Legat de obligatia utilizarii unei casei de marcat cu jurnal electronic, exista si exceptii in ceea ce ii priveste pe unii operatori economici. De aceea, exista situatii in care firmele nu stiu daca li se aplica regula ori nu, cum ar fi cazul unei companii de transport rutier de marfa.
Dezbatem mai jos cazul unei societati care desfasoara activitatea de transport rutier de marfuri. In cazul achizitiei, casa de marcat nu ar fi folosita deoarece incasarea contravaloarii transportului se face la locul de destinatie, care nu este sediul societatii transportatoare. Vom afla de la expertul nostru daca in aceasta situatie firma mai este obligata sa utilizeze o casa de marcat electronica.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
La art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice de aplicare, in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu.
La art. 2 din OUG 28/1999, sunt mentionate exceptii de la prevederile art. 1 alin. (1) privind incasarile efectuate din anumite activitati, printre care activitatea mentionata de dvs. nu se incadreaza.
Asadar, operatorii economici care efectueaza prestari de servicii direct catre populatie si incaseaza contravaloarea acestora partial sau integral cu numerar,conform prevederilor de la art. 1 din ordonanta, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.In situatia in care incasarea in numerar de la persoane fizice este ocazionala, nu aveti obligatia dotarii cu casa de marcat .
In situatia mentionata de dvs. se poate fiscaliza o casa de marcat mobila.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Citeste si cine NU are obligatia sa utilizeze noile case de marcat cu jurnal electronic.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.