OUG nr.3/2018, publicata in Monitorul Oficial nr.125 din 8 februarie 2018, a anuntat o serie de modificari in Codul fiscal. Rolul initial al acesteia a fost de a indrepta efectele nefaste ale ale mutarii contributiilor in seama angajatului in ceea ce priveste urmatoarele categorii:
- persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoane fizice care desfasoara activitatii de creare de programe pentru calculator;
- persoane fizice care desfasoara activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare;
- persoane fizice care desfasoara activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu - persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
Din pacate, conform acestei ordonante, au fost afectate persoanele care intra in concediu medical. Din aceasta categorie fac parte si mamele, care ar urma sa incaseze mai putini bani pe perioada concediului prenatal si a concediului postnatal.
In anul 2017, mamele primeau 85% din media zilnica a salariului brut din ultimele 6 luni, la care se aplica CAS (Contribuţii de Asigurări Sociale) plafonate după formula urmatoare: 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe ţară.
In prezent, situatia este alta. Avand in vedere ca din luna ianuarie a acestui an a avut loc mutarea contributiilor de la angajator la angajat, cota de CAS a devenit 25%, iar salariul mediu brut a crescut peste 30%. Aceste masuri au condus la primirea unei sume mai mici pentru mame.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ordonant de Urgenta 3/2018 a complicat si mai mult situatia.
OUG3/2018, art. 144. – Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate pentru persoanele fizice care beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Pe perioada in care persoanele fizice prevazute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) si la art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza conform prevederilor legale, iar contributia de asigurari sociale se suporta la nivelul cotei prevazute la art. 138 lit. a) si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.
De aici reise ca mamele au de platit CAS de 25%, care se aplica la 85% din venitul brut. Prin urmare, mamele vor pierde sume mari de bani pentru zilele de concediu prenatal si concediu postanal. Mai mult de atat, pot avea pierderi financiare si in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului.