In analiza de astazi, prezentam o firma care are un contract de franciza incepand cu data de 1 februarie 2018. Beneficiarul va plati francizorului drepturi de autor la fiecare doua luni si in primele 15 zile din luna, care urmeaza dupa perioada de doua luni, un procent de 3% din sumele totale brute incasate pentru prestarea serviciilor, sume incasate in cele doua luni anterioare. Intrebarea este ce declaratii se depun din punct de vedere fiscal pentru acest contract de franciza si care sunt inregistrarile contabile.
Iata raspunsul specialistului!
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Se mentioneaza faptul ca societatea factureaza acele prestari servicii catre o alta societate din Romania.
Potrivit art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, in intelesul TVA se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 din Codul fiscal.
Plata drepturilor de autor catre o alta societate comerciala nu poate fi considerata o livrare de bunuri, deci va fi asimilata unei prestari de servicii efectuate de societatea careia ii platiti acele drepturi.
Potrivit art. 319 alin. (6) lit. a) si d) din Codul fiscal, o persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate si pentru orice avans incasat in legatura cu livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate.
Astfel, societatea care incaseaza drepturile de autor se considera ca presteaza un serviciu si are obligatia sa va emita factura.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Sumele totale brute incasate de societatea dumneavoastra pentru prestarea serviciilor in regim de franciza vor fi transmise sub forma unui raport catre francizor in vederea emiterii facturilor.
Potrivit art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice, punctul 96.
Prin urmare, factura se poate intocmi de catre societatea dumneavoastra in urmatoarele conditii:
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare.
Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
Aplicarea acestor de catre cumparatorul unui bun sau unui serviciu nu restrictioneaza dreptul furnizorului de a emite alte facturi catre respectivul cumparator in perioada acoperita de acord.
Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil.
Un contract de franciza nu se declara din punct de vedere fiscal. Facturile inregistrate in contabilitate genereaza venituri si cheltuieli care afecteaza recultatul fiscal.
Factura primita pentru serviciile primite de la francizor se inregistreaza:
% = 401
628
4426
Daca furnizorul nu este inregistrat in scopuri deTVA (sau societatea dumneavoastra este neplatitoare de TVA), inregistrati:
628 = 401
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Olga Crevelescu – expert contabil.