Redam mai jos Legea nr. 136/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Legea a fost publicat in Monitorul oficial al Romaniei si intra in vigoare de la 17 iunie 2017.
Art. I. -
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32 din 28 iunie 2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar- fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 488 din 30 iunie 2016, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 1, punctul 3 al articolului 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului cercetarii si inovarii, in urmatoarele conditii:
a) scutirea se acorda pentru toate persoanele care sunt incluse in echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare si inovare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu indicatori de rezultat definiti;
b) scutirea se acorda in limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare, evidentiate distinct in bugetul proiectului;
c) statul de plata aferent veniturilor din salarii si asimilate salariilor, obtinute de fiecare angajat din activitatile desfasurate in proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare, se intocmeste separat pentru fiecare proiect."
2. La articolul I, dupa punctul 5 se introduc doua noi puncte, punctele 6 si 7, cu urmatorul cuprins:
"6. La articolul 423, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
«(3) Antrepozitarul autorizat, destinatarul inregistrat sau importatorul autorizat are obligatia sa asigure ca banderolele sa fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, astfel incat deschiderea ambalajului sa deterioreze banderola, iar timbrele sa fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, astfel incat timbrul sa nu poata fi indepartat de pe ambalaj fara a fi deteriorat.»
7. Dupa articolul 448 se introduc doua noi articole, articolele 448^1 si 448^2, urmatorul cuprins:
«Art. 448^1. - Exceptie de la regimul accizelor nearmonizate
Prin exceptie de la prezentul capitol, pentru produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a), fabricate in antrepozite fiscale de productie din Romania, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 339-341 si ale sectiunilor a 3-a, a 9-a si a 16-a de la capitolul I - Regimul accizelor armonizate, titlul VIII - Accize si alte taxe speciale.
Art. 448^2. - Restituiri speciale
(1) Pentru produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a), fabricate in antrepozite fiscale de productie din Romania, accizele nearmonizate aferente, virate la bugetul de stat, pot fi restituite la solicitarea antrepozitarilor autorizati care livreaza aceste produse in alte state membre ori le exporta.
(2) Cuantumul sumei restituite potrivit alin. (1) nu poate depasi suma efectiv platita la bugetul de stat.
(3) Modalitatea si conditiile de acordare a restituirii prevazute la alin. (1) se stabilesc prin normele metodologice.»"
Art. II. -
(1) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Prevederile art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta lege, se aplica incepand cu veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a prezentei legi.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Bucuresti, 13 iunie 2017.
Nr. 136.