UPDATE in 14 octombrie 2019. Legea nr. 179/2019 pentru modificarea si completarea OG nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum si pentru modificarea art. 7 pct 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a intrat in vigoare incepand de astazi. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019.
Actul a fost trimis catre presedintele Romaniei pentru promulgare, in data de 21 septembrie 2019. Prin acesta se stabilesc noi reguli de informare simpla si transparenta inaintea incheierii contractului de franciza, fapt ce va duce la concretizarea unor parteneriate de succes intre francizor si francizat.
Schimbarea regulilor este o surpriza pentru cei care activeaza in domeniu, avand in vedere ca este prima data cand se fac modificari legislative in ultimii 20 de ani.
Legea francizei: care sunt principalele noutati?
• alinierea termenilor cu cei utilizati la nivel international in domeniul francizei, pentru o mai buna claritate a textului,
• introducerea termenului de „francizat", utilizat pentru partenerul francizorului,
• introducerea conceptului de „unitate-pilot",
• utilizarea termenului "document de dezvaluire de informatii" de catre toti francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potentialilor francizati, document prin care este recomandabil sa se realizeze dezvaluirea informatiilor intre viitorii parteneri,
• infiintarea Registrului National de Franciza in scopul transparentizarii evolutiei pietei de franciza autohtone.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testeaza si definitiveaza tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in sistem de franciza. Astfel francizatul va prelua o afacere verificata, fiindu-i mai usor sa dezvolte un business dupa un model functional, in lipsa unei experiente antreprenoriale anterioare.
La articolul 2, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins: „(4) Pana la debutul retelei sale de franciza, francizorul va opera eficient un concept de afaceri, pentru o perioada de cel putin un an, in minimum o unitate- pilot.”
Registrul National de Franciza are rolul de monitorizare a afacerilor in sistem de franciza si de evidentiere a datelor statistice utile. In acest fel, antreprenorii romani de succes vor fi incurajati sa isi francizeze afacerile, iar francizorii straini sa isi extindaretelele in tara noastra, crescand, astfel, probabilitatea ca un numar mai mare de intreprinzatori romani sa fie atrasi sa dezvolte afaceri in regim de franciza.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificarile si completarile ulterioare, Asociatia Romana de Franciza va infiinta Registrul National de Franciza. Francizorii din Romania au posibilitatea de a inregistra documentul de dezvaluire de informatii (DI) in Registrul National de Franciza in mod gratuit.
Consulta proiectul de lege atasat – Forma pentru promulgare.