email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: Romania are Registrul national de franciza. Ce date trebuie inregistrate in el

OFICIAL: Romania are Registrul national de franciza. Ce date trebuie inregistrate in el
Legea nr. 179/2019legea francizeimonitorul oficialafaceri

Registrul National de Franciza a fost infiintat in luna octombrie 2019, de catre Asociatia Romana de Franciza, potrivit prevederilor Legii 179/2019, a francizelor (publicata in Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019).

Registrul a fost oficializat prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 892 din 5 noiembrie a Ordinului MMCA nr. 1478/2019. Actul prevede aprobarea infiintarii Registrului national de franciza si a Normelor metodologice privind modul de organizare si functionare a Registrului national de franciza.

Infiintarea acestui registru are scopul transparentizarii evolutiei pietei de franciza autohtone, de monitorizare a afacerilor in sistem de franciza si de evidentiere a datelor statistice utile. In acest mod, antreprenorii romani de succes vor fi incurajati sa isi francizeze afacerile, iar francizorii straini sa isi extinda retelele in tara noastra, crescand, astfel, probabilitatea ca un numar mai mare de intreprinzatori romani sa fie atrasi sa dezvolte afaceri in regim de franciza.

RNF (Registrul National de Franciza) constituie instrumentul unitar de evidenta a informatiilor furnizate de catre francizori/master francizati prin documentul de dezvaluire de informatii, francizorul fiind un profesionist care:

a) este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrate sau a oricarui alt drept de proprietate intelectuala sau industriala; drepturile trebuie sa fie exercitate pe o durata cel putin egala cu durata contractului de franciza;
b) confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu;
c) asigura francizatului o pregatire initiala pentru exploatarea marcii inregistrate;
d) utilizeaza personal si mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetarii si inovatiei, asigurand dezvoltarea si viabilitatea produsului;
e) demonstreaza aplicarea concreta a cunostintelor pe care le detine, in cadrul unei unitati-pilot; obiectivele principale ale unitatii-pilot sunt testarea si definitivarea formulei de afaceri.
 

Registrul este alcatuit pe urmatoarele sectoarele: inscriere, modificare/completare si radiere.

 

In RNF sunt consemnate date privind notificarile documentului de dezvaluire de informatii cu privire la deschiderea de noi unitati francizate, detalii privind identitatea managementului francizei, istoricul de litigii al francizorului/master francizatului si al conducerii acestuia, suma initiala pe care trebuie sa o investeasca francizatul, obligatiile reciproce ale partilor, copii ale rezultatului financiar al francizorului din ultimul an, detinerea informatiilor cu privire la unitatea-pilot, modificarea/actualizarea informatiilor sau radierea acestora.

Registrul national de franciza: reguli generale privind inscrierea

Inscrierea francizorilor/master francizatilor in RNF se realizeaza, dupa caz, la notificarea persoanelor fizice si/sau juridice supuse obligatiei de inscriere.

Inscrierea francizorilor/master francizatilor in RNF se face electronic, iar atribuirea numarului curent pentru fiecare operatiune se face consecutiv, pe parcursul unui an calendaristic, incepand cu 001. Francizorul inscris in RNF va face public numarul de inregistrare in RNF.

 Completarea in RNF se face dupa evaluarea de catre Asociatia Romana de Franciza a documentelor transmise in RNF.

 Toate documentele care stau la baza inscrierii operatiunilor in RNF se pastreaza la Asociatia Romana de Franciza in foldere individualizate in format electronic.

 

Reguli generale privind modificarea si radierea


Modificarea datelor inscrise in RNF se face in baza notificarii francizorului/master francizatului sau a unor erori constatate in procesul de revizuire de catre Asociatia Romana de Franciza.

 Radierea francizorului/master francizatului din RNF se face in baza notificarii ori din oficiu, de catre Asociatia Romana de Franciza si in urma evaluarii documentelor relevante privind neindeplinirea calitatii de francizor.
 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 179/2019legea francizeimonitorul oficialafaceri


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2019

Votati articolul "OFICIAL: Romania are Registrul national de franciza. Ce date trebuie inregistrate in el":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X