Stiti deja cat de aspre sunt sanctiunile in cazul in care nu sunt declarate contractele de inchiriere. La fel de mari sunt penalitatile pentru situatiile in care platim cote incorecte in raport cu veniturile incasate din chirii.
In cazul urmator avem: "O persoana fizica are 3 spatii inchiriate pentru care a incheiat 3 contracte de inchiriere. Pentru fiecare contract s-a depus formularul 220 distinct. Venitul pe fiecare contract este de 10.000 lei/luna si in total 30.000 lei pentru toate 3 contracte. In cazul platii de CASS pentru veniturile din chirii plafonul de 5 salarii medii brute pe economie se aplica pe fiecare contract sau pe total venituri din inchiriere?".
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform art. 173 din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Astfel cum prevede art. 179 alin. (3) din Codul fiscal, contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor. Aceasta baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.
In ceea ce priveste plafonul minim, in cazul persoanelor fizice care realizeaza atat astfel de venituri, cat si venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate utilizata la incadrarea in plafonul minim se determina ca suma a tuturor bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Asadar, in situatia expusa, plafonul maxim de 5 ori castigul salarial mediu brut nu se stabileste pe fiecare contract in parte ci pentru toate veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist