email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?
prosumatorenergie electricacaen energie electricaProductia de energie electricafacilitati fiscale prosumatori

Avand in vedere prevederile complexe ale Legii 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctam detaliat conditiile pe care un prosumator trebuie sa le indeplineasca conform definitiei din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:

 • Desfasurarea activitatilor in spatiul propriu delimitat:
 Prosumatorul trebuie sa desfasoare activitatile legate de producerea si consumul energiei electrice intr-un spatiu propriu pe care il detine, acest spatiu fiind clar delimitat si conectat la reteaua electrica.

 • Productia de energie electrica din surse regenerabile: 
Energia electrica produsa de prosumator trebuie sa provina din surse regenerabile, cum ar fi energia solara, eoliana sau hidroenergia, in conformitate cu politica de utilizare a energiei regenerabile.
 
• Consum propriu de energie electrica: 
Prosumatorul trebuie sa utilizeze energia electrica produsa in principal pentru a-si satisface propriile necesitati energetice, cum ar fi iluminatul, functionarea echipamentelor si masinilor etc.
   
• Capacitatea de stocare si vanzare a surplusului de energie:


 In cazul in care prosumatorul genereaza mai multa energie electrica decat consuma, trebuie sa aiba posibilitatea de a stoca surplusul de energie sau de a o vinde furnizorului de energie electrica sau altor consumatori.

• Contract de furnizare a energiei electrice: 
Prosumatorul trebuie sa aiba un contract incheiat cu un furnizor de energie electrica pentru a asigura alimentarea cu energie electrica.

• Decontarea energiei electrice produse si livrate: 
Prosumatorul trebuie sa poata deconta energia electrica produsa si livrata, asigurand un echilibru intre productia si consumul propriu de energie electrica.

• Racordarea la aceeasi retea electrica: 
Locurile de producere si consum ale energiei electrice trebuie sa fie conectate la aceeasi retea electrica gestionata de acelasi distribuitor.

• Activitati non-comerciale sau profesionale primare: 
Activitatile de productie si consum de energie electrica nu trebuie sa fie activitatea comerciala sau profesionala principala a prosumatorului.
Indeplinirea acestor conditii este esentiala pentru ca o entitate sa fie considerata un prosumator conform definitiei din Legea 123/2012.

Codul CAEN si activitatea prosumatorilor

Conform definitiei legale a prosumatorilor, acestia sunt clienti finali care produc energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, fara ca activitatea specifica de producere a energiei electrice sa fie activitatea lor principala. Aceasta inseamna ca, in cazul persoanelor juridice, activitatea principala a prosumatorului nu trebuie sa fie asociata cu producerea de energie electrica.

Persoane juridice

O persoana juridica ce doreste sa fie recunoscuta ca prosumator nu trebuie sa aiba un cod CAEN aferent producerii de energie electrica ca activitate principala. Codurile CAEN relevante pentru producerea energiei electrice includ:
3511 - Productia de energie electrica
3512 - Transportul energiei electrice
3513 - Distributia energiei electrice
3514 - Comertul cu energie electrica

Prosumatorul trebuie sa desfasoare o alta activitate principala si sa aiba un cod CAEN corespunzator pentru aceasta (3511 Productia de energie electrica).

Activitatea de producere a energiei electrice trebuie sa fie una secundara, nefiind principalul obiect de activitate al companiei.

Persoane fizice autorizate (PFA)

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), conditiile sunt similare. Un PFA care doreste sa fie recunoscut ca prosumator nu trebuie sa desfasoare activitati de producere a energiei electrice ca activitate principala. Activitatile principale ale unui PFA trebuie sa fie altele decat cele asociate cu producerea energiei electrice.

Persoane fizice fara activitati economice

In cazul persoanelor fizice fara activitati economice se recomanda ca puterea instalata a capacitatii de producere existente sau planificate sa nu depaseasca puterea aprobata pentru consum, asa cum este specificat in avizul de racordare. 
Respectarea conditiilor legate de codurile CAEN asigura ca activitatea de producere a energiei electrice ramane una secundara, fara a transforma prosumatorii in producatori de energie electrica de sine statatori. Aceasta este esentiala pentru a beneficia de facilitatile si reglementarile specifice prosumatorilor, cum ar fi posibilitatea de a compensa energia produsa si consumata sau de a vinde surplusul de energie.

Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale!

Tendinta accelerata de utilizare a sistemelor fotovoltaice (de exemplu) pentru productia si consumul proprii de energie, ca si pentru comercializare, determina existenta si dezvoltarea unui regim fiscal specific activitatii de prosumator (consumator si producator in acelasi timp - definitie pe scurt sau conform art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Si pentru ca devine o tendinta ce trebuie incurajata, evident, legea vine la pachet cu numeroase facilitati a caror obtinere este conditioanta insa de evitarea unor capcane si indeplinirea unui lung sir de conditionari. Care sunt, cum le indeplinesti, cum eviti capcanele generate de o virgula in textul legii?

Prima si UNICA lucrare - ghid practic privind prosumatorii si legislatia care reglementeaza aceasta activitate iti sta acum la dispozitie! Comanda acum exemplarul tau >>
 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prosumatorenergie electricacaen energie electricaProductia de energie electricafacilitati fiscale prosumatori


Data aparitiei: 14 Iunie 2024

Votati articolul "Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul pierderilor fiscale: ce reguli se aplica in 2024

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

  • Impozitul pe profit pe intelesul tuturor: TOT ce trebuie sa stiti de la A la Z

    • Incepand cu 1 ianuarie 2023, in Romania sunt aplicabile doua sisteme de impunere pentru persoanele juridice: – impozit pe profit – impozit obligatoriu; – impozit pe veniturile microintreprinderilor – impozit optional in anumite conditii reglementate in Titlul III din Codul fiscal – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Care este cota de impozitare? Cota generala de impozit pe profit care se aplica a...» citeste mai departe aici

  • Precizari ANAF privind Formularul 311

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor faptul ca persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. (Temei legal: art. 11 - Prevederi speciale pentru...» citeste mai departe aici

  • Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator: conditii si procedura de urmat

    • Conform legislatiei romanesti si deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), angajatorii au obligatia de a suporta contravaloarea ochelarilor de vedere pentru salariatii care necesita astfel de dispozitive pentru corectarea problemelor de vedere legate de activitatea la monitor: 1. Conditii pentru Decontare: Activitate la Monitor: Salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea folosind un echipament cu monitor (c...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X