Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor faptul ca veniturile obtinute de persoane fizice din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile din patrimoniul personal (locuinte, case de vacanta, garaje, terenuri, spatii comerciale, etc.), a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, inclusiv a unor parti din acestea utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate, reprezinta venituri impozabile care trebuie declarate la organul fiscal, in conditiile legii.
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 MAI inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori.
In situatia in care nu v-ati indeplinit la timp obligatiile fiscale, va recomandam sa depuneti cat mai curand Declaratia unica (formular 212), pentru a putea solicita
anularea unor obligatii bugetare, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 107/2024.
Cererea de anulare a unor obligatii bugetare se poate depune pana la data 25 NOIEMBRIE 2024, sub sanctiunea decaderii.
Care sunt principalele probleme intampinate in 2024 de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor?
Specialistii Rentrop & Straton au selectat 32 dintre cele mai importante probleme generate de noua lege sosite pe adresa serviciului nostru de consultanta si vi le pun acum la dispozitie impreuna cu solutiile corecte, explicate impecabil. Le gasiti grupate intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: Impozitarea veniturilor din chirii 2024!
Exemple de probleme solutionate in lucrare!
--> "O persoana juridica are inchiriat un spatiu de la o persoana fizica. Conform OUG 115/2024, cine retine la sursa impozitul, il declara si il plateste: chiriasul sau persoana juridica? Ce se intampla daca persoana fizica este pensionar si nu obtine alte venituri? Intervine si calculul CASS? Care este monografia contabila in acest caz, la persoana juridica?"
--> "Un magazin alimentar este in chirie, cu contract inregistrat legal, de la o persoana fizica. Daca factura de la Electrica vine pe numele persoanei fizice si nu pe firma respectiva, se poate deduce fiscal, se poate inregistra in contabilitate? Daca nu, ce demersuri ar trebui sa faca firma ca sa poate deduce cheltuiala respectiva?"
--> "Am cumparat 2 apartamente, goale, fara mobilier. Am avut pe factura regimul de TVA cu taxare inversa. Intentia este de a le da in chirie si intr-un viitor apropiat de a le vinde. In ambele situatii vom emite facturi cu TVA, fie ca le inchiriem, fie ca le vindem. Achizitiile ce se vor face pentru a le utila, cum vor fi inregistrate in contabilitate? Vor trece direct in contul in care am inregistrat apartamentele (212) sau in contul 231 (investitii corporale in curs de executie)? Care e monografia contabila? Aceste cheltuieli se vor amortiza si ele, sunt deductibile?"
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
--> "O persoana fizica poate avea mai mult de 5 contracte de inchiriere incepand cu anul 2024, fara a mai fi calificate aceste venituri in categoria venituri din activitati independente?"