Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Split TVA. Care este procedura debitarii contului distinct de TVA?

Data aparitiei: 13 Iulie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Split TVA. Care este procedura debitarii contului distinct de TVA?
tvaformularul 310monitorul oficial

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, nu se mai depune formularul 310 pentru transferul sumelor din contul de split TVA in contul curent pentru TVA AFERENT ACHIZITIILOR cu plata prin casierie.

Vom afla in continuare care este procedura actuala de transfer din contul de split in contul curent a TVA aferenta sumelor achitate prin casa. Avand in vedere ca situatia este prevazuta la art. 9. alin. (1), lit. k) din ordonanta nr.23/31.08.2017, prin ce act normativ a fost modificat OPANAF 2927/2017?

 

Iata raspunsul specialistului!
 

Potrivit art. 9 alin. (1) lit. k) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcate a TVA.

Conturile de TVA se debiteaza cu:
"(….)
k) sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent’’
Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1036 din 28 decembrie 2017 a abrogat art 12 din OG nr. 23/2017 privind plata defalcate a TVA care prevedea urmatoarele:

"Transferurile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare a transferului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii’’.


 
Prin abrogarea acestui articol, transferul prevazut la art. 9 alin. (1) lit. k) nu se mai face prin cerere adresata organului fiscal utilizand formularul 310.

De mentionat ca organele de inspectie fiscala cu ocazia controalelor efectuate (inopinate sau de fond) vor verifica modul de transfer al sumelor din contul de TVA, iar in caz de nerespectare a prevederilor OGnr.  23/2017 vor aplica sanctiunile prevazute la art 19 alin 1 lit i si j din ordonanta:

"i) contraventia prevazuta la art. 18 lit. j), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma debitata eronat, incepand cu ziua debitarii eronate pana la data corectarii prin reintregirea sumei debitate eronat, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate;

Contraventia prevazuta la lit j: debitarea contului de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la art. 9 alin. (1), daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 7 zile lucratoare de la data debitarii eronate, fara a depasi 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate;

j) contraventia prevazuta la art. 18 lit. k), cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat."

Contraventia prevazuta la lit. k): debitarea contului de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la art. 9 alin. (1), daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 30 zile lucratoare de la data debitarii eronate.


 

Raspunsul a fost oferit pe portalcodulfiscal.ro de Ionut Jinga – consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X