email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile fiscal bugetare au fost publicate! Iata ce categorii de contribuabili vizeaza!

Masurile fiscal bugetare au fost publicate! Iata ce categorii de contribuabili vizeaza!
cass 2018monitorul oficialvenit brut

In M.Of. nr. 125 din 08 februarie 2018 a fost publicata OUG nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal bugetare.

Vom vedea in continuare care sunt aceste masuri si cum se vor aplica.

1. Masuri fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal, cu scopul asigurarii acestora venitului net la acelasi nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017 fara ca angajatorii acestora sa fie obligati sa faca un efort financiar suplimentar.

Este vorba de urmatoarele categorii de persoane:

- persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoane fizice care  desfasoara activitatii de creare de programe pentru calculator;
- persoane fizice care desfasoara activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare;
- persoane fizice care  desfasoara activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu - persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.In urma schimbarilor legislative introduse de la 01 ianuarie 2018 (nivelul contributiilor sociale si a impozitului pe salarii si transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale in sarcina angajatului) aceste categorii de salariati, fiind scutiti de la plata impozitului pe salarii, nu beneficiaza de efectele reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%.

Masurile introduse prin art. I din OUG 3/2018 se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017 si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin  20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017, in perioada de aplicare a acestui articol precum si persoanelor fizice prevazute la art. 168 alin. (2) si (4) din Codul fiscal.  

Pentru acesti angajati, angajatorii/platitorii stabilesc, retin la sursa si platesc contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa urmatoarea formula de calcul:

CASS retinuta = venit brut 2018 – CAS datorata in 2018 – salariu net decembrie2017

Unde:
a) CASS retinuta =  contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta de catre angajatori/platitori din salariul brut in luna, care nu poate fi mai mare decat contributia calculata si datorata conform dispozitiilor Codului fiscal;

b) venit brut 2018 = venitul baza de calcul al CASS, realizat in anul 2018;
c) CAS datorata in 2018 = contributia de asigurari sociale, calculata si retinuta de catre angajatori/platitori, potrivit prevederilor Codului fiscal;
d) salariu net decembrie2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contributiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, in luna decembrie 2017, corespunzator salariului brut prevazut in contractul individual de munca, aflat in derulare la data de 31 decembrie 2017.

Salariul brut din luna decembrie 2017 cuprinde salariul brut de incadrare si elementele de natura veniturilor salariale care se acorda, in fiecare luna, conform contractului individual de munca valabil in luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii. Acest salariu se ia in considerare si in  cazul in care contractul individual de munca a fost suspendat pana la data de 31 decembrie 2017 sau contractul este suspendat la aceasta data iar angajatul isi reia activitatea in cursul anului 2018. In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este suspendat, a incetat raportul de munca sau intervine detasarea angajatului, salariul brut de referinta se recalculeaza proportional cu numarul de zile lucrate in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Aceste masuri nu se aplica:

a) personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului, prevazut in Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) de la data operarii modificarii, in situatiile in care, potrivit acordului de vointa al partilor, in cadrul perioadei de aplicare – anul 2018,  nivelul salariului brut lunar este diminuat sub nivelul prevazut la alin. (1) – salariu la 31 decembrie 2017 majorat cu cel putin 20%;

c) pentru perioada in care contractul individual de munca este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Suma reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS  datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si CASS retinuta pe baza formulei de mai sus, se stabileste de catre angajator/platitor si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in declaratia 112.
Aceste masuri sunt aplicabile veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2018.
 

2. Baza de calcul a CAS pentru indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

Pana la publicarea OUG 3/2018 Codul fiscal prevedea ca, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, atat cele suportate de angajator cat si cele suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical. Conform art. 15 din Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 lei. Astfel, baza de calcul este 35% x 4.162 lei = 1.457 lei, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Aceste prevederi pot genera situatii in care contributia de asigurari sociale este mai mare decat suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, acordata conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru a evita aceste situatii prin OUG 3/2018 s-a modificat baza de calcul a CAS pentru indennizatiile de asigurari sociale de sanatate  acordate pe perioada in care salariatii sau somerii se afla in concediu medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala. Astfel, CAS se calculeaza asupra indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite in perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de conceidi medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.

Aceste masuri vin in sprijinul persoanelor care obtin indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sub nivelul plafonului de 1.457 lei corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediu medical. Pe de alta parte, persoanele cu venituri peste acest nivel vor plati contributi de asigurari sociale mai mari.

Masurile se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018.

3. In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care nivelul CAS si CASS datorat nu poate fi mai mic decat nivelul contributiilor aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, OUG 3/2018 prevede ca diferenta de contributii pana la nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara se suporta de catre angajator/platitorul de venit, in numele angajatului.   
 
Masurile se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018.

Astfel, aceste categorii de salariati vor plati CAS si CASS pentru veniturile realizate iar diferenta dintre contributiile calculate asupra acestor venituri si  contributiile sociale aferente salariului minim brut pe tara se va suporta de catre angajator. Spre exemplu, un salariat care obtine un venit brut de 800 lei si nu se incadreaza la exceptii va plati contributii sociale:
CAS 25% - 200 lei
CASS 10% - 80 lei

Angajatorul va suporta, in numele angajatului, diferenta pana la 665 lei (CAS si CASS aferente salariului minim de 1.900 lei), respectiv suma de 385 lei.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cass 2018monitorul oficialvenit brut

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Februarie 2018


Votati articolul "Masurile fiscal bugetare au fost publicate! Iata ce categorii de contribuabili vizeaza!":
Rating:

Nota: 2.64 din 5 din 7 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 09 Februarie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X