nu a fost prezentata sub elementul la care apare), daca aceasta este esentiala pentru intelegerea situatiilor financiare anuale;
- Baza folosita pentru exprimarea in moneda nationala a acelor elemente exprimate initial intr-o moneda straina, inregistrate in contabilitatea institutiei de credit si inscrise in bilant sau in contul de profit si pierdere;
- In cazul reevaluarii imobilizarilor corporale:
- elementele supuse reevaluarii, precum si metodele prin care sunt determinate valorile rezultate in urma reevaluarii;
- valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate;
- tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare;
- modificarile rezervei din reevaluare:
- valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
- diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar;
- sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare;
- valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar;
- Daca activele fac obiectul ajustarilor exceptionale de valoare exclusiv in scop fiscal, suma ajustarilor si motivele pentru care acestea au fost efectuate trebuie prezentate in notele explicative;
- Daca valoarea prezentata in bilant, rezultata dupa aplicarea metodelor FIFO, CMP sau LIFO, difera in mod semnificativ, la data bilantului, de valoarea determinata pe baza ultimei valori de piata cunoscute inainte de data bilantului, valoarea acestei diferente trebuie prezentata in notele explicative ca total, pe categorii de active;
- Suma dobanzilor incluse in costul de productie al activelor imobilizate."
b) Exemplul de prezentare al notei 4 "Informatii privind portofoliul de titluri" se completeaza cu o noua liniuta, avand urmatorul cuprins:
"- Existenta oricaror certificate de participare, obligatiuni convertibile sau valori mobiliare ori drepturi similare, cu indicarea numarului acestora si a drepturilor pe care le confera."
c) La exemplul de prezentare al notei 5 "Active imobilizate", precizarile referitoare la modul de prezentare a informatiilor suplimentare celor din tabelul cuprinzand situatia activelor imobilizate se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Se va preciza, daca este cazul, in primul an de aplicare a prevederilor prezentelor reglementari, faptul ca, deoarece nu este cunoscut costul de achizitie sau costul de productie al unui activ si nu exista informatii privind preturile ori cheltuielile necesare pentru determinarea lor sau aceste informatii nu pot fi obtinute fara cheltuieli ori intarzieri nejustificate, costul de achizitie sau de productie va fi reprezentat de valoarea reziduala de la inceputul exercitiului financiar atribuita activului, cu precizarea activelor in cauza.
Se vor prezenta:
- O detaliere a cheltuielilor de constituire si cheltuielile de dezvoltare, prezentandu-se motivele imobilizarii si perioada de amortizare, cu justificarea acesteia;
- In cazul in care durata contractului sau durata de utilizare a elementelor de natura cheltuielilor de dezvoltare depaseste 5 ani, aceasta trebuie prezentata impreuna cu motivele care au determinat-o;
- In cazul fondului comercial amortizat intr-o perioada de peste 5 ani, aceasta perioada nu trebuie sa depaseasca durata de utilizare economica a activului si trebuie sa fie prezentata si justificata;
- Duratele de viata sau ratele de amortizare utilizate, metodele de amortizare si ajustarile care privesc exercitiile anterioare;
- Cresterile de valoare aparute din procesul de dezvoltare interna."
d) La exemplul de prezentare al notei 6 "Actiuni proprii si obligatiuni emise" se elimina ultimele doua liniute si se introduce o noua liniuta cu urmatorul cuprins:
"- Obligatiuni emise:
- tipul obligatiunilor emise;
- valoarea emisa si suma primita pentru fiecare tip de obligatiuni;
- obligatiuni emise de institutia de credit, detinute de o persoana nominalizata sau imputernicita de aceasta:
- valoarea nominala;
- valoarea inregistrata in momentul platii."
e) La exemplul de prezentare al notei 8 "Provizioane" denumirea provizionului prevazut la randul al doilea se modifica si va fi urmatoarea:
"Provizioane pentru pensii si obligatii similare"
f) La exemplul de prezentare al notei 9 "Informatii privind unele posturi din contul de profit si pierdere", prima liniuta de la alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"- cheltuielile cu chiriile si ratele achitate in cadrul unui contract de leasing;"
g) Exemplul de prezentare al notei 10 "Informatii privind salariatii, administratorii si directorii" isi modifica denumirea in "Informatii privind salariatii si membrii organelor de administratie, conducere si supraveghere" si va avea urmatorul cuprins:
" INFORMATII
PRIVIND SALARIATII SI MEMBRII ORGANELOR
DE ADMINISTRATIE, CONDUCERE SI SUPRAVEGHERE
- RON -
Exercitiul Exercitiul
N-1 N
A 1 2
Cheltuieli cu remuneratiile
Cheltuieli privind asigurarile
si protectia sociala, din care:
- cheltuieli privind pensiile
Alte cheltuieli
TOTAL:
Se vor face mentiuni cu privire la:
- Indemnizatiile acordate membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere;
- Obligatiile contractuale cu privire la plata pensiilor catre fostii membri ai organelor de administratie, conducere si supraveghere;
- Obligatiile totale pentru fiecare categorie.
- Valoarea avansurilor si creditelor acordate membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere in timpul exercitiului, inclusiv:
- Obligatiile viitoare de genul garantiilor asumate de institutia de credit in numele acestora si valoarea totala pentru fiecare categorie.
