Persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati independente beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate doar daca s-au asigurat in acest sistem.
Astfel, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente nu au obligatia de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii insa, daca doresc sa beneficieze de concedii medicale, persoanele care realizeaza astfel de venituri sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii se intocmeste in forma scrisa, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la Norma din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, si se depune personal sau de catre persoana imputernicita de titularul declaratiei.
In concluzie, beneficiarul veniturilor din activitati independente se poate asigura facultativ pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale, in baza Declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii si poate solicita oricand retragerea declaratiei.
Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul persoanele fizice autorizate asigurate sunt:
- concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- concedii medicale si indemnizatii pentru accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.
Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% si se aplica asupra veniturilor supuse impozitului pe venit respectiv asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative/anuale eliberate de unitatile fiscale teritoriale si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
In situatia in care contributia calculata la venitul estimat este mai mare, respectiv mai mica decat contributia datorata, calculata in raport cu decizia de impunere anuala, casele de asigurari de sanatate vor proceda dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care venitul realizat este mai mare fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, suma realizata in plus se va distribui proportional pe cele 12 luni, contributia recalculandu-se in mod corespunzator, cu luarea in considerare a plafonului stabilit de lege. Diferenta de contributie ramasa de achitat conform deciziei de impunere anuale se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca suma rezultata in plus sa fie compensata cu obligatia de plata rezultata din decizia de impunere anuala sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz. In situatia in care suma rezultata in plus este mare si dupa ce a fost compensata cu obligatia de plata rezultata din decizia de impunere anuala sau cu obligatia/obligatii de plata viitoare, suma rezultata din diferenta poate fi restituita la cererea beneficiarului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) in cazul in care venitul realizat este mai mic fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia se recalculeaza, urmand ca diferenta achitata in plus de asigurat sa fie compensata cu obligatiile de plata viitoare. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca indemnizatia platita in plus sa fie compensata cu diferenta de contributie achitata conform deciziei anticipate sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz;
c) in cazul in care asiguratul a realizat pierdere fiscala, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia achitata de contribuabil se restituie. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, contributia achitata de asigurat se compenseaza cu indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, iar in cazul in care raman diferente, acestea se recupereaza sau se platesc, dupa caz.
Calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se fac de catre casa de asigurari de sanatate pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plata.
In cazul in care PFA presteaza activitate atat in calitate de PFA, cat si in calitate de salariat, poate beneficia de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in calitate de salariat, dar si in calitate de PFA, in acest din urma caz daca s-a asigurat in sistemul de asigurari pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.