email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia utilizarii casei de marcat. Ce se intampla in cazul unei companii de transport rutier de marfa?

Obligatia utilizarii casei de marcat. Ce se intampla in cazul unei companii de transport rutier de marfa?
casa de marcatvanzare cu amanuntulbonuri fiscale

Legat de obligatia utilizarii unei casei de marcat cu jurnal electronic, exista si exceptii in ceea ce ii priveste pe unii operatori economici. De aceea, exista situatii in care firmele nu stiu daca li se aplica regula ori nu, cum ar fi cazul unei companii de transport rutier de marfa.

Dezbatem mai jos cazul unei societati care desfasoara activitatea de transport rutier de marfuri. In cazul achizitiei, casa de marcat nu ar fi folosita deoarece incasarea contravaloarii transportului se face la locul de destinatie, care nu este sediul societatii transportatoare. Vom afla de la expertul nostru daca in aceasta situatie firma mai este obligata sa utilizeze o casa de marcat electronica.
 


Iata raspunsul specialistului!


La art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit prevederilor  art. 4 din Normele metodologice de aplicare, in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu.

La art. 2 din OUG 28/1999, sunt mentionate exceptii  de la prevederile art. 1 alin. (1) privind  incasarile efectuate din anumite  activitati, printre care activitatea mentionata de dvs. nu se incadreaza.

Asadar, operatorii economici care efectueaza prestari de servicii direct catre populatie si incaseaza contravaloarea acestora partial sau integral cu numerar,conform prevederilor de la art. 1 din ordonanta, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.In situatia in care incasarea in numerar de la persoane fizice este ocazionala, nu aveti obligatia dotarii cu casa de marcat .
In situatia mentionata de dvs. se poate fiscaliza o casa de marcat mobila.


Citeste si cine NU are obligatia sa utilizeze noile case de marcat cu jurnal electronic.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatvanzare cu amanuntulbonuri fiscale


Data aparitiei: 29 Octombrie 2018

Votati articolul "Obligatia utilizarii casei de marcat. Ce se intampla in cazul unei companii de transport rutier de marfa?":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X