ANAF a sustinut recent o sesiune de asistenta online cu tema “Case de marcat: facilitati, obligatii, termene ". Specialistii institutiei au incercat sa acopere multitudinea de raspunsuri primite in cadrul evenimentului organizat pe pagina de Facebook.
Am realizat o selectie cu intrebari ale contribuabililor si raspunsurile oferite de ANAF, pe care v-o prezentam mai jos.
Sesiune online despre noile case de marcat: raspunsul ANAF
1. Intrebare: Am inchis magazinul. Mi-a ramas casa de marcat. Am fost cu ea la ANAF si mi-au spus sa merg la firma de unde am cumparat-o sa ii scoata memoria fiscala si sa o aduc la ei. Dar firma respectiva nu mai exista. Cum procedez in acest caz?
Raspuns ANAF
In conformitate cu prevederile alin art. 116 din HG nr. 479/2003, utilizatorii pot vinde aparatele de marcat electronice fiscale achizitionate numai distribuitorilor autorizati sau unitatilor acreditate de acestia, de la care au cumparat aparatele respective. Aceste prevederi se aplica si in cazul incetarii activitatii utilizatorului in conditiile legii.
De asemenea, in cazul in care distribuitorii autorizati au incetat activitatea sau au fost radiati din registrul comertului si nu au cedat drepturile si obligatiile ce le revin in conditiile legii pentru efectuarea operatiunilor de service la aparatele de marcat electronice fiscale livrate, utilizatorii se pot adresa oricarui alt distribuitor autorizat, asa cum prevede art. 8, alin. (3) din OUG nr. 28/1999.
Potrivit dispozitiilor art. 68 si 70 din HG nr. 479/2003 memoria fiscala se pastreaza de catre utilizator, acest fapt fiind consemnat intr-un proces verbal.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
2. Intrebare: Va rugam sa ne specificati clar daca este obligatorie inlocuirea memoriei fiscale sau nu in urmatoarele situatii:
1. Mutarea punctului de lucru in acelasi judet.
2. Mutarea punctului de lucru in judete diferite.
3. Mutarea sediului social in acelasi judet sau judete diferite, in cazul caselor fiscalizate pentru activitati cu caracter ambulant.
Raspuns ANAF
Inlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate nu este obligatorie in cazurile enumerate in cuprinsul art. 4 alin. (10) din OUG nr. 28/1999.
Rezulta ca memoria fiscala trebuie inlocuita in cazurile in care schimbarea punctului de lucru nu se realizeaza prin mutarea unui punct de lucru apartinand utilizatorului de la un stand la altul, in cadrul unui complex comercial situat la aceeasi adresa sau nu consta in schimbarea denumirii strazii de la locul de instalare.
Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. (10) lit. d) din OUG nr. 28/1999, la modificarea denumirii si/sau adresei societatii daca se pastreaza codul de identificare fiscala, Nu este obligatorie inlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate.
3. Intrebare: La schimbarea punctului de lucru se mai intocmesc declaratii de instalare si se depund pentru vizare la Administratia financiara de sector a noului punct de lucru impreuna cu cartea de interventii?
Raspuns ANAF
Cadrul legal in vigoare mentine obligatia depunerii declaratiei de instalarecod , precum si prezentarea la organul fiscal competent a cartii de interventie si, dupa caz, a registrului special. (art. 104 si 105 din HG nr. 479/2003).
Organul fiscal competent sa primeasca un exemplar al declaratiei de instalare in vederea luarii in evidenta a operatorului economic, este organul fiscal in a carui raza teritoriala a fost instalat aparatul de marcat electronic fiscal.
Toti utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale prezinta registrul special in vederea sigilarii si stampilarii, organului fiscal la care se depun declaratiile fiscale; cu exceptia taximetristilor, toti utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale prezinta registrul, pentru vizare, organului fiscal in a carui raza teritoriala a fost instalat aparatulde marcat electronic fiscal
4. Intrebare: O firma de productie mobilier cu cod CAEN 3109 are obligatia dotarii cu casa de marcat daca incasarile se fac doar prin banca?
Raspuns ANAF
In conformitate cu art. 1, alin (1) din OUG nr. 28/1999, obligatia de a utiliza aparate de marcat electonice fiscale este instituita in sarcina operatorilor economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
Potrivit art. 1 alin. (2) din HG 479/2003 sunt considerate substitute de numerar bonurile de valoare acordate potrivit legii, de tipul tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou si tichetelor de cresa, tichetelor sociale, tichetului Rabla si altele asemenea.
Totodata, operatorii economici care nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, in conditiile legii.
5. Intrebare: O firma care are ca obiect secundar de activitate inchirieri auto trebuie sa detina casa de marcat daca inchiriaza o data pe luna o masina unei persoane fizice? Firma emite factura, iar persona fizica plateste prin transfer bancar. Are caracter ocazional prestatia aceasta, fiind vorba de o inchiriere in fiecare luna catre aceeasi persoana fizica?
Raspuns ANAF
Cadrul legal in vigoare instituie obligatia de a utiliza aparate de marcat electonice fiscale in sarcina operatorilor economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
Potrivit art. 1 alin. (2) din HG 479/2003 sunt considerate substitute de numerar bonurile de valoare acordate potrivit legii, de tipul tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou si tichetelor de cresa, tichetelor sociale, tichetului Rabla si altele asemenea.
