email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de preluare de datorie. Care sunt consecintele fiscal-contabile?

Contractul de preluare de datorie. Care sunt consecintele fiscal-contabile?
venit impozabilcodul de procedura fiscalainspectie fiscala

Prezentam in randurile urmatoare ce consecinte pot sa apara in cazul unui contract de preluare de datorie. Luam cazul practic al societatii A (cedent) care incheie un contract de cesiune de preluare a datoriei cu societea B (cesionar), datorie pe care o are cedentul fata de societatea C (creditorul).

In contract este stipulat ca obligatia de plata se transmite in totalitate, definitiv si irevocabil. Mai este stipulat faptul ca acest contract este cu titlu gratuit si reprezinta vointa partilor.

Vom afla de la expert cum se trateaza din punct de vedere fiscal si contabil (monografie) aceasta tranzactie si daca se declara la autoritati sau nu.

 

Contractul de preluare de datorie: raspunsul specialistului


Cesiunea de datorie este reglementata expres in Noul Cod civil in cadrul art. 1599 si urmatoarele. Din punct de vedere legal trebuie urmarita indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru ca aceasta sa produca efecte, respectiv daca a fost consimtita de creditor. De asemenea, este necesara analiza stingerii obligatiei cedentului, respectiv daca nu exista circumstante care sa impuna restabilirea obligatiei in sarcina acestuia: pentru situatia insolvabilitatii noului debitor sau cand potrivit art.1604 cand contractul de preluare este desfiintat.

Considerand ca astfel de circumstante nu sunt aplicabile la data la care este efectuata analiza fiscala si contabila a operatiunii este necesara efectuarea analizei economice a contractului de cesiune de datorie. In cazul in care, asa cum mentionati in cuprinsul intrebarii dumneavoastra, cesiunea datoriei se realizeaza cu titlu gratuit consideram ca venitul realizat de catre societatea debitoare cedenta va reprezenta un venit impozabil.
 
In cadrul unei astfel de operatiuni cu titlu gratuit trebuie avute in vedere dispozitiile art. 11 din Codul fiscal care permit administratiei fiscale, in temeiul alin. (1) sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau permit reincadrarea formei unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al acesteia.
Mai mult este necesar a avea in vedere raporturile dintre societatile cedenta si cesionara din perspectiva prevederilor art. 11 alin. (4) din Codul fiscal care impun obligatia ca tranzactiile intre persoane afiliate sa se realizeze conform principiului valorii de piata (raporturile de afiliere au fost subliniate in cadrul intrebarii dvs. in contextul detinerii integrale a participatiilor). Astfel, in cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale o pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.


 
Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala.

Conform art. 108 alin. (2) din cadrul acestui act normativ se statueaza ca in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Astfel, prin OPANAF nr. 442/2016 sunt stabilite circumstantele (marimea contribuabilului, praguri valorice de semnificatie in functie de aceasta) care determina conditiile in care poate fi ceruta intocmirea dosarului preturilor de transfer. Avand in vedere nivelul valoric al operatiunii consideram ca indiferent de calitatea societatii care dobandeste actiunile aceasta va putea fi obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer in cadrul unei proceduri de inspectie fiscala.
 
Din punct de vedere contabil incheierea contractului determina stingerea obligatiei fata de creditor urmata de inregistrarea unui venit determinat de consecintele eliminarii obligatiei de plata. Astfel, transferul datoriei catre cesionar ar urma sa fie reflectata in inregistrarea 401 ”Furnizori” =  462 "Creditori diversi" fara a mai urma si plata vreunei sume catre cesionar, date fiind conditiile stipulate in contract privind caracterul gratuit al operatiunii, astfel ca se va efectua inregistrarea inregistra 462 = 7588.
 
In concluzie, operatiunea nu face obiectul unei proceduri declarative fata de autoritati insa trebuie analizata din perspectiva resorturilor economice care au determinat-o pentru a evita interventa administratiei fiscale asupra acesteia.

 

 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu- Consultant fiscal, expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venit impozabilcodul de procedura fiscalainspectie fiscala


Data aparitiei: 06 August 2018
Ultima actualizare: 13 August 2018

Votati articolul "Contractul de preluare de datorie. Care sunt consecintele fiscal-contabile?":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X