Noile case de marcat sunt cuvintele care au stat pe buzele tuturor operatorilor economici in ultimele luni. Noile reglementari au pus pe jar toate firmele din Romania, in special pentru ca legea prezinta multe necunoscute. Cel mai bun mod de rezolvarea a dilemelor fiscale si contabile sunt cazurile practice, asa ca venim cu doua situatii rezolvate cu succes de catre specialistii nostri in domeniu.
1. Servicii transport persoane juridice. Utilizarea noilor case de marcat
Dezbatem cazul unei societati care are drept activitate principala - CAEN 4939, adica efectueaza servicii de transport persoane avand ca beneficiar persoane juridice. Spre exemplu: transport copii la gradinita, servicii facturate pentru gradinite. In acest caz, exista obligatia de utilizare a noilor case de marcat? Dar daca efectueaza ocazional (o data la cateva luni) si cate un transport catre o persoana fizica, este obligata la folosirea casei de marcat?
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Asadar, in situatia in care prestarile de servicii sunt efectuate catre persoane juridice nu sunteti obligat sa utilizati casa de marcat daca incasati in numerar.
In privinta transportului ocazional catre persoane fizice, art. 4 din Normele de aplicare specifica faptul ca in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
In concluzie, apreciez ca nu aveti obligatia sa utilizati casa de marcat in situatia in care prestarile de servicii catre persoanele fizice sunt efectuate ocazional.
2. Utilizarea noilor case de marcat pentru servicii de internet
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Expertul nostru ne ajuta sa clarificam situatia unui SRL cu activitate de servicii internet, CAEN 6110, care isi incaseaza contravaloarea serviciilor de internet de la domiciliul clientilor persoane fizice. eEte obligata sa detina casa de marcat ori poate incasa contravaloarea serviciilor cu factura si chitanta? Dar daca, pe langa facturarea serviciilor internet, se factueaza si taxa de instalare (o singura data, la instalare) tot de la domiciliul clientului?
In situatia in care aceasta societate nu este obligata sa detina casa de marcat, dar a folosit o casa de marcat in ultimii anii. Si odata cu trecerea la noile reglementari referitoare la folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic, nu mai doreste sa achizioneze o alta casa. Ar putea fi o problema daca ar emite facturi-chitante la domicilul clientului?
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. k) din OUG nr. 28/1999 sunt exceptate de la utilizarea casei de marcat activitatile de incasare a contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet.
In privinta instalarii care se efectuaza o singura data catre persoane fizice, art. 4 din Normele de aplicare specifica faptul ca in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
In cazul mentionat, apreciez ca serviciile de instalare sunt cheltuieli accesorii activitatii principale de servicii de internet si se efectuaza ocazional, ca atare apreciez ca nu sunteti obligat sa utilizati casa de marcat si implicit sa emiteti bon fiscal.
In normele de aplicare se arata ca operatorii economici care nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, in conditiile legii.
Astfel, apreciez ca in situatia mentionata de dumneavoastra atata timp cat nu sunteti obligat sa utilizati casa de marcat nu exista nicio sanctiune daca nu mai utilizati casa de marcat.
Raspunsurile au fost oferite pe portalcodulfiscal.ro de specialistii nostri.