email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pentru veniturile din chirii: studiu de caz privind modalitatea de calcul

Impozitul pentru veniturile din chirii: studiu de caz privind modalitatea de calcul
impozit venituri din chiriid101impozit chirievenituri din cedarea folosintei bunurilor

Conform art. 84 1 din Codul fiscal modificat prin OUG 115/2023, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

In cazul in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.

Venitul net (adica venitul impozabil) se determina de fiecare astfel platitor de venit, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.

Impozitarea veniturilor din chirii 2024: Simpla parcurgere a celor 32 de spete rezolvate din lucrare dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu genereaza noul regim al veniturilor dn chirii. Detalii aici >>


Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Impozitul se declara prin intermediul formularului D100 (probabil se va declara si anual, prin intermediul declaratiei informative D205, daca aceasta va fi modificata).

Impozitul pentru veniturile din chirii: exemplu de calcul

"Intrebare: Societatea plateste chirie in RON, echivalentul sumei de 750 EUR pentru un apartament inchiriat pentru administrator. Societatea plateste proprietarului apartamentului si utilitatile aferente de aproximativ 950 RON / luna. Intrebarea este legata de retinerea la sursa a impozitului conform art. 841 introdus de OUG 115/2023, in cuantum de 10% aplicat asupra venitului net. Va rugam sa exemplificati pe sumele prezentate calculul impozitului pe care societatea trebuie sa il retina la sursa si sa il vireze la Bugetul de Stat, lunar." 

Din informatiile furnizate nu reiese clar daca prin contractul de inchiriere proprietarul s-a angajat sa furnizeze si utilitatile aferente deoarece intr-un asemenea caz chiria este data de intreaga suma platita proprietarului, respectiv dintr-o parte fixa (750 euro) si o parte variabila (contravaloare utilitati). Venitul brut din inchiriere va fi dat de totalitatea sumelor platite in baza contractului (750 euro la curs BNR din ziua precedenta platii 950 lei), iar venitul net se calculeaza prin formula venit net = venit brut x 0.80. La venitul net astfel astfel calculat se va aplica impozitul de 10%.

Insa, in cazul in care contractul prevede doar chiria pentru folosinta spatiului, urmand ca utilitatile sa fie suportate de chirias pe baza de documente justificative si doar achitate proprietarului in calitate titular al contractelor in baza carora furnizorii de utilitati au emis facturile, atunci venitul brut din inchiriere va fi dat de chiria prevazuta in contract (750 euro la curs BNR din ziua precedenta platii).

Exemplu pentru situatia in care cursul BNR din ziua precedenta platii este 4,9686 lei/euro:

a) pentru prima varianta
- venit brut = 750 euro x 4,9686 lei/euro + 950 lei = 4.676 lei
- cota forfetara de cheltuieli = 4.676 lei x 20% = 935 lei
- venit net impozabil = 4.676 lei - 935 lei = 3.741 lei
- impozit pe venit = 3.741 lei x 10% = 374 lei

b) pentru a doua varianta
- venit brut = 750 euro x 4,9686 lei/euro = 3.726 lei
- cota forfetara de cheltuieli = 3.726 lei x 20% = 745 lei
- venit net impozabil = 3.726 lei - 745 lei = 2.981 lei
- impozit pe venit = 2.981 lei x 10% = 298 lei.

Formula prescurtata de calcul este: VB x 0,8 x 10%, adica la venitul brut se aplica coeficientul impozabil ramas dupa aplicarea cotei forfetare (100% - 20% = 80% sau 1-0,2 = 0,8) si cota de impozit aferenta.

Important! Avand in vedere ca suma impozitului pentru veniturile din chirii ce trebuie retinuta de societate depinde de prevederile contractului incheiat intre parti, este indicat ca societatea sa revada contractul de inchiriere incheiat cu persoana fizica proprietara si sa renegocieze clauzele care sunt neclare si interpretabile cu privire la cuantumul chiriei, cu consecinte fiscale defavorabile societatii in eventualitate unui control fiscal. In plus, se poate conveni ca plata utilitatilor sa se faca de catre societate direct in contul furnizorilor de utilitati, folosind codul de client si ID-ul facturii emise pe numele proprietarului, chiar daca facturile nu sunt emise pe numele societatii.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit venituri din chiriid101impozit chirievenituri din cedarea folosintei bunurilor


Data aparitiei: 04 Martie 2024

Votati articolul "Impozitul pentru veniturile din chirii: studiu de caz privind modalitatea de calcul":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X