Subiectul despre impozitarea nuntilor a starnit valva mare in tara, mai ales ca primele notificari deja au fost trimise proaspetilor casatoriti. In document li se cere contribuabililor sa informeze Fiscul despre raporturile economice avute cu cei care i-au ajutat sa organizeze evenimentul: restaurant, firmele de foto-video, formatiile si alte tipuri de servicii.
Amenda pentru nerespectarea acestei solicitarii a ANAF este intre 2.000 si 5.000 de lei, asa ca primii vizati sunt proaspetii casatoriti. Asadar, nu pot sa ignore pur si simplu documentul primit, dupa cum am explicat in articolul de AICI. >>
Proaspetilor casatoriti li se atrage atentia asupra art. 58, alineatul 1 din Codul de procedura fiscala, care prevede: "Contribuabilul/Platitorul sau alta persoana imputernicita de acesta are obligatia de a furniza organului fiscal informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale. In acelasi scop, organul fiscal are dreptul sa solicite informatii si altor persoane cu care contribuabilul/platitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice, iar acestea au obligatia de a furniza informatiile solicitate. Informatiile furnizate de alte persoane se iau in considerare numai in masura in care sunt confirmate si de alte mijloace de proba."
Prin acest demers, Fiscul incearca sa ii determine pe proaspetii casatoriti sa “toarne” firmele cu care au colaborat pentru organizarea nuntii.
Un fost sef al ANAF Gelu Diaconu, a explicat faptul ca articolul invocat de ANAF in notificarile trimise mirilor, prin care le cere sa spuna cui si cat au platit pentru servicii de fotografiere sau entertainement, este interpretat gresit atat de Ionut Misa, actualul sef al Fiscului, cat si de Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, anunta adevarul.ro.
“Fiscul ar fi trebuit sa le spuna mirilor ca le cere informatii despre cutare firma sau cutare persoana, numind acea firma sau persoana fizica. Adica sa spuna: eu, Fisc stiu ca tu Icsulescu ai avut raporturi juridice cu firma Zet SRL, asa ca iti cer sa-mi spui ce fel de relatii economice ai avut. A ameninta contribuabilul pentru ca nu-ti da tie informatiile e complet gresit. Nu poti tu, Fisc, sa le ceri sa-i toarne pe cei care i-au ajutat sa petreaca”, a explicat Gelu Diaconu pentru sursa citata mai sus.
Daca tot veni vorba de nunti, Fiscul ar trebui sa-l intrebe pe Dragnea cu cat l-a platit pe Florin Salam, cand a cantat la nunta fiului sau. Ar trebui sa stie, ca doar a fost socru mare”, a adaugat fostul sef al ANAF.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
“Prin urmare, singura interpretare corecta este ca ANAF trebuie sa le spuna INTAI mirilor despre ce contribuabil vor ei sa afle mai multe. Adica, ceva de genul: “Stimati miri, noi stim ca ati avut raporturi juridice cu fotograful Popescu. Spuneti-ne in ce a constat, cati bani i-ati dat, cand i-ati dat etc.”. In niciun caz sa-l pui pe mire sa zica el ANAF ce fotograf a angajat.”, a postat Diaconu pe pagina de Facebook.
Fostul sef ANAF a tinut sa incheie postarea de pe Faceboon cu urmatoarele: “Cat despre Teodorovoci, ii transmit a mia oara: fiscalitatea nu se invata din discutii cu chibitii teraselor de fite si nici nu aplici legea cand decizi tu.”