email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit specific si impozit pe profit. Care sunt inregistrarile contabile aferente impozitului specific?

impozit specificlegea 170/2016impozit pe profitinregistrari contabile

Incepand cu anul 2017 platim si impozit specific pe langa cel de profit. Care sunt inregistrarile contabile aferente impozitului specific?

In Anexa la Normele metodologice, aprobate prin OMT si OMFP nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, avem art. 9 cu urmatoarele prevederi:

"Art. 9
(1)In aplicarea prevederilor art. 10 alin. (1) din lege, contribuabilii care realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege;
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, cu toate obligatiile ce decurg din acest titlu si a normelor metodologice de aplicare a acestui titlu, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2)Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), contribuabilii trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.

Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.

Exemplu: Un contribuabil realizeaza in cursul anului venituri din alte activitati, in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, si pentru acestea aplica impozitul pe profit. Cheltuielile comune ale contribuabilului se repartizeaza proportional cu ponderea veniturilor obtinute din alte activitati in veniturile totale realizate de contribuabil.

Total venituri obtinute de contribuabil - 100.000 lei
Total cheltuieli - 80.000 lei, din care: directe 50.000 lei si comune 30.000 lei
Venituri obtinute din alte activitati - 40.000 lei


Cheltuieli directe aferente veniturilor din alte activitati - 20.000 lei
Ponderea veniturilor din alte activitati in total venituri: (40.000/100.000)*100 = 40%
Cheltuielile comune care se vor lua in calcul la determinarea rezultatului fiscal din alte activitati sunt: 30.000 lei *40% = 12.000 lei.
La determinarea impozitului pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, astfel:
- venituri din alte activitati in suma de 40.000 lei;
- cheltuieli aferente veniturilor din alte activitati in suma de 32.000 lei, din care: cheltuieli directe 20.000 lei si comune 12.000 lei.
(3)In sensul prevederilor art. 10 alin. (1) din lege, veniturile din dobanzi si diferentele de curs, altele decat cele aferente functiei de cazare/alimentatie publica, venituri obtinute din activitati de subfrancizare, refacturari de produse alimentare, inchirieri spatii etc., sunt considerate venituri din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege.

(4)Exemple privind aplicarea art. 10 din lege:
Exemplul 1: Un contribuabil care exploateaza un complex hotelier compus dintr-un hotel, un restaurant, o piscina si, separat, o statie de betoane plateste impozit specific pentru veniturile obtinute din exploatarea complexului hotelier si impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut din exploatarea statiei de betoane.

Exemplul 2: Un contribuabil care exploateaza un complex hotelier compus din hotel, restaurant, bar, sala polivalenta, sala de forta/gimnastica si, separat, intr-o alta locatie, exploateaza independent, fara nicio legatura cu serviciile hoteliere, o piscina plateste impozit specific pentru veniturile obtinute din exploatarea complexului hotelier si impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut din exploatarea piscinei independente. Daca respectiva piscina este cuprinsa in oferta turistica, atunci si veniturile obtinute din exploatarea ei intra in sfera impozitului specific.

Exemplul 3: Un contribuabil care exploateaza un hotel de 2 stele, fara alimentatie publica, si un magazin de incaltaminte plateste impozit specific pentru veniturile obtinute din exploatarea hotelului si impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut din exploatarea magazinului de incaltaminte.

Exemplul 4: Un contribuabil care exploateaza un restaurant independent si o fabrica de baterii plateste impozit specific pentru veniturile obtinute din exploatarea restaurantului si impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut din exploatarea fabricii de baterii.

(5)Contribuabilii care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier si realizeaza venituri din contracte de inchiriere sau asociere catre/cu alte societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aceste venituri aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Exemplu: Un contribuabil "ALFA" desfasoara activitatea prin complexul hotelier "Alfa" de 5* situat in Poiana Brasov, care are in structura sa trei restaurante - A, B, C. Capacitatea de cazare a complexului hotelier este de 300 de locuri.

Pentru activitatea desfasurata prin complexul hotelier persoana juridica datoreaza impozit specific conform tabelului nr. 3 din anexa nr. 3 la lege, astfel:
Valoarea impozitului specific anual este: 448 * 300 = 134.400 lei.
Persoana juridica inchiriaza restaurantul B cu suprafata de 100 mp unei persoane juridice care desfasoara activitate corespunzatoare codului CAEN 5610 - Restaurante. Veniturile lunare realizate din acest contract sunt in suma de 5.000 lei/luna. Cheltuielile comune/an alocate acestei activitati sunt in suma de 18.000 lei.

Pentru veniturile realizate din inchirierea restaurantului B, persoana juridica va datora impozit pe profit calculat, potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra profitului impozabil determinat pe baza venitului anual realizat din contractul de inchiriere, din care se deduc cheltuielile aferente respectivului venit, inclusiv cheltuielile comune alocate activitatii de inchiriere."

Potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati:
"Persoanele juridice platitoare de impozit specific au obligatia sa intocmeasca registrul de evidenta fiscala, prevazut la art. 19 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in care inscriu elementele care sunt luate in calcul la stabilirea impozitului, cum ar fi: tipurile de activitati desfasurate, coeficientii si variabilele utilizate pentru fiecare activitate care intra sub incidenta impozitului specific, numarul de unitati, suprafetele de desfasurare a activitatilor, precum si amortizarea fiscala."

Monografia contabila, ar putea fi:
Impozit pe profit:
691" Cheltuieli cu impozitul pe profit" = 4411 "Impozitul pe profit"

Impozit specific:
6981 "Cheltuieli cu impozitul specific" = 4412 "Impozitul specific unor activitati"

Impozitul specific se declara prin formularul 100:
"130--Impozit specific unor activitati".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit specificlegea 170/2016impozit pe profitinregistrari contabile


Data aparitiei: 24 Iulie 2017

Votati articolul "Impozit specific si impozit pe profit. Care sunt inregistrarile contabile aferente impozitului specific?":
Rating:

Nota: 2.94 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X