email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum identificati furnizorii de TVA inainte sa dispara fara sa achite TVA-ul?

frauda tvafurnizori tvaanafdeducere tvafurnizor de tva

Sistemul de plata defalcata a TVA a pus din nou pe jar intreg mediul de afaceri. Companiile se tem ca, in ce le priveste, vor avea de facut si mai multe plati, riscand amenzi nemeritate din partea ANAF. 

In caz de controale, Fiscul porneste deja de la premisa ca evaziunea fiscala in domeniul TVA a fost sau ar fi trebuit sa fie cunoscuta de toate partile implicate. Astfel, companiile care au fost de fapt corecte nu pot iesi cu fata curata din aceste imprejurari, riscand chiar insolventa

Asupra acestor aspecte atrage atentia  Raluca Baldea, Senior Manager Deloitte Romania, intr-un articol pentru HotNews.ro. Aceasta explica faptul ca frauda TVA se produce cand exista o parte nevinovata (clientul, cel mai adesea). Cine plateste in urma controlului fiscal? Tot clientul, cel de doua ori pagubit. 

ANAF cere companiilor sa-si verifice furnizorii, insa acest lucru nu este suficient pentru a impiedica frauda in domeniul TVA. In opinia Ralucai Baldea, o companie romaneasca nu se poate baza in intregime pe legislatia si practica autohtone pentru a se asigura ca un furnizor de TVA nu o sa dispara cu banii. 

Puteti face verificari, in prezent, in  Registrul persoanelor inactive fiscal si in  Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, tinand cont totodata si de existenta unor aspecte care privind “obligatii fiscale restante, lipsa angajatilor, sediul social etc.".

Chiar si asa insa, aceste criterii nu sunt suficiente pentru a stabili masura in care riscul de frauda e unul real si nu ajuta pentru a evita cu adevarat frauda. 

"Un ghid care sa contina criteriile necesare verificarii partenerilor de afaceri ar crea certitudine pentru companiile de buna credinta in relatia cu autoritatile fiscale si ar elimina riscurile la care se expun in prezent. O astfel de procedura implementata de catre companii in relatia cu partenerii de business este si un instrument pentru a dovedi, in cazul unui litigiu cu autoritatile, comportamentul preventiv si de ce nu chiar pentru a elimina suspiciunea de complicitate <>”, e de parere Raluca Baldea, potrivit HotNews.ro. 

In Ungaria un astfel de cod include criterii privind dreptul de a deduce TVA aferent achizitiilor, activitate in sectorul in care are loc tranzactia, detinerea licentelor, respectarea pretului pietei si cunoasterea originii bunurilor furnizate. 

De asemenea, mentioneaza aceeasi sursa, in ce priveste conditiile tranzactiei, termenul de plata nu va fi unul neobisnuit pentru un anumit tip de tranzactie, plata nu se face in numerar si nu e inversata in raport cu fluxul de bunuri. 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
frauda tvafurnizori tvaanafdeducere tvafurnizor de tva


Data aparitiei: 23 August 2017

Votati articolul "Cum identificati furnizorii de TVA inainte sa dispara fara sa achite TVA-ul?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X