6. Intrebare: Inchiriez camere din casa mea in regim hotelier si platesc impozit (si CASS) dupa norma de venit. Am obligatia de a ma dota cu AMEF?
Raspuns ANAF
Avand in vedere ca activitatile de inchiriere nu figureaza intre exceptiile enumerate la art 2 din OUG nr. 28/1999, pentru incasarea integral sau partial cu numerar a veniturilor obtinute din cedarea folosintei in scop turistic a locuintei, exista obligatia de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si de a le inmana clientilor, iar la solicitarea acestora se vor elibera si facturi, in conditiile legii.
7. Intrebare: Care este rolul caselor de marcat electronice, daca acestea nu sunt legate direct la serverul ANAF?
Raspuns ANAF
Prin cadrul legislativ in vigoare a fost adoptata o solutie tehnica flexibila, care prevede implementarea etapizata si permite obtinerea de date fiscale de la contribuabili pe masura ce se desfasoara procesul de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale.
In acest sens, pentru perioada cuprinsa intre data de 1 august 2018 si data implementarii sistemului informatic, prin ART. III si ART. IV din Hotararea Guvernului nr. 804/2017 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, a fost instituita obligatia utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic de a transmite date fiscale generate de aceste dispozitive.
8. Intrebare: Pentru o casa de marcat care a obtinut NUI, dar care nu a fost fiscalizata, iar societatea isi suspenda activitatea, cum trebuie procedat? Se preda memoria?
Raspuns ANAF
In conformitate cu prevederile alin art. 116 din HG nr. 479/2003, utilizatorii pot vinde aparatele de marcat electronice fiscale achizitionate numai distribuitorilor autorizati sau unitatilor acreditate de acestia, de la care au cumparat aparatele respective. Aceste prevederi se aplica si in cazul incetarii activitatii utilizatorului in conditiile legii.
In situatia in care utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal opteaza pentru pastrarea dispozitivului, notifica organul fiscal prin completarea sectiunii "E.6. Alte situatiii decat cele prevazute la punctele E.1 - E.5" din formularul F4105.
9. Intrebare: 1.In momentul in care un utilizator schimba unitatea de service, ce se intampla cu dosarul de asistenta tehnica al aparatului? Cine are obligatia sa il pastreze? Firma care a fiscalizat aparatul sau firma care preia service-ul?
2.De ce este camp obligatoriu pentru contracte de service in completarea declaratiei F4102, daca contractul nu e obligatoriu?
3. Care este procedura de casare a caselor model nou? In formularul F4103 exista doar: Furat/ Disparut/Distrus/ Dezmembrat pentru piese schimb.
Raspuns ANAF
Potrivit dispozitiilor art 101 lit.e) din HG 479/2003, distribuitorul autorizat trebuie sa intocmeasca un dosar de asistenta tehnica pe suport de hartie sau electronic pentru fiecare aparat de marcat electronic fiscal comercializat (direct sau prin intermediul unitatilor acreditate pentru comercializare), in care arhiveaza documentele primite sau emise in legatura cu interventiile tehnice effectuate asupra aparatului in cauza.
Totodata, potrivit art. 103 alin. (1) din acelasi act normativ, la instalarea aparatului de marcat electronic fiscal la utilizator, tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unitatii acreditate din reteaua acestuia, dupa caz, inregistreaza si arhiveaza in dosarful de asistenta tehnica al aparatului toate documentele emise in legatura cu instalarea aparatului.
Astfel, toate unitatile acreditate pentru service ale unui distribuitor, au obligatia de a transmite acestuia, in calitate de titular al drepturilor si obligatiilor ce decurg din autorizatia de distributie, situatia tuturor interventiilor tehnice efectuate, precum si toate documentele emise sau primite in legatura cu interventia tehnica efectuata asupra fiecarui aparat de marcat electronic fiscal.
In formularul F4102 exista campuri pentru numarul si data contractului de service incheiat si perioada de valabilitate a acestuia. Campurile trebuie completate in situatia in care exista un contract de service. Validarea si transmiterea formularului F4102 nu sunt conditionate de inscrierea detaliilor privind contractul de service.
10. Intrebare: Pentru Cod Caen 7420 activitati fotografice, daca incasez doar prin virament bancar de la persoane fizice, mai am obligatia de a ma dota cu casa de marcat cu jurnal electronic?
Raspuns ANAF
Daca incasarea se efectueaza doar prin virament bancar nu aveti obligatia dotarii cu aparate de marcat electronice fiscale.
In conformitate cu art. 1, alin (1) si alin (2) din OUG nr. 28/1999, doar operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (2^1) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
11. Intrebare: La achizitionarea caselor de marcat de la distribuitorul autorizat, unitatile acreditate pentru vanzare trebuie sa depuna formularul F403. Si la vanzarea catre utilizator este necesara acelasi formular? F4102 la instalare?
Raspuns ANAF
Da, prin formularul F4103 distribuitorii autorizati sau unitatile acreditate pentru comercializare comunica livrarile si achizitiile de aparate de marcat electronice fiscale.
Formularul F4102 se transmite de catre operatorul economic ai carui tehnicieni au efectuat instalarea, respectiv de catre distribuitorul autorizat sau unitatea acreditata pentru service.