Vedem aproape in fiecare zi stiri care prezinta cazuri de infractiuni de evaziune fiscala urmate de cele mai multe ori de masuri preventive si asiguratorii in randul administratorilor unor societati comerciale, masuri dispuse de organele judiciare ale statului. De cele mai multe ori la originea acestor masuri de siguranta se afla nerespectarea legislatiei fiscale prin nedeclararea unor venituri sau inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive, in baza unor documente false sau in lipsa unor documente justificative.
V-ati intrebat vreodata de ce in majoritatea cazurilor sunt cercetati penal doar administratorii, nu si contabilii, desi faptele sunt de natura fiscal-contabila? Veti afla raspunsul la aceasta intrebare parcurgand materialul elaborat de noi.
Sute de administratori sunt cercetati penal in fiecare an pentru fapte relativ minore, cum ar fi retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa.
Raspundeti cu patrimoniul propriu si riscati sa fiti executati silit, daca nu ati:
- cerut instantei competente deschiderea procedurii de insolventa pentru obligatiile fiscale ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
- declarat/achitat la scadenta, cu rea credinta, obligatiile fiscale catre bugetul de stat.
Legea contabilitatii nr. 82/1991, art. 10, alineatul (1) prevede ca:
„Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.”?
In consecinta, chiar daca directorul economic sau contabilul sef cu personalul din subordine (daca exista) intocmesc documentele fiscal-contabile justificative, administratorul este cel care raspunde de organizarea si conducerea contabilitatii. Directorul economic sau contabilul sef raspund pentru nerespectarea reglementarilor contabile. Va vine sa credeti? Pai… sa credeti, ca asa spune legea!
In plus, potrivit art. 30 din aceeasi lege:
„Situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 11 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.”
Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?"!
Indiferent de calitatea pe care o aveti – administrator sau contabil - stiti clar ce aveti de facut pentru:
- a evita incalcarea legii;
- rezolvarea legala a situatiei;
- a avea la-ndemana oricand temeiurile legale care va susctin decizia/ actiunea;
- a fi aparat in fata organelor de control sau a celor care va acuza de nerespectarea legii;
- a elimina complet riscul oricarei amenzi sau pedepse cu inchisoarea!
In lucrare gasiti raspunsuri complete, exemplificate prin studii de caz relevante, insotite de temeiuri legale in vigoare, la intrebari precum:
- Cine poarta raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii unei societati comerciale?
- Care sunt atributiile persoanei responsabile cu tinerea contabilitatii unei societati comerciale si intocmirea situatiilor financiare?
- In ce conditii se atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala a administratorului / contabilului unei societati?
- De ce, in ultima perioada, administratorul raspunde cu patrimoniul propriu pentru neindeplinirea obligatiilor fiscale datorate catre bugetul de stat de catre societatea pe care o administreaza? Cum poate evita acest dezastru?
- De ce are nevoie administratorul de un consultant fiscal? Cum il ajuta sa depaseasca situatiile critice, sa evite greselile care atrag raspunderea civila sau penala a acestuia?
- Care sunt articolele din Legea societatilor comerciale a caror incalcare poate atrage administratorilor pedepse diferentiate in functie de gradul de pericol social al faptelor incriminate?
Sunt doar câteva dintre problemele ale caror rezolvari le puteti gasi in lucrarea "Administrator vs. Contabil.
Cine raspunde material si penal?"!
Comandati acum exemplarul dvs. pentru:
- imbunatatirea relatiei administrator – contabil in beneficiul societatii comerciale pe care o gestionati;
- a cunoaste exact cerintele legislatiei fiscal-contabile – atat de incalcite, instabile si neclare;
- actiona constient pentru protectia dvs. impotriva amenzilor sau a pedepsei cu inchisoarea.
ATENTIE! Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani:
- nedeclararea veniturilor realizate;
- evidentierea in actele contabile a cheltuielilor care au la baza operatiuni fictive;
- executarea de evidente contabile duble;
- sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare.
Acum le puteti evita!
Sute de administratori sunt cercetati penal in fiecare an pentru fapte relativ minore, cum ar fi retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa.
Raspunsul LEGAL, COMPLET si SALVATOR pentru problemele dvs. se afla aici! >>