email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de anulare a obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind CASS datorata de persoanele fizice

Procedura de anulare a obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind CASS datorata de persoanele fizice
casscod fiscalcontributii sociale

ANAF a publicat la rubrica de “Transparenta decizionala” proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de anulare a obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului formularului Notificare privind incetarea obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal.
 


Dispozitii generale
 

1. Prezenta procedura se aplica pentru anularea obligatiilor de plata datorate de persoanele fizice cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin “Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal” aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2731/2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art.180 din Codul fiscal, precum si pentru aprobarea unor formulare.


2. Procedura se aplica persoanelor care au depus formularul 604 “Declaratie pentru stabilirea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art.180 din Codul fiscal“, potrivit prevederilor art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, aplicabile pana la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018 si carora li s-a emis si comunicat “Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, denumita, in continuare, decizie de impunere.

3 Procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent, denumit in continuare compartiment de specialitate.

4. Prin organ fiscal central competent se intelege organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal.


 

II. Anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite prin “Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal“

5. Contribuabilii solicita incetarea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite prin “Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, prin depunerea unuia dintre urmatoarele formulare, dupa caz:

 a) „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, denumita, in continuare declaratie unica.
b) “Notificare privind incetarea obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art.180 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal“, denumita in continuare notificare. Modelul si continutul notificarii sunt prevazute in Anexa nr.2 la ordin.

6. Notificarea se depune de catre contribuabilii care se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei, potrivit legii, sau de catre cei care incep sa realizeze venituri pentru care obligatia declararii revine platitorilor, dupa caz. Notificarea se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin utilizarea canalelor de comunicare puse la dispozitie prin intermediul Spatiului Privat Virtual. Data depunerii notificariii este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data mesajului de confirmare, dupa caz.

7.(1) Anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite si comunicate prin decizie de impunere se face, de catre organul fiscal central competent, la solicitarea contribuabilului.

7.(2) In cazul in care, contribuabilul depune declaratia unica, anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate se face incepand cu luna depunerii declaratiei unice, inclusiv.

7.(3) Organul fiscal central competent verifica daca persoana fizica a completat Cap.II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate” din declaratia unica.

7.(4) Contributia de asigurari sociale de sanatate, stabilita prin decizia de impunere, se anuleaza in urmatoarele situatii:

a) a declarat venituri estimate, indiferent daca a optat sau nu pentru plata contributiei,
b) persoana fizica declara contributia de asigurari sociale de sanatate ca persoana obligata la plata contributiei,
c) persoana fizica opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

7.(5) In cazul in care, contribuabilul depune notificarea, anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate se face incepand cu luna depunerii notificarii, inclusiv.

8. Anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite si comunicate prin decizie de impunere se face, de catre organul fiscal central competent din oficiu, pentru persoanele fizice care nu isi exprima optiunea de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin depunerea declaratiei unice sau a notificarii. In acest caz, anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate se face incepand cu luna implinirii termenului legal de depunere a declaratiei unice in anul 2019, inclusiv.

9. In situatia in care contribuabilul depune atat notificarea, cat si declaratia unica, organul fiscal central competent anuleaza obligatiile de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate incepand cu luna depunerii primului document, inclusiv.

10. Compartimentul de specialitate desfiinteaza partial deciziile de impunere emise si comunicate contribuabililor, prin emiterea unei noi decizii de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate, inscriind in rubrica ”decizie anterioara” sumele din decizia de impunere initiala, iar in rubrica ”decizie curenta”, cifra 0, incepand cu luna anularii.

11. Decizia de impunere se intocmeste in doua exemplare, din care unul se comunica contribuabilului, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale, iar al doilea exemplar, care se semneaza si de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare si prin prezenta procedura, se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei fizice.

12. Documentele primite de la contribuabil si cele emise de compartimentul de specialitate in aplicarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei fizice.

 

Consulta urmatoarele documente atasate mai jos:

Proiectul de ordin >>>

ANEXA 2 (modelul notificarii) >>>

ANEXA 3 (caracteristicile) >>>

Referatul de aprobare >>>>


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casscod fiscalcontributii sociale


Data aparitiei: 24 Octombrie 2018

Votati articolul "Procedura de anulare a obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind CASS datorata de persoanele fizice":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X