Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Cum se completeaza declaratia A4200. Instructiuni pas cu pas

Ultima actualizare: 07 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se completeaza declaratia A4200. Instructiuni pas cu pas
casa de marcat electronicadeclaratie A4200numar de inregistrare unic

UPDATE in 7 iunie 2019. ANAF a actualizat declaratia A4200 - aplicatie pentru validarea fisierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale, continand registrul rapoartelor Z si bonurilor fiscale pentru perioada de raportare curenta, prevazut in sectiunea II.12 din anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018. Aplicatia a ajuns la versiunea P1.0.4.

 

Soft J actualizat in data de 6 iunie 2019.

Structura XML

Instructiunile de depunere


Citeste in randurile urmatoare tot ceea ce trebuie sa stii despre declaratia A4200!
 

Declaratia A4200: instructiuni de completare


Declaratia A4200 se construieste pornind de la o colectie de fisiere XML, reprezentand fiecare o zi fiscala, precum si un XML rezumat al perioadei numit in continuare opis (sau registru), toate produse de o casa de marcat (AMEF) si semnate cu certificatul acesteia. In acest moment declaratia A4200 poate contine doar fisiere pt. AMEF-urile de uz general, incluzand aici AMEF-urile folosite in aeroporturi, (avand indicativul A4203), urmand ca in termenul cel mai scurt sa fie extinsa si la AMEF-uri pt. case de schimb valutar (A4201) sau instalate pe taxiuri (A4202).

Atentie, indicativele de mai sus sunt necesare pt. aplicatiile de validare ANAF, dar nu au mare importanta pt. utilizatori. In principiu, fisierul XML semnat de tip opis are indicativul A4200, iar un XML semnat de tip zi fiscala pt. AMEF-uri de uz general are indicativul A4203. Dar aplicatia ANAF DUKIntegrator, descrisa mai jos, va produce din toate acestea un singur document, numit in continuare declaratie de tip A4200, avand in el incluse toate zilele fiscale corespunzatoare opisului respectiv. Analog pt. celelalte 2 tipuri de AMEF-uri (folosite in schimbul valutar si taximetrie): in toate cazurile vom avea un document (declaratie) de tip A4200, continand in interior informatii specifice celor 3 tipuri de AMEF-uri.

Fisierele de tip zi fiscala si opis, odata extrase din AMEF, vor trebui stocate intr-un folder gol. O conditie pt. o prelucrare reusita este aceea ca folderul sa nu mai contina si alte fisiere in afara celor mentionate. Atentie, intr-un astfel de folder se vor depune fisierele pt. un singur NUI (numarul unic de inregistrare al AMEF-ului, primit de la ANAF) si pt. o singura perioada de raportare. Atentie, pastrati fisierele extrase de pe AMEF si intr-un loc de stocare alternativ. Exista posibilitatea, desi nu am intalnit-o in cursul testelor, ca in cazul unor erori, in cursul prelucrarii, anumite fisiere sa se piarda.

DUKIntegrator este un program pus la dispozitie de ANAF pt. validarea fisierelor mentionate mai sus, impachetarea lor intr-un document PDF si semnarea electronica a documentului, in vederea depunerii lui pe portalul e-guvernare. Acest program este utilizat din 2011 pt. depunerea tuturor declaratiilor electronice ale ANAF. In continuare dam cateva indicatii de folosire a DUKIntegrator, avand in vedere particularitatile declaratiei A4200. Programul DUKIntegrator se descarca de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), sectiunea Servicii online / Descarcare declaratii. Se descarca fisierul ZIP disponibil la rubrica DUKIntegrator, se dezarhiveaza intr-un folder al carui nume, inclusiv descendentii, nu trebuie sa contina spatii. Pt. folosirea aplicatiei DUKIntegrator este necesar sa aveti instalata o versiune de java incepand cu versiunea 1.6 in sus (kitul de java, numit generic "jre" se va descarca de pe internet si se va instala). Recomandarea expresa este sa folositi chiar o versiune 1.6 de java. In subfolderul "dist" al kit-ului dezarhivat gasiti fisierul DUKIntegrator.jar; aplicatia DUKIntegrator porneste prin simplu dubluclick cu mouse-ul asupra acestui fisier. Pt. contribuabilii care nu au java instalat pe PC sau care au instalate versiuni mai noi si intampina dificultati la semnarea electronica a documentului PDF recomandam descarcarea de la adresa: https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/DUKIntegrator.htm a unui kit DukIntegrator cu java 1.6 inclus. Mai multe despre acest kit la finalul documentului.

Atentie pt. cei familiarizati cu DUKIntegrator. Pt. declaratia A4200 (sau documentele avand indicativele A4201, A4202 si A4203) nu exista un PDF inteligent, (un formular, ceea ce numim noi Soft A), ci doar PDF-ul generat de catre DUKIntegrator (numit de noi Soft J). Odata pornit DUKIntegrator alegeti, ca in captura de mai jos, tipul de declaratie A4200. Tipurile A4201, A4202 si A4203 nu apar in aceasta lista, ele fiind utilizate transparent de catre validatorul A4200, in functie de informatia privitoare la tipul AMEF-ului inscrisa in opis.
 

Consultati documentul atasat AICI pentru capturi si explicatii suplimentare despre declaratia A4200.

 

Citeste si cate formulare trebuie sa depui daca ai o casa de marcat electronica.
 

 

Sursa: ANAF






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X