- Salariati:
- Numar mediu aferent exercitiului, cu defalcarea pe fiecare categorie;
- Salarii platite sau de platit aferente exercitiului;
- Cheltuieli cu asigurarile sociale suportate de institutia de credit;
- Alte cheltuieli cu contributiile pentru pensii."
h) La exemplul de prezentare al notei 11 "Tranzactii cu parti aflate in relatii speciale cu institutia de credit", litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) Conducere cuprinde acele persoane care au autoritatea si responsabilitatea de a planifica, conduce si controla activitatile institutiei, in mod direct ori indirect, incluzand oricare director (executiv sau altfel) al institutiei. Pentru stabilirea persoanelor incluse in aceasta categorie se au in vedere, cu prioritate, rolul si responsabilitatile acestora in cadrul institutiei si nu neaparat denumirea pozitiei ocupate de acestea."
i) Exemplul de prezentare al notei 14 "Alte informatii" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ALTE INFORMATII
Se vor prezenta:
- Informatii cu privire la prezentarea institutiei de credit:
- sediul si forma juridica ale institutiei de credit;
- tara de infiintare;
- adresa sediului oficial;
- natura activitatii desfasurate, principalele domenii de activitate;
- numele societatii-mama si cel al detinatorului final in cadrul grupului;
- totalul activelor, respectiv al pasivelor bilantiere;
- orice alta informatie care, in opinia directorilor si administratorilor, ajuta la furnizarea unei imagini fidele asupra institutiei de credit respective.
- Informatii privind relatiile institutiei de credit cu fiecare filiala, societate asociata sau alte societati in care se detin titluri de participare strategice (titluri de participare care sunt detinute intr-un procent de pana la 20% si care nu asigura posibilitatea exercitarii unei influente semnificative) pe care directorii si administratorii le considera semnificative pentru activitatea institutiei de credit:
- numele filialei, al societatii asociate sau al altor societati in care se detin titluri de participare strategice;
- adresa sediului si tara unde a fost infiintata;
- natura activitatii desfasurate;
- tipul de actiuni si procentul pe care institutia de credit raportoare il detine in cadrul respectivei societati;
- data inchiderii ultimului exercitiu financiar al societatii in care se detin titluri;
- profitul sau pierderea acesteia pentru acel exercitiu;
- totalul capitalului social si al rezervelor acesteia la sfarsitul acelui exercitiu financiar.
- Pentru fiecare dintre posturile de Activ de la 020 la 056:
- creante, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societatilor legate;
- creante, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societatilor in care institutia de credit are un interes de participare;
- Pentru fiecare dintre posturile de Pasiv 300, 310, 320 si 360:
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, fata de societatile legate;
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, fata de societatile in care institutia de credit are un interes de participare;
- Corectiile asupra valorii creantelor privind institutiile de credit si clientela, cu care o institutie de credit este legata prin intermediul intereselor de participare si societatilor afiliate, in cazul in care acestea sunt semnificative.
- Suma totala a activelor si a pasivelor exprimate in devize, convertite in lei;
- Informatii referitoare la impozitul pe profit:
- proportia intre activitatea curenta si extraordinara;
- reconcilierea intre rezultatul contabil al exercitiului si rezultatul fiscal, asa cum este prezentat in declaratia de impozit;
- diferenta dintre cheltuiala cu impozitul pe profit pentru exercitiul financiar curent si pentru exercitiile financiare anterioare, pe de o parte, si valoarea impozitului ramas de plata aferent acelor ani, pe de alta parte, daca este semnificativa;
- masura in care calcularea profitului sau pierderii exercitiului financiar a fost afectata de o evaluare a elementelor care, prin derogare de la principiile contabile generale si regulile contabile de evaluare, a fost efectuata in exercitiul financiar curent sau intr-un exercitiu financiar precedent in vederea obtinerii de facilitati fiscale;
- influenta asupra rezultatului exercitiului datorata evaluarii elementelor bilantiere, efectuata in exercitiul de raportare sau intr-un exercitiu anterior in vederea obtinerii unei reduceri de impozit, ori de cate ori efectul unei astfel de evaluari asupra cheltuielii fiscale viitoare este semnificativ;
- Evenimente ulterioare datei bilantului care au o asemenea importanta incat neprezentarea lor ar afecta capacitatea utilizatorilor situatiilor financiare anuale de a face evaluari si de a lua decizii corecte:
- natura evenimentului;
- o estimare a efectului financiar sau o declaratie conform careia o astfel de estimare nu poate fi facuta;
- In cazul unui leasing financiar, locatorul va prezenta urmatoarele informatii:
- o descriere generala a contractelor semnificative de leasing;
- dobanda de incasat aferenta perioadelor viitoare;
- In cazul unui leasing financiar, locatarul va evidentia urmatoarele:
- o descriere generala a contractelor importante de leasing, incluzand, dar fara a se limita la, urmatoarele:
- existenta si conditiile optiunilor de reinnoire sau cumparare;
- restrictiile impuse prin contractele de leasing, cum ar fi cele referitoare la datorii suplimentare si alte operatiuni de leasing;
- dobanda de platit aferenta perioadelor viitoare;
- Pentru fiecare clasa de instrumente financiare derivate:
- valoarea justa a instrumentelor, daca o astfel de valoare poate fi determinata;
- informatii privind aria si natura instrumentelor financiare;
- Informatii detaliate cu privire la erorile constatate;
- Orice detaliere a elementelor din situatiile financiare anuale, atunci cand aceste elemente sunt semnificative si sunt relevante pentru utilizatorii situatiilor financiare."
63. La paragraful 5 al punctului 218, expresia "bon de cumparare" se inlocuieste cu expresia "bon fiscal".
64. In cadrul capitolului 8 "Exemple de corespondenta a Planului de conturi aplicabil institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare cu formatul bilantului si contului de profit si pierdere", exemplul de corelatie intre postul 085 "Cheltuieli cu asigurarile sociale" din contul de profit si pierdere si planul de conturi se modifica si este urmatorul:
COD POZITIEÂ Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â PLAN DE CONTURI
085-Cheltuieli cu asigurarile sociale                     612-74934