Cel putin in acest moment lucrurile par sa fi ajuns la un nivel de relativa stabilitate: plata defalcata a TVA se va aplica optional de catre toate firmele, exceptie facand acele societati in insolventa sau care inregistreaza datorii reprezentand plata TVA.
Se mentin insa la nivel general opiniile care critica sistemul de split TVA si care considera ca schimbarea va avea efecte negative asupra mediului de afaceri.
In cadrul unei dezbateri parlamentare la care a fost invitat la inceputul saptamanii ministrul de finante, Ionut Misa, a fost analizata si discutata din nou optiunea privind plata defalcata a TVA.
"Aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA va duce la combaterea concurentei neloiale, sustine ministrul finantelor, Ionut Misa, citat de Romania Actualitati.
De asemenea, acesta a precizat ca la sfarsitul lunii trecute, valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta 7,1 miliarde de lei in cazul contribuabililor aflati in procedura de insolventa, in reorganizare si in faliment.
Totodata, Ionut Misa a explicat ca in urma discutiilor cu reprezentantii mediului economic, precum si cu cei ai sindicatelor si patronatelor, guvernul intentioneaza sa aplice optional plata defalcata a TVA pentru toti agentii economici, exceptia fiind in cazul firmelor aflate in insolventa sau care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale la timp.
"Contribuabilii care in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi astfel avantajati din eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea celorlalti contribuabili care nu isi platesc obligatiile si datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri", a precizat acesta, citat de aceeasi sursa.
Deputatul PNL Lucian Ovidiu Heius considera ca plata defalcata a TVA va crea un dezavantaj pentru firmele romanesti: "Prin acest act normativ creati un dezavantaj pentru firmele romanesti in raport cu firmele din celelalte state membre ale UE, pentru ca le blocati 20% din lichiditati.
O voce din opozitie din partea USR critica masura, sutinand, informeaza Romania Actualitati, prin vocea deputatului Cosette Chichirau, ca multi agenti economici vor avea activitatea blocata: "Activitatea a peste 300.000 de firme platitoare de TVA va fi bulversata si blocata.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Contul de TVA va fi o birocratie in plus, care va ingreuna si mai mult mediul de afaceri din Romania, care oricum nu o duce foarte bine din punctul de vedere al birocratiei".
Deputatul PMP Eugen Tomac i-a solicitat ministrului de finante demisia: "Din disperare cu privire la situatia colectarii la buget ati inventat noi biruri care risca sa puna Romania pe butuci, sa alunge investitorii din tara, cea mai mare inventie a PSD in acest domeniu fiind split TVA."
Totodata, UDMR cere retragerea ordonantei privind plata defalcata a TVA, care in opinia deputatului Istvan Erdei va avea consecinte nefaste asupra mediului de afaceri.