TRATAMENTUL CONTABIL PRIVIND OPERATIUNILE DE SPONSORIZARE SI MECENAT
In prezent operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilitati si taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile constand in acordarea de bunuri, executarea de lucari sau prestarea de servicii, este reglementat de Lega 571/2003 privind Codul fiscal al Romaniei.
DISPOZITII GENERALE
1.1. Definirea termenilor
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.
Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.
1.2. Beneficiarii operatiunilor de sponsorizare
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
c) pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
1.3. Beneficiarii operatiunilor de mecenat
Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific.
2. Monografia contabila privind inregistrarea operatiunilor de sponsorizare si mecenat
 Realizarea actiunilor de sponsorizare sau mecenat poate imbraca forme diverse, dupa cum urmeaza:
Ø acordarea de numerar – cash sau virament bancar;
Ø livrarea de bunuri de natura mijloacelor fixe sau stocurilor;
Ø executarea de lucrari sau prestarea de servicii.
In functie de forma sub care se realizeaza operatiunea de sponsorizare, reflectarea in evidenta contabila este diferita, dupa cum urmeaza:
2.1 Sponsorizarea in forma baneasca
Aceasta este si forma cea uzitata, iar evidentierea in contabilitate se efectueaza prin urmatorul articol contabil:
6582 = %
5311 acordarea de numerar
5121 virament bancar
2.2 Sponsorizarile sub forma livrarilor de bunuri
In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri, acestea vor fi evaluate, prin contractul/actul incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
La stabilirea acestei valori trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:
a) pretul de vanzare, exclusiv TVA - in cazul cand bunurile sunt produse de sponsor;
b) pretul de cumparare de pe piata, exclusiv TVA - in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza de factura sau chitanta fiscala, dupa caz;
c) valoarea in vama a bunurilor materiale primite din strainatate cu titlu de sponsorizare, stabilita conform prevederilor legale.
Abateri de la aceste valori se admite doar in cazuri justificate.
Nota: Bunurile se livreaza fara factura, pe timpul transportului sunt insotite de aviz de expeditie pe care se face urmatoarea mentiune “nu urmeaza factura - bunuri livrate in baza contractului de sponsorizare/mecenat nr.../....”.
2.3.Sponsorizarile/Mecenatul sub forma livrarilor de bunuri pot consta in livrari de mijloace fixe sau livrari de stocuri.
Functie de natura bunului ce constituie obiectul actului juridic incheiat intre cele doua parti , inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
a) cand obiectul contractului il constituie unul sau mai multe mijloace fixe:
- descarcarea de gestiune pe baza avizului de expeditie
% = 21xx valoarea de intrare
28xx amortizarea cumulata
6582 valoarea ramasa neamortizata
b) cand obiectul contractului il constituie bunurile materiale de natura stocurilor
-descarcarea de gestiune pe baza avizului de expeditie
6582 = 30xx, 345x, 371x la costul de achizitie al stocurilor
Nota : In cazul in care bunurile de natura stocurilor il constituie marfuri care sunt evidentiate la pretul cu amanuntul se efectureaza si articolul de stornarea a adaosului comercial si TVA-ului, acesta realizandu-se prin urmatorul articol contabil:
371x = % - in rosu
378x c/v adaos comercial – in rosu
4428.01 c/v TVA inclus in pretul cu amanuntul - in rosu
2.4. Sponsorizarile sub forma lucrarilor executate sau serviciilor prestate
In cazul in care obiectul activitatii de sponsorizare/mecenat il constituie executarea de lucrari sau prestarea de servicii, in evidenta contabila se inregistreaza ca si cheltuiala de sponsorizare valoarea efectiva a lucarii executate sau serviciului prestat, fara a lua in considerare o cota de profit. Pentru astfel de operatiuni de sponsorizare, in momentul in care se inregistreaza consum de materiale, manopera, etc. care au legatura directa cu obiectul sponsorizarii, acestea se inregistreaza in cheltuieli dupa natura lor.
 6582=345
Nota: In cazul in care veti primii solicitari intense de la beneficiari pentru a emite factura, Dvs. trebuie sa-i convingeti ca sunt suficiente situatiile de lucrari sau devizul, iar in situatiile in care acestea nu ofera toate informatiile solicitate de beneficiari, veti completa suplimentar informatiile respective.