email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia contribuabililor mari si mijlocii! A fost publicat un NOU proiect de ordin ANAF

In atentia contribuabililor mari si mijlocii! A fost publicat un NOU proiect de ordin ANAF
anafcontribuabilii mijlociiobligatii fiscale

ANAF a publicat in data de 20 noiembrie un proiect de ordin privind modificarea unor acte normative referitoare la administrarea si monitorizarea contribuabililor mari si mijloci. Actul este semnat de Ionut Misa, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.


Art. I – Punctul 7 al literei B „Plata obligatiilor fiscale ale marilor contribuabili” din capitolul II „Dispozitii tranzitorii” al anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1023/2017 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a marilor contribuabili, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 277 din 20 aprilie 2017, cu completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„7. Operatiunile de transfer prevazute la pct. 5 si 6 se efectueaza prin redirijarea automata a platilor eronate, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 martie. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 ianuarie se vor returna platitorilor.”

Art. II - Procedura de administrare a contribuabililor mijloci aprobata prin Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii si pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 83 din 4 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Litera a) de la punctul 5 al literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii", se modifica si va avea urmatorul cuprins: „a) pentru contribuabilii mijlocii persoane juridice din municipiul Bucuresti si pentru sediile secundare ale contribuabililor mijlocii care isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti: la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti;”

2. Punctul 18 al literei G „Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii” se abroga.

3. Punctul 19 al literei G „Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii”, se modifica si va avea urmatorul cuprins: „19. Operatiunile de transfer prevazute la pct. 16 si 17 se efectueaza prin redirijarea automata a platilor eronate, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 martie. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 ianuarie se vor returna platitorilor.”

4. Punctul 4 al literei L "Procedura de compensare si de restituire a obligatiilor bugetare ", se modifica si va avea urmatorul cuprins: „4. Cererile de compensare si/sau de restituire ale contribuabililor care nu mai indeplinesc criteriile de selectie pentru a fi incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, nesolutionate la data efectuarii predarii-primirii activitatii de administrare a acestora vor fi predate, ca parte a dosarului fiscal al contribuabilului, organului fiscal central competent, spre solutionare.”

5. Punctul 5 al literei L "Procedura de compensare si de restituire a obligatiilor bugetare " se abroga.


Art. III – (1) Pentru contribuabilii mijlocii administrati la data intrarii in vigoare a prezentului ordin de administratiile judetene ale finantelor publice, operatiunile de transfer prevazute la pct. 16 si pct. 17 ale literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii" din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru platile efectuate eronat de catre acestia dupa aceasta data se redirijeaza automat, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 decembrie 2018. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 noiembrie se vor returna platitorilor. (2) Pentru platile efectuate eronat de contribuabilii prevazuti la alin. (1) dupa data de 1 noiembrie si pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, ori in situatia in care redirijarea automata a platilor nu poate fi efectuata, unitatile Trezoreriei Statului vor comunica organelor fiscale centrale in a caror administrare s-au aflat contribuabilii pana la data de 1 noiembrie 2018 informatiile cu privire la sumele virate eronat, iar acestea vor furniza unitatilor Trezoreriei Statului informatii cu privire la sumele care trebuie transferate la unitatea Trezoreriei Statului care deserveste in prezent respectivul contribuabil. Prevederile pct. 16 si 17 ale literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii" din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator, iar operatiunile de transfer se efectueaza de catre unitatile Trezoreriei Statului la care au fost efectuate platile eronate, pe baza de ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in care la rubrica data platii va fi completata data platii initiale.


Art. IV Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

Prin art. 30 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a stabilit ca incepand cu data de 1 noiembrie 2018, competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv de sediile secundare ale acestora, sa fie transferata in sarcina organelor fiscale de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti

Astfel, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.716/2018 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, s-a stabilit competenta de administrare a contribuabililor mijlocii deja selectati/actualizati, la nivelul administratiilor judetene ale finantelor publice, in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, precum si in sarcina Administratiei fiscale pentru contribuabili mijlocii constituita la nivelul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, pentru contribuabilii mijlocii cu domiciliul fiscal in municipiul Bucuresti.

Din analiza efectuata cu reprezentanti ai directiei de specialitate din minister din domeniul Trezoreriei Statului, precum si ai Centrului National de Informatii Financiare, s-a stabilit ca transferul operatiunilor pentru platile efectuate eronat la vechile organe fiscale centrale, sa se realizeze in mod automat, pe baza actualizarilor efectuate de catre C.N.I.F. in Registrul Contribuabililor.


Astfel, pentru a reglementa aceasta situatie, precum si a stabili dispozitii tranzitorii referitoare la platile eronate efectuate de contribuabilii mijlocii dupa data de 1 noiembrie 2018, se impune modificarea actelor normative referitoare la administrarea contribuabililor mari si mijlocii.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafcontribuabilii mijlociiobligatii fiscale


Data aparitiei: 20 Noiembrie 2018

Votati articolul "In atentia contribuabililor mari si mijlocii! A fost publicat un NOU proiect de ordin ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X