Ionut Misa, noul sef al ANAF, a facut dezvaluiri in privinta schimbarilor pe care isi doreste sa le implementeze in acest an. Una dintre acestea ii vizeaza pe marii contribuabili. Acestia au o pondere de 70% din cifra de afaceri totala pe economie, dar numai de 43% in taxele si contributiile platite la buget, povara fiscala fiind practic mult mai mare pe intreprinderile mici si mijlocii.
„Vom lucra pentru cresterea ponderii marilor contribuabili in totalul incasarilor din taxe si contributii sociale. Acum este la 43% in Romania, pe cand in Germania, Franta sau Marea Britanie este la 65-75%“, a spus Ionut Misa, potrivit zf.ro.
In prezent, avem in Romania in jur de 4.500 de companii ce sunt considerate de catre ANAF drept mari contribuabili. Criteriile de care se tine cont sunt urmatoarele: cifra de afaceri, active, numar de angajati.
Restul de pana la circa 400.000 de companii active, adica 395.000 de companii mici si mijlocii, au o pondere de 30% din cifra de afaceri totala pe economie, dar contribuie la taxe, impozite si contributii sociale cu 57% din incasarile totale ale ANAF.
„Mesajul meu principal catre mediul de business este ca obiectivul major este imbunatatirea relatiei ANAF cu contribuabilii“, a mai declarat Ionut Misa.
Alta declaratie facuta de noul sef ANAF are legatura cu numarul de controale efectuat la firme. Acesta anunta ca: “Nu vor mai fi controale de exemplu de 6 luni la o firma unde sa se ceara tot, ci se va merge punctual, pe declaratia privind TVA de exemplu“.
In ceea ce ii priveste pe contribuabilii ce reprezinta un risc, se va tine cont de urmatoarele aspecte: pierderile declarate nejustificate, nedepunerea declaratiilor fiscale, depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale, declaratiile rectificative la declaratiile initiale, numarul mare de salarii minime din firma, ponderea cheltuielilor cu salariile in cifra de afaceri pentru urmarirea evaziunii la CAS.