email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notificare MFP: publicarea pe serverul institutiei a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati

Notificare MFP: publicarea pe serverul institutiei a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati
mfpplatitori impozitinstitutii publicecodul de procedura fiscala

Ministerul Finantelor Publice a supus consultarii publice un proiectu de ordin privind publicarea pe serverul institutiei a informatiilor referitoare la platitorii de impozite si de taxe inregistrati (operatori economici si institutii publice).


Ministrul finantelor publice a emis ordinhul urmator:

    Art. 1. – Ordinul ministrului finantelor nr. 1.485/1999 pentru publicarea pe Serverul  Ministerului Finantelor a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati (agenti economici si institutii publice), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 23 decembrie 1999, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. – Informatiile sunt culese din documentele depuse de platitori la unitatile Ministerului Finantelor si aflate in bazele de date centrale ale acestuia, actualizate conform normelor in vigoare. Publicarea datelor pe site-ul Ministerului Finantelor Publice se face zilnic astfel incat sa reflecte modificarile aparute in baza de date cu o intarziere de maxim 24 de ore.”

    2. Dupa articolul 3 se introduc patru noi articole, articolele 31 - 34, cu urmatorul cuprins:
„Art. 31. – Din baza de date publicata potrivit art. 1 - 3, se incarca pe portalul Guvernului la adresa www.data.gov.ro seturile de date in format deschis continand informatii privind agentii economici.
Art. 32. – Perioada de publicare/actualizare a informatiilor de la art. 31 este de doua ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni.
Art. 33. – Datele de la art. 31 raman publicate o perioada de 10 ani. Dupa acest interval datele nu mai pot fi vizualizate/descarcate.
Art. 34. – Informatiile prevazute la art. 31 sunt cele care se publica pe serverul Ministerului Finantelor Publice conform art. 1.”


    3. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. – Directia Generala de Legislatie Cod Procedura Fiscala Reglementari Nefiscale si Contabile si Centrul National pentru Informatii Financiare vor lua masuri pentru aducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.”
Art. 2. – Informatiile cuprinse la pct. 1 din Anexa la Ordinul ministrului finantelor nr. 1.485/1999 se stabilesc anual, in functie de reglementarile contabile aplicabile.
Art. 3. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Scopul acestui proiect de ordin este de a ajuta publicul sa gaseasca, sa descarce si sa utilizeze seturi de date deschise, accesibile, detinute in bazele de date cu informatii culese din documentele depuse de platitori la unitatile subordonate Ministerului Finantelor Publice.

Prin aceasta masura se reafirma angajamentele cu privire la respectarea principiilor de baza ale transparentei si guvernarii deschise si are drept scop atingerea obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa.

In formatiile vor fi publicate/actualizate de doua ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni, in format deschis. Datele vor putea fi descarcate/vizualizate o perioada de 10 ani de la actualizare. In acest caz, spre deosebire de situatia actuala in care solicitantul primeste informatii referitoare la entitati individuale, datele pot fi descarcate de acesta, in scopul utilizarii lor.

In ceea ce priveste depunerea documentelor, “potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care intra sub incidenta acestei legi au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale individuale, care se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice”, reiese din referatul de aprobare.

Potrivit Legii  nr. 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice trebuie sa asigure conditii pentru facilitarea accesului la documentele disponibile prin publicarea listelor de documente disponibile si desemnarea persoanelor responsabile de accesul si reutilizarea acestora.

Pentru a facilita accesul si cautarea documentelor furnizate in format electronic si prelucrabil automat, institutiile publice trebuie sa publice seturi de date si pe portalul guvernamental de date deschise-data.gov.ro. Seturile de date pot fi incarcate de institutiile publice si pe pagina de internet a institutiei sau pe site-uri portal cu legaturi spre listele de date, indicand in acelasi timp puncte de informare.

 

Consultati textul integral al referatului de aprobare aici. >>

 


Sursa: MFP

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2023

Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni


Atentie! Necunoasterea corespondentei dintre conturi poate genera:
    • inregistrari contabile eronate! Urmarea: amenda ANAF!
    • situatii financiare compromise! Urmarea: amenzi, acuzatie de evaziune fiscala etc.! Cine-si doreste?
    • incapacitatea elaborarii unor analize serioase asupra performantelor economice ale firmei! Urmarea: decizii eronate, rezultate dezastruoase! Ai nevoie de asa ceva?

SOLUTIA SALVATOARE pentru evitarea lor! Iti propunem acum lucrarea indispensabila oricarui contabil de SRL sau PFA: Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mfpplatitori impozitinstitutii publicecodul de procedura fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 10 Mai 2018


Votati articolul "Notificare MFP: publicarea pe serverul institutiei a